Patacsi Pilvax

Tempus fugit = rohan az idő!

|

„Az ember az egyetlen lény, akit zavar az idő, és ebből a nyugtalanságából származik kifinomult művészetének nagy része, vallása java része és majdnem egész tudománya. Mert a természet időszakos szabályossága, a felkelő Nap és csillagok, az évszakok lassú ritmusa vezetett a törvény és a rend fogalmához, amely minden tudományok kezdete” (Arthur C. Clarke).

Rohan az idő. Ezt a feliratot egy napórán olvastam. Ismét kezdetét veszi a nyári időszámítás. Március 27-én vasárnap hajnali 2:00 órakor 3:00 órára, vagyis egy órával előre kell állítani az órákat. Ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Bár a nyári időszámítás ötletét már Benjamin Franklin is felvetette, az első komoly próbálkozás William Willett nevéhez fűződik, aki 1907-től éveken át sikertelenül szorgalmazta a bevezetését.

A nyári időszámítás bevezetése, és alkalmazása az a csillagászattal összefüggő jelenségen alapszik, hogy Földünk északi féltekéjén a napéjegyenlőség kezdetétől (március 21) a végéig (szeptember 23) hosszabbak a nappalok, és rövidebben az éjszakák, mint télen. Ebből az órák előreállításával, azaz előny származik, hogy a napfény által adott ingyenes megvilágítás nagyjából egybe esik az emberek ébrenlétével. Ezáltal csökkenteni lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyiségét. Tehát, ha a lakosság átlagos ébrenléti ideje (reggel 7 és este 22 óra között) nagyjából egybeesik a természetes világítás időtartamával, akkor jelentős mennyiségű villamosenergia-megtakarítás érhető el.

Hazánkban 1954-57 között alkalmazták először a nyári időszámítást. Ezen megoldásnak az ötvenes években elsősorban az volt a célja, hogy az akkori villamosenergia-rendszer szűkös teljesítőképessége miatt jelentkező kapacitás-gondot enyhítse. Akkor arra törekedtek, hogy ne kényszerüljenek az egykori áramszolgáltató vállalatok a fogyasztás korlátozására. Magyarországon 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt. Újbóli bevezetése 1980-ban történt.

Az átállási időpontok az Európai Közösségek országaiban a nálunk alkalmazottal megegyeznek. (Az átállás nem a helyi idő szerint történik, hanem ugyanazon időpontban.) A világ országaiban azonban az óraállítási szabályok nem egységesek. Sőt, nem is mindenütt használnak nyári időszámítást! Az Egyenlítő mentén a nap hossza túl keveset változik az év folyamán ahhoz, hogy a különbség kihasználható legyen. Nem tér át Kína, Japán, csaknem egész Ázsia és Afrika, Dél-Amerika nagyobb része. Az egyébként nyári időszámítást alkalmazó USA néhány területén sincs átállás, például Hawaii, Puerto Rico, és Arizona nem igazítja át az óráit. Viszont a Navaho indián rezervátum, melyet Arizona állam területéből alakítottak ki, alkalmazza a nyári időszámítást.

A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új időre. A hagyományos órákat „kézzel” kell átállítani.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE