Patacsi Pilvax

Az uzsorakamat.

|

Az ormánsági uzsorást nyolc év tíz hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Végre egy jó, de egyben elgondolkodtató, hír napjaink átverésekkel, bűncselekményekkel teli világából. Elgondolkodtató azért, mert ez a „jó” ember és csapata nem csinált mást, mint elleste a bankok hétköznapi gyakorlatát. Jelzálog fejében pénzeket helyezett ki, majd busás haszonnal, könyörtelenül behajtotta az uzsorakamattal megnövelt összeget.

A bankok ugyanezt csinálják, csak gátlástalanabbul. Gondoljunk csak a deviza alapú hitelekre. Már a nevében is benne van, hogy ennek a hitel fajtának nem sok köze van a külföldi devizákhoz.

A tranzakció lényege, hogy az ügyféllel aláíratnak egy – a lényegét tekintve- „fals” szerződést, mely szerint az abban megjelölt valutanem árfolyamához kötik a törlesztő részletet. A hitel természetesen forintban kapja az ügyfél és a törlesztést is forintban kell megfizetni. Így már érthető, hogy a válság idején az előző évekhez képest jóval több, mint 20 %-os nyereségnövekedést realizáltak a bankok. Az is érdekes, hogy csak Magyarországon történhetett meg így.

A másik trükk a százalékszámításban rejlik.

Van egy bank, aki most 68%-os THM fejében ad gyorskölcsönt, az eddigi 215%-os THM helyett! Hurrá, mondhatnánk, milyen nagyvonalú a bank, de bármennyire meglepő ez a két számadat egy és ugyanaz. Itt a lényeg abban rejlik, hogy nem mindegy, melyik összegből indulunk ki.

Nézzük meg a régebbi 215%-os THM-mel hirdetett hitelt. Ez azt jelenteti, hogy felveszünk 32 Ft hitelt és 100 Ft-ot kell visszafizetni. Tehát ebben az esetben a kiindulási alap a 32 Ft kölcsönösszeg és ennek a 215%-a, azaz 68 Ft a kamat.

És most jön a „barba trükk”!

Sokkal barátságosabbnak tűnik, ha azt mondjuk, hogy legyen csak 68%-os a THM. Viszont azt nem hangoztatjuk, hogy ettől kezdve a kiindulási alap a visszafizetendő összeg. Tehát a 100 Ft, amiből 68%, azaz 68 Ft a kamat és 32 Ft a folyósított hitel.

Ugye jól hangzik?!

Ezek után már csak az a kérdés, hogy a bankok hány évet érdemelnének „áldásos” tevékenységeikért?

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE