Történelem

A kommunizmus áldozatainak emléknapja és Patacs kapcsolata

|

Egy anekdota, szerint 1946 elején együtt ebédelt a kommunista Rákosi Mátyás, Varga Jenő, valamint a kisgazdapárti Varga Béla és Kovács Béla, mind a négyen a koalíció vezető politikusai. Amikor a tyúkhúsleves érdemeire terelődött a szó, Varga Jenő megjegyezte, ő leginkább a nyakát szereti szopogatni. Ekkor Kovács Béla felállt, Rákosi háta mögé lépett, két kezével körülfogta a nyakát, és riadtan rászólt: „Te Mátyás! Hiszen neked nincs is nyakad! Hová teszik majd a kötelet?”

Kovács Bélának sok volt a rovásán, ami nem tetszhetett Rákosinak és a szovjeteknek. 1945 nyarán az ideiglenes nemzeti kormány belügyi államtitkáraként megpróbálta megtisztítani a rendőrséget mindazokon a helyeken, ahonnan súlyos visszaélésekről, atrocitásokról érkeztek panaszok. Az 1945. november 4-i nemzetgyűlési választások előtt – saját barátaival és harcostársaival, köztük Nagy Ferenc pártelnökkel is konfrontálódva – oroszlánrésze volt abban, hogy a kisgazdapárt vezetése a szovjet követelés – fenyegetés ellenére mégsem fogadta el a kommunistákkal állítandó közös listát, hanem egyedül indult, és megszerezte a szavazatok 57 %-át. Így, ha Magyarországon valódi parlamentáris demokrácia lett volna, a kisgazdák egyedül alakíthatnak kormányt; erre azonban a szovjet megszállók miatt persze esély sem volt.

Kovács Béla néhány hónapig földművelésügyi miniszter lett, majd 1946 márciusában átvette a kisgazdapárt központi apparátusának irányítását és a központi pártlap, a Kis Újság főszerkesztői teendőit. A kisgazdapárti vezetők közül Tildy Zoltánt köztársasági elnökké, Nagy Ferencet miniszterelnökké, Varga Bélát, pedig a Nemzetgyűlés elnökévé választották. Így Kovács Béla a baranyai kisgazda a legnagyobb támogatottságú magyar párt legfőbb operatív irányítója lett.

Kovács Béla jól szervezett, cselekvőképes, aktív néppártot igyekezett kovácsolni, és szorgalmazta az önkormányzati (községi) választások mielőbbi megtartását, mert úgy vélte, a csupán parlamenti többséggel rendelkező kisgazdapárt erejét a helyi közigazgatási vezetőpozíciók többségének demokratikus úton történő megszerzésével lehet megsokszorozni. A pártközi tárgyalásokon a kisgazda főtitkár bátran és következetesen képviselte azt az álláspontot, hogy a koalíció legnagyobb pártja nem lehet „csak báb” a többi, a baloldali pártok kezében. Követelte a fontos közhatalmi pozíciók kisgazdák javára való arányosítását minden szinten, persze eredménytelenül.

Amikor pedig egy nappal a kommunista párt 1946. szeptember végi kongresszusa előtt a Kis Újságban Kovács Béla megüzente: „Amíg mi politikai tényezők vagyunk Magyarországon, addig nem lehet róla szó, hogy az ország a Baloldali Blokk, vagy közelebbről megjelölve, a Kommunista Párt hitbizománya legyen”. Emlékeztette a kommunistákat, hogy hárommillió választópolgár áll a főtitkárként általa irányított kisgazdapárt mögött, ő maga tette magát a kommunisták első számú célpontjává.

Rákosiék szüntelen nyomása és a nyílt szovjet fenyegetés hatására a Vörös Hadsereg megszállása alatt álló és a nyugati nagyhatalmaktól semmilyen érdemi segítségre nem számítható magyar állam két legfőbb vezetője, Tildy Zoltán államfő és Nagy Ferenc kormányfő hamar letartóztatásba került. Amikor a kisgazdapárti többségű Nemzetgyűlés január 21-én jóváhagyta hét kisgazda képviselő felfüggesztését, s ennek következtében a politikai rendőrség azonnal letartóztatta őket, elindult a lavina. Néhány nap múlva Rákosiék a letartóztatott kisgazda képviselők kínzással kicsikart „beismerő” vallomásaira hivatkozva már Kovács Béla főtitkár politikai felelősségét, február 6-án pedig büntetőjogi felelősségre vonásának szükségességét hangoztatták.

Minden kommunista nyomás és szovjet fenyegetés ellenére megtagadták Kovács Béla képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. Sőt a parlamenti többség megszavazta egy 25 fős bizottság felállítását a Magyar Közösséggel, illetve az „összeesküvéssel” kapcsolatos ügyek kivizsgálására. Ha tényleg feláll, kiderül az igazság, és összeomlott volna Rákosiék egész „összeesküvési” koncepciója, amit a szovjetek is mindenképpen el akartak kerülni; közben február 10-én Párizsban aláírták a magyar békeszerződést, ami elvileg azt jelentette, hogy belátható időn belül ki kell vonni a megszálló csapatokat Magyarországról. Ekkor a magyarországi szovjet helytartóság, nyilvánvalóan Sztálin utasítására, úgy döntött, hogy nem vár tovább.

Miután 1947. február 25-én az államvédelmi osztály és személyesen Péter Gábor sem merte erőszakkal benntartani a hírhedt Andrássy út 60-ban kihallgatásra önként megjelent és a letartóztatott „összeesküvőkkel” eredménytelenül szembesített Kovács Bélát, aznap este magas rangú szovjet állambiztonsági tisztek, szovjetellenes fegyveres terroristatevékenység és kémkedés hamis vádjával letartóztatták a magyar parlamenti képviselőt. Így könnyű volt kikényszeríteni Nagy Ferenc miniszterelnök lemondását és Varga Béla nemzetgyűlési elnök Nyugatra menekülését. A száműzött Nagy Ferenc 1952 februárjában, Washingtonban e szavakkal emlékezett öt évvel korábban elhurcolt barátjára: „Neve és életműve a vasfüggöny mögé zárt milliók szabadságvágyát és elszánt akaratát jelenti, hódítók és zsarnokok ellen.”

Kovács Béla, kisgazdapárti politikus (1908. április 20.- 1959. június 21.) Patacson született, és gazdálkodott. Tagja volt Nagy Imre második és harmadik kormányának is. Az 56-os Szövetség állíttatta emléktábláját (az általános iskola falán) 2008. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján, Sólyom László köztársasági elnök avatta fel.

A sors különös játéka, hogy húsz éve, 1991. február 25-én Budapesten írták alá a Varsói Szerződés katonai szervezetének megszűnéséről szóló dokumentumot. Néhány hónap múlva az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét. Tíz éve, február 25-én országszerte először tartották meg a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. éjjeliőr

    Mindenesetre csókoljuk a meg Edinát amiért lehetővé tette a sok kolbászfüstölést és egyéb gazságot.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE