Filmek

Meghalt Sidney Lumet

|

87 éves korában, 2011. április 9-én elhunyt Sidney Lumet, amerikai filmrendező. Legsikeresebb filmje a „12 dühös ember” volt. (1957) Ez volt első filmje is egyben. (1997-ben készült egy tv film változat is ebből, ott Jack Lemmon alakította a 8. esküdtet. Lumet filmjében Henry Fonda)

Soha nem csinált óriási durranást, de precíz pontossággal készített nézhetően jó filmeket. Ötször jelölték Oscar díjra, végül „csak életműdíjat” kapott 2005-ben.

A 60-as években előszeretettel nyúlt irodalmi művekhez: Tennessee Williams „Orfeusz alászáll”, Arthur Miller „Pillantás a hídról”, O’Neil „Hosszú út az éjszakába”. Ray Rigby „A domb” (szerintem a Serpico mellett a legjobb filmje, Sean Connery ezzel tudott kilépni a James Bond figurából és indult el szédületes színészi karrierje felé)

A 70-es években jönnek a politikai-bűnügyi történetek: Anderson magnószalagok (Coppola „Magánbeszélgetések” című filmjének a felvezetése), „Serpico”, Al Pacinoval, „A város hercege” (Treat Williams). Nagyon jó filmet készít a televízióról, a pénzéhes médiamogulokról: „Hálózat”

Közben 1974-ben, ujjgyakorlatként elkészíti a leglátványosabb Agatha Christie krimit: „Gyilkosság az Orient Expresszen”. Félelmetes sztárparádéval. Albert Finney, Michael York, Vanessa Redgrave, Anthony Perkins, Lauren Bacall, Ingrid Bergmann, Sean Connery. „Kánikulai délután”, ismét Al Pacinoval.

Levezetésképpen a 80-as években a Halálcsapda,  az Üresjárat, az „Idegen közöttünk” és 2006-ban megint egy tárgyalóterem film: Védd magad, Vin Disellel a főszerepben.

A film nagymesterei közül sajnos egyre többen távoznak el, és velük meghal mindaz, amit valaha mozinak hívtunk. A képírókból mamutok lesznek.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE