Patacsi Pilvax

Marcia su Budapest! Egy újabb civil kezdeményezés

|

Menetelés Budapestre. Menetelés Esztergomért. Elöljáróban semmi párhuzamot nem vonok az 1922. október végi olasz eseményekkel. Itt egy elszánt polgármester asszony cselekedetéről van szó, amit a  városáért tesz.

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere Budapestre gyalogolt Esztergomból, hogy átadjon a miniszterelnöknek egy petíciót. Egy 7 ezer (!) ember által aláírt nyílt levelet, amely az esztergomi képviselő-testület feloszlatását kéri. Tétényi Éva szombat délelőtt a Parlamentnél átadta a Miniszterelnökség munkatársának, aki közölte, az ügyben a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat szellemében járnak majd el.

A menetben résztvevő egyik esztergomi polgár elmondta, a 45 kilométeres éjszakai út során szinte minden faluban kiálltak az emberek és tapssal köszöntötték őket, még éjfélkor is. Pogácsával és teával kínálták őket útjuk során. Egy másik résztvevő azt mondta, hogy azért kísérte el a polgármestert Budapestre, mert a város teljesen ellehetetlenült és sokan érzik már úgy, hogy ez nem mehet így tovább. Azt is elmondta, hogy Kőbányáról, a XI. kerületből, sőt még Felcsútról is csatlakoztak a menetükhöz.

A petíció átadás után

Egy volt esztergomi képviselő, aki civilben csatlakozott, azt mondta, hogy évek óta félelemben él a város, de most már az elkeseredés nagyobb, mint a félelem.

A Parlamenttől visszatérő polgármestert a Bazilika előtti téren váró tömeg vastapssal és „Esztergom, Esztergom!” skandálásával fogadta. Tétényi Éva úgy nyilatkozott, hogy amíg rajta múlik, kitart a város érdekében. A demonstráció végén 250 postagalambot eresztettek el, mint szállítóik elmondták, a madarak is Esztergomból érkeztek, egy helyi postagalamb egyesülettől.

A 2010. októberi helyhatósági választásokon kétharmados többséggel utasították el a Fidesz-KDNP színeiben induló, a várost tíz éve vezető Meggyes Tamást az esztergomiak. Helyette a függetlenként, az esztergomiak többségének támogatását élvező Tétényi Évát választották meg polgármesternek.

Meggyes Tamás már korábban is bizonyította, hogy nem minden lépése mögött fedezhető fel a politikai kiszámíthatóság, és józanság. Az önkormányzati választásokon az is bebizonyosodott, hogy a város lakossága milyen véleménnyel van a munkájáról. Valószínű, hogy abban bízik, hogy Tétényi Éva feladja a küzdelmet. Vagy ebben a kiélezett helyzetben előbb-utóbb olyan lépést tesz a polgármester asszony, ami miatt elveszti a választók bizalmát.

Meggyes Tamás kicsinyességével, politikai bosszújával (iroda át nem adásával) már túlfeszítette a húrt. Remélhetőleg minden esélyét elveszítette a visszatérésre. Magyarázza, már meg valaki a magát oly nagyra tartó, de valójában „micropolitikus” aZemberek akaratából leváltott polgármesternek, hogy a helyi politikusokat nem politikai bosszúhadjáratra vagy pártérdekek képviseletére küldte a városházára Esztergom lakossága. Hanem a város, és az ott lakók érdekeinek képviseletére.

Egy várost, egy települést nem uralni kell, hanem szolgálni. Legközelebb a településeken, az önkormányzatoknál nem politikusokat, hanem képviselőket kell választani.

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. 11/B

    Hallod-e te Mit cseszteted Meggyest? Ő a Fidesz erős embere! Te csak jelenthetsz neki! Rossz cikk! Gagyi az egész lap!!

    ↑ LinkVálasz
  2. Civil

    Hajrá Tétényi Éva! Meggyes Tamás a csőd szélére vezette Esztergomot! Nagyképű, másokat lenéző ember. Nem tud, illetve nem képes szépen veszíteni sem!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE