Ez-az-amaz

Metro 2033. Elmúlt idők egyik legjobb post-apokaliptikus lövöldéje

|

 A játék 2010. március idusán robbant a pc társadalom színterén és eléggé megosztó értékeléseket kapott, de még ezzel a változatos eredménnyel is 2010-es év egyik legjobb játékának számít. A kritikusok többsége szívesen vágott bele a poszt apokaliptikus Moszkvában játszódó kalandokba, míg egy-két édesszájú kritikus igen lehúzóan értékelte a 4A Games és a THQ kiadásában megjelent Orosz- Ukrán csodát. A játék mind a kritikusok és a játékosok által 80% körüli átlagértékelést kapott.

A játék történetének eredete, mint oly sok jó game könyv formájában jelent meg először 2002-ben amely Dimitry Glukhovsky tollából látta meg a napvilágot. dura1

De ekkor még csak orosz barátaink élvezhették a regényt. A regény 2005-ben „bestseller” lett és 20 országban forgalomba került (sajnos kis hazánkat ez nem érinti). 2007-ben díjat is bezsebelt és 400 000 példány kelt el, csak Oroszországban. 2009-ben megjelent a regény folytatása, amelyből 300 000 db könyv kelt el 6 hónap leforgása alatt szintén csak Oroszországban, ezzel felállítva egy új rekordot. De talán ennyi elég is a könyv háttértörténetéről. A játék nem sokban különbözik a regénytől, ahogy az interneten utána olvastam (sajnos a regényhez nem volt még szerencsém, de ezt hamarosan pótolom), ezért külön dicséret jár a fejlesztőknek.

A játék története szerint a világot atomháború dönti romba, amely a NATO és a Soviet Union között zajlott. A játék főhőse Artyom, aki a bombák érkezése előtt látta meg a napvilágot, családjával és 40 000 másik emberrel úgy menekültek meg, hogy a Moszkvai metróba húzódtak vissza. Húsz év alatt a menekültek az egykoron volt állomásokból erődített városokat szerveztek. dura2

Államok és szövetségek alakultak ki a városok között, kereskedelmi és katonai célokból. Új vallások és kultuszok jelentek meg és előkerültek „régi” eszmények is, mint a kommunizmus és a nácizmus (Persze nem olyan formában, amely XX. század történelmében jelen volt). Egy mondatba összefoglalva a Metro nagyon jól felépített világgal rendelkezik, az emberiség új otthonra lelt az alagutakban és elkezdődött egy társadalmi és gazdasági fejlődés. Viszont az emberiségre számos veszély leselkedik. A radioaktivitás hatására számos „új élőlény” jelent meg, akik nem épp barátságos világnézetükről híresek. Számos mutánssal kell kalandjaink során megküzdenünk, amelyre viszonylag (számomra) kevés, ám mégis elegendő fegyver áll rendelkezésre. Ilyen a Revolver, Ak74, Duplacsövű shotgun, automata shotgun és ennek egy géppuska szerű változata, VSV, és egy pár az új világban megalkotott fegyver, mint a Kalash 2012, amely egy P90-esre hasonlít a leginkább, Tihar ami egy hangtompított gázmeghajtású fegyver és a Helsing, ami ugyan csak gázhajtású fegyver. A Helsing leginkább egy szögbelövőre hasonlít, amely szögek helyett nyilakat lő ki, talán a játék egyik legélvezetesebb fegyvereinek egyike. Utolsó kettőt a mesterlövész kategóriába sorolnánk leginkább. Játék egyik legkülönlegesebb fegyvere a Volt Driver, amely elektromos áramot lő ki, de ezt folyamatosan kurblizni kell. A játék fegyverarzenálját dinamitok, dobókések és hagyományos kések ékesítik.

A fegyvereken kívül más eszközök is segítik előrehaladásunkat, ilyen például a flashlight, universal charger, ami az elemek feltöltésére szolgál, Night Vision Goggles (éjjellátó), Volt Driver feltöltésére és a Flashlightunk rádiuszát növelhetjük meg vele. A felszínen és egyéb szennyezett területeken elengedhetetlen a gázmaszk használata, amelyhez filterek szükségesek. Hősünknek két fajta páncélt is beszerezhetünk, az egyik egy nehéz páncél és egy lopakodásra alkalmas felszerelés. A harcok során szerzett sérüléseinket morfiummal enyhíthetjük.

A játékfizető eszközéről ez idáig nem írt, amely egy elég érdekes tényező. A Metro univerzumában a fizetőeszközt az MRG adják (Military-Grade Rounds), amely a háború előtt készült „tiszta” jelzővel illetett 5.45*39mm –es töltények. Ezekből vásárolhatunk fegyvereket, átválthatjuk lőszerekre, orvosságot, páncélt vagy éppen útbaigazítást kérhetünk.dura3

A játék lineáris szálon fut, de bizonyos helyzetekben dönthetünk, h miként is oldjuk meg a küldetést. Lehet taktikusan, vagy akár Rambo módjára játszani, eldönthetjük, h jóként vagy „gonoszként” visszük végig a játékot. Ha jó karmával játszunk, akkor egy dönthetünk a játék végkimeneteléről.

A játék történetéről nem szeretnék spoilerezni, ezért csak nagy vonalakban írom le. A Metro hálózatot új eddig szinte teljesen ismeretlen mutánsok lepték el, akikről az embereknek eddig nem sok információjuk volt. Ezek a mutánsok a többség szerint veszélyeztetik az emberi fajt, míg mások azt vallják, hogy ugyan annyi joguk van az élethez, mint más élőlényeknek. Artyom útra kell, hogy elvigyen egy üzenetet Polisba, a Metro központi városába. Utazása közben sok meghatározó karakterrel találkozik, akik segítik küldetésében és egy kis bölcselettel is ellátják a fiatal kalandort.

A játékban nagyon eltalálták a poszt-apokaliptikus hangulatot, „élő” atmoszférát teremte a jól kidolgozott helyszínekkel, szereplőkkel, zenével fűszerezve. A játék körülbelül 10 óra játékot biztosít azon emberek számára, akik szeretnek szétnézni, ismerkedni a környezettel vagy épp nehezebb fokozaton játszani. Én személy szerint 76 órát töltöttem el ezzel a játékkal, többször végigjátszottam és csak ajánlani tudom. A játék kisebb hibáinak ellenére szerethető és magával tudja ragadni a játékost.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Parthena

  Good point. I hadn’t thoguht about it quite that way. :)

  ↑ LinkVálasz
 2. Dura

  Hali. Melyik résznél akadtál el a Trolley Combat-os pályán ? Amikor le kell szedni a tankot?

  ↑ LinkVálasz
 3. Jani

  Egyik legjobb játék.
  A tankos dózerolós-tankos pályánál elakadtam.
  Valami COMBAT a neve.
  Tudna valaki segíteni?
  :(

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE