Filmek

A szomszédok zöld nője

|

Ann Margret 70 éves. Svéd származású, 1941. április 28-án Stockholmban született, 1946-ban vándoroltak ki Amerikába. Ha más filmből nem is, de a két nagy komikus késői filmjéből mindenkinek ismerős lehet. Walter Matthau és Jack Lemmon öregkori bolondozása két részben: „A szomszéd nője mindig zöldebb”, és a „Még zöldebb a szomszéd nője”. (ki volt az a marha, aki ezt a címet adta a magyar forgalmazáskor, nem tudom. A film eredeti címe: Grumpy old man és Grumpier old Man, röviden „rosszkedvű öreg emberek” vagy itt inkább “zsémbes öregemberek” és ennek fokozása.)

Pedig ekkor már komoly színészi múlt volt mögötte, nagy rendezőkkel, nagy színész partnerekkel.

1961-ben, 20 évesen már, az akkor nagy sztár Bette Davis és a még ismeretlen Peter Falk partnere egy Frank Capra filmben: „Egy maroknyi csoda”. Később is nagy rendezőkkel és partnerekkel szerepelt:

Dick Van Dyck-al és Janet Leight-al a Bye bye Birdie-ben (1963),

Elvis Presley-vel a Viva Las Vegas-ban (1964)

Steve McQuennel a „Cincinatti kölyökben (1965) rendezte Norman Jewison,

Dino Risi filmjében, a Tigrisben Vittorio Gassmannal (1967), és az „Egy remete Rómában”,

Anthony Quinn-el az R.P.M. című filmben, rendező Stanley Kramer (1970),

Jack Nicholsonnal a „Testi kapcsolatokban”, rendezte Mike Nichols (1971),

John Wayne-vel a „The Train Robbers-ben (1973)

Ken Russel kultuszfilmjében, a Tommy-ban Oliver Reed, Elton John, Roger Daltrey, Eric Clapton, Keith Moon, Jack Nicholson, Tina Turner (1975),

A Kaktusz Jackben Kirk Douglas és Arnold Schwarzenegger (1979),

A szomszéd nője után már főleg csak sorozatokban és TV filmekben játszik, de van még egy nagy dobása Oliver Stonnal, „Minden héten háború”,  partnerei Al Pacino, Deenis Quaid, James Woods. Igaz ez már kisebb szerep. És a későbbiek is. 2006-ban még feltűnik a Télapu 3.-ban.

Nem ő lett Hollywood királynője, szinte mindig mellékszereplő volt, de minden partnere szerette és tisztelte, mert nagyon jó és alázatos színésznő. A Tommy-ért Oscarra jelölték, sajnos nem kapta meg. De kapott 5 Golden Globe és 1 Emmy díjat. Mindezek mellett énekesnő is, nagyon sok lemeze jelent meg.

Ne írjuk  le, még fiatal, csak 70 éves.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE