Firkászat

Széll Kálmán Terv

|

A parlament döntött, 2012. tavaszától már lehetnek az állami nyugdíjrendszerben is egyéni számlák. Csak! Nehogy valaki azt gondolja, hogy ami a számláján megjelenik, az alapján kapja majd a nyugdíját. „a számlavezetés nem jelent automatikus garanciát arra, hogy a nyugdíj kiszámításakor az ott szereplő összeget fogják kiutalni, ez csupán egy iránymutató adat lesz”. Mert ezt is hozzátették gyorsan. Igen, ennek így van értelme! Van egy számlám, azon van egy összeg, ami nem az az összeg, aminek én látom és hiszem, az az összeg mindig úgy alakul, ahogy azt valamely rajtunk felül álló erő gondolja. Ez kb. olyan, mintha a tengerésznek, aki pontosan kalibrált szextáns alapján tájékozódik, azt mondja a műszer készítője, majd én később megmondom, merre van észak vagy dél. Mert az, bármikor változhat. Hölgyeim és Uraim! A jövőben így tájékozódjunk. Csak nehogy ezt a módszert a bankok is eltanulják, és a számlámon, ahova a fizetésem érkezik, és tudom mennyinek kell lennie az annyinak, közlik majd: ez csak egy délibáb, szemfényvesztés. És biztos leszek abban, nem többet akarnak majd elszámolni.

Esküszöm, minden idegszálammal megfeszülve követtem a mai parlamenti közvetítést, ahol nagy durranást ígértek a reformcsomaggal kapcsolatban. Tudni fogunk minden pontos részletet, előre kiszámítható lesz életünk és világunk, sőt gyermekeink és unokáink jövője is itt kristályosodik ki. Mit tudtunk meg a Széll Kálmán Terv szerint röpködő és megmaradó milliárdokról eddig? Továbbra is marad a bankadó. Felülvizsgálják a rokkant nyugdíjakat, megszüntetik a rendőrök, tűzoltók korkedvezményes nyugdíjazását és csökkentik a gyógyszerkasszát. Röviden ennyit.

Bankadó: nagy lakossági szimpátiával párosult, de csak most vesszük észre, hogy nem sikerült megakadályozni, hogy a bankok ne hárítsák a lakosságra a terheket. Az én bankom „zéró csomag” elnevezésű elszámolásában januárban már 600 forinttal fizetem többet a bank szolgáltatásaiért, mint decemberben. Ki fizeti meg? Én, Te, Ő, Mi, Ti. De nem a bankok!!

Rokkant nyugdíjak: Amikor megszűntek a bányák, politikai stratégia volt, hogy a munka nélkül maradt bányászok nem maradhatnak ellátás nélkül. (ez már a rendszerváltás után volt ám, nem az átkosban) Így aztán a – valóban csökkent munkaképességű és munkát már azon a szinten vállalni nem tudókon – felül ezrével kerültek rokkantosításra munkára alkalmas, masszív emberek is. Ez politikai döntés volt. Orvos minősítette őket. Akkor most elővesszük az orvosokat? Mert ők akkor csaltak ezek szerint. Ugyanis ha húsz évvel ezelőtt rokkantak voltak, most mitől javult volna az állapotuk? Igaz, hallottam olyanról is (és ez nem vicc), akinek mindkét lábát amputálták és nem kapott véglegesítést, kétévente felülvizsgálják, kinőtt-e a lába? Tény, hogy a magyarországi 700 ezer rokkant közül talán 100 ezer sem az valóban. De nekik is adtak orvosi igazolást! És ki az a hülye, aki ezt nem fogadja el?

Rendőr, tűzoltó kedvezményes nyugdíjazása: többek között ettől vált vonzóvá ez a „szakma”. Lehet, hogy nem igazságos, lehet, hogy nincsenek kitéve akkora stressznek, ami indokolná ezt. Saját, személyes tapasztalatom: 1986-ban kezdtem dolgozni a Pécsi Tűzoltóparancsnokságon.  Irodai munkában. Nekem is járt volna ez  a kedvezmény. (nem jár, mert 3 év után eljöttem onnan, pedig akkori kollégáim már mind nyugdíjasok. Ez volt életem legnagyobb tévedése). De azért a vonulós tűzoltók esetében már nem tartom ezt Istentől elrugaszkodott ötletnek. Ők valóban kockáztatják az életüket egy-egy tűz oltásánál, ki kell kaparniuk az elszenesedett hullákat, az autók roncsaiból ki kell szedniük a végtagoktól roncsolt sérülteket, vagy halottakat és még sorolhatnám. Láttam néhány ilyent. Senkinek nem kívánom. Szóval lehetne itt azért differenciálni. Irodai munka után ne, de ténylegesen „szolgáló” tűzoltó esetében én elgondolkodnék rajta.

Gyógyszerkassza csökkentése: na, erről nem jelent meg konkrétum a Tervben. Ez akkor most a gyógyszerárak emelését fogja jelenteni? Vagy kevesebb gyógyszert írnak fel bizonyos betegségekre? Tény, sajnos sokkal több gyógyszert fogyaszt a magyar, mint amennyi indokolt lenne. Mindenre gyógyszert szedünk, arra is, amire nem kellene. Ha ezen az oldalon akarják csökkenteni elfogadom. De megint csak személyes példa: beteg gyereket nevelünk, számára a gyógyszerek az életet jelentik, nélkülük esetleg, sőt biztos, meghalna. Az ő gyógyszerkasszáját is csökkentik? Mert akkor már nem szimpatikus a gondolat.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. B52

  Gondolom, amikor a gyógyszárgyártó cégek Thaiföldön érik el halálos sikerekeiket, nincs miről beszélnünk.

  ↑ LinkVálasz
 2. renitencs

  Bocsánat, nem 3378-ra, hanem 4378-ra. A lista persze jóval hosszabb. Van rajta 60 % ugrás is: az 5/160 mg-os Exforge havi adagja 3428 Ft-ról 5879 Ft-ra ugrik, de 1000 Ft felett emelkedik a Diovan HCT, Logimex retard, Coaprovel, stb. stb. havi adagja is.

  ↑ LinkVálasz
 3. renitencs

  Sajnos, gyógyszerár-ügyben van egy durva hírem. Április elséjétől (sajnos, nem vicc) drasztikusan csökkentik a fix kombinációk (több, önállóan is használatos hatóanyagot tartalmazó készítmény, pl. vérnyomáscsökkentő és vízhajtó egyben) OEP támogatását.

  Általában olyanok kapják ezeket, akik amúgy is többféle gyógyszert kénytelenek szedni. Könnyebb betartani a szükséges dózis-arányokat, kevesebb tabletta megfelelő időben történő beszedésére kell figyelni a betegnek, kevesebb adminisztráció az orvosnál, a patikában és az OEP-nél, kevesebb csomagolóanyag megy a szemétbe, szóval nem csak “kényelmi luxus” a használatuk. A váci úti üvegpalota szakemberei most úgy gondolják, ezen keresztül lehet még egy bőrt lehúzni a betegről. Konkrét példa:

  80 mg telmisartan + 12,5 mg hidroklorotiazid kombinációban (MicardisPlus, vagy PritorPlus) ára 3300 Ft-ról 3378 Ft-ra emelkedik, külön készítményben felírva 2464+367=2831 Ft a havi adag (igaz, az adagolás miatt a vízhajtóból 1/2 tablettákat kell szedni). Persze csak akkor, ha kompromisszumkész az orvos is és a beteg is. Mert a hatóságtól ezt nem várhatjuk el. Sajnos.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE