Történelem

Szaladin halála

|

1193. március 4-én meghalt a nagy Szaladin szultán, az iszlám világ talán legkarizmatikusabb vezetője, és máig legsikeresebb hadvezére.  Egész életében az iszlám világ egyesítéséért harcolt. Szaladin, teljes nevén Salah ad-Din ibn Yusuf Ayyub, a név jelentése annyit tesz, mint: „a hit hű követője, József és Jób fia.”

Szaladin előkelő kurd család sarjaként 1137 körül látta meg Allah szép világát az akkori Mezopotámia, a mai Irak területén. Szülővárosa Tikrit. (Nyolc évszázaddal később ebben a városban született Szaddam Huszein.) Gyerekkorát a szeldzsuk uralom alatt lévő szír Aleppóban töltötte, majd Damaszkuszban nőtt fel.

Fiatalon lett az egyik szeldzsuk dinasztia uralkodójának, a szír emír Nureddinnek a hadvezére. Egyiptomba vezetett három hadjáratot a keresztesek ellen. Eközben az egyiptomi Fátimida-kalifátiussal is összetűzésbe került, míg 1169-ben 31 évesen, ő lett az Egyiptomban állomásozó szíriai csapatok vezetője valamint a síita Fátimida-kalifátus nagyvezírje. Ezt 1171-ben felszámolta, és Egyiptomot visszatérítette az Iszlám szunnita irányzatához.

Nureddin halála után minden erejét Szíria, Észak-Mezopotámia, Palesztina és Egyiptom egyesítésének, valamint a dzsihád azaz a szent háború eszméjének szentelte. Támogatta a vallástudományokat, az iszlám intézményeket. Iskolákat és mecseteket alapított.

A hadseregszervezést sem hanyagolta el, ezért sikerült egy ütőképes és fegyelmezett hadsereget felállítania, amely sikeresen szállt szembe a keresztesekkel is. A hattini csatában, 1187. július 4-én megsemmisítő verességet mért az egyesült keresztes seregre.

A nyolcvannyolc évig tartó keresztes uralom után 1187. okt. 2-án visszahódította Jeruzsálemet. A korábbi keresztes mészárlással szemben Szaladin emberségesen bánt a város akkori keresztény lakóival. Ezt követően a keresztények nagy ellentámadását, az I. (Oroszlánszívű) Richárd által vezetett harmadik keresztes hadjáratot is megállította. Szaladin legalább olyan lovagias volt, mint bármely európai lovag. Még amikor Richárd ellen harcolt, akkor is hűtött bort, damaszkuszi körtét, és szőlőt küldött a királynak és kapitányainak, hogy megkönnyítse életüket a táborban.

Egy alkalommal a csata hevében kidőlt Richárd alól a lova. Szaladin látta az angol király bukását a lovával, és ahelyett, hogy a megölésére utasította volna embereit, pihent lovat küldött neki.

Richárd 1192-ben feladta a keresztes hadjáratot. Szaladin mindössze öt hónap múlva meghalt Damaszkuszban, valamiféle lázas betegségben. A haldokló Szaladin belátta, hogy milyen mulandóak voltak győzelmei. Utolsó utasításai az volt az embereinek: „Menjetek, hurcoljátok végig a szemfedelemet a városon, és fennszóval kiáltsátok: Ím lássátok mind, hogyan vétetnek el Szaladintól, az egész Kelet urától hódításai.”

Szaladin egyik leghíresebb, a keresztények által is elismert muszlim hős volt.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. ingyenes társkereső

  What’s up, I log on to your blog named “Szaladin halála” like every week. Your story-telling style is witty, keep up the good work! And if you are interested in other sites you can look my website about ingyenes társkereső http://www.daddyescorts.com/hu. Thank you for experience! Have a great day my friend!

  ↑ LinkVálasz
 2. holdosi József

  Láttam a ,,Mennyei Királyság,,c filmet,.most elolvastam mindent Szaldinról.Végignézte valaki a történelmet rajtam kivül?Hány Pápa és püspök gyilkotatott meg ártatlanokat?Hányan voltak álszentek?Égettek meg máglyán ártatlanokat?Egyetértek az elöttem szólóval.Katolikusként neveltek.Hivő vagyok és nem ,,bigott vallásos,,,se jobba se balra,,

  ↑ LinkVálasz
 3. Maklári Bódi István

  Istene, ha mai is ilyen nagy-formátumú emberek állnának a nemzetek, a világvallások élén, mint Szaladin volt. Tudom, persze, hogy ez egy naiv, avagy “hívő” ember álma. Minden kornak megvoltak a maga nagyjai, csak éppen ebben a korban (XXI. század) nem látni írmagját sem… Ki tudja, talán már megszületett valahol a Világban?! Jöhetne már egy “Igazi” Messiás, avagy a régi és újra… Az állatvilág “erkölcsi társadalma” fejlettebb, mint sok magát echte, árja magyar, német, orosz, és ki tudja még milyen nációknak! Alladin lámpásából előbújhatna már az a bizonyos “JÓ szellem”, aki a magára hagyott emberek kívánságait parancs nélkül is valóra váltja. (Álmodik a nyomor – igaz?!) Tudom! csak fel ne kelljen!…

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE