A rock örök

A rock örök: Bob Dylan, Byrds

|

Robert Allen Zimmermann 1962-ben változtatta nevét Robert (Bob) Dylanre.

1941. május 24-én született, példaképe már gyermekkorában Woody Guthrie volt, aki a mai napig a legnagyobb amerikai folk (protest song) énekes. Ezekből a gyökerekből táplálkozott Dylan is a 60-as évek elején. A magyar rock irodalom nevezi őt jobb híján népénekesnek is, de ez a kifejezés nem pontosan határozza meg Dylan helyét a zene világában. 1965-ig egy szál akusztikus gitárral lép fel, ebben hasonlít Guthrie-hoz, vagy Pet Seegers-hez.

http://www.youtube.com/watch?v=cJpB_AEZf6U

Dylan azonban lázadóbb, mint példaképei. 1962-ben kezdődik a kubai rakéta krízis. Ekkor születik egyik legjobb zenéje, a „Hard Rain”. Apokaliptikus szorongás: „nehéz eső eshet, ha nem vigyázunk”. Ugyanebben az évben már tiltakozik: „Blowin’ int he Wind”. Ekkor még a jelképes farmernadrágot hordja és Woody Guthrie kabátját, és a népénekesi szerepet játssza. Még mindig 1962. Ekkor születik az „I shall be Free”. Aki ezt a három számot ismeri, az ismeri Bob Dylant is.

1965-ben Amerikában terjednek a hippi eszmék. Erőszak nélküliség, virággyermekek, kábítószerálmok. Dylan is vált. Beáll a sorba és már nem az a Dylan, aki 62-ben énekelt. Levszei a farmert, bársony ruhát ölt. A newporti fesztiválon rajongói kifütyülik. Pedig ekkor adja ki talán legjobb lemezét, a „Bringin it all Back-et”, rajta a „Mr. Tamburine Man” és a „Gates of Eden”. A lemezhez írt ejgyzetében így ír Dylan: : „elfogadom a káoszt. nem vagyok biztos abban, hogy a káosz elfogad-e engem.”

1967-ben elvonul a külvilágtól, hogy 18 hónappal később a Carnegie Hallban a Guthrie emlékkoncerten előálljon híres ballada ciklusával, a „John Wesley Harding-al.

Harding egy rendszer ellen esküdött fel, folyamatosan körözik, de a hatóságok hiába erednek a nyomába. Egyszerre mítosz és valóság, a néplélek leleményességének megtestesítője. Jött a „Dear Landlord”, a szegény napszámos. A szimbólumok szaporodása jellemző ekkor már Dylanre. Hatással van rá Allen Ginsberg, Gregory Corso és Kerouack, a beatnemzedék nagy írói.

A „Like a Rolling Stone” bekerül minden idők legjobb 500 dala közé, a woodstocki fellépést visszautasítja, pedig ott lett volna a helye, viszont fantasztikus koncertet ad az Isle of Wight fesztiválon.

2011-ben Vietnámban és Kínában koncertezik, a lapok már azon csámcsognak, hogy megalkudott és nem énekli híres lázadó dalait. Talán, mert már nem annyira aktuálisak. Talán, mert Dylan is konszolidálódott, mint Cohn-Bendit, vagy Rudi Dutschke, vagy a Rolling Stones.

Néhány Dylannek tulajdonított mondás:

  • Nem szeretnék sem Bach, sem Mozart, sem Tolsztoj lenni, mert õk már mind meghaltak…
  • Nincs semmi, ami annyira állandó lenne, mint a változás.
  • Istenem, hogy örülök, hogy nem én vagyok én.
  • Elfogadom a káoszt. Nem tudom, a káosz elfogad-e engem?

The Byrds 1964-ben alakul. Jim (Roger) McGuinn, David Crosby,  Gene Clarke,  Chris Hillman és Michael Clarke. A folk, protest, rock és country keveréke, amit játszanak, semmihez sem hasonlítható abban a korban. Bennük van Bob Dylan, Woody Guthrie, Pet Seeger, a Beatles és bennük van az Easy Rider is. 2004-ben is még a 45. helyen szerepelnek a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 100 előadóinak sorában. Pedig több mint 30 éve nem zenélnek.

Bob Dylan átadta nekik a Mr. Tambourine Mant és ezzel be futottak. Pet Seeger a Turn! Turn! Turn!-t. Magyarországon szinte csak ezt ismerik tőlük.

A Byrds-nek már a hangszerelése is különleges volt, hiszen McGuinn hat és tizenkét húrú elektromos és akusztikus gitáron, Mike Clarke tamburinon,  Chris Hillman pedig mandolinon játszott és a klasszikus folk hangszereket váltogatták modern elektromos gitárral. 1965-ben érkezett a Rolling Stones Kaliforniába, és mindkét koncertjükön a Byrds játszott előttük. 1966-ban a Byrds már Amerika vezető zenekara.

http://www.youtube.com/watch?v=uPqAvgN6Tyw

A Byrds három évig működött aktívan, majd amikor megszilárdult a folkból kinövő rock uralma, válságba kerültek.

Két jó lemezt csináltak még, a Fifth Dimension-t és a Younger than Yesterday-t. 1968-ban Crosby, 69-ben Hillman is elválik a zenekartól. McGuinn minden erővel küzdött, hogy megtartsa a Byrds-öt, de egyedül már kevés volt.

1973-ban azonban volt még egy nagy dobásuk. Egyik korábbi lemezük borítóját egy fiatal hollywoodi színész, civilben grafikus tervezte. Úgy hívták Dennis Hopper. 1973-ban Peter Fondával kultikus filmet készít, melynek a zenéjét többek között a Byrds írta és játszotta. A film címe: Easy Rider. Szelíd motorosok.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE