Patacsi Pilvax

Morvai Krisztina nyelvújítása a Maneken Pis mellől

|

Morvai Krisztinának a brüsszeli friss levegőn magvas új gondolatai támadtak. Nem tudom, a Maneken Pis, vagy az Atomium van rá ilyen hatással, de szerinte a „cigánybűnözés” kifejezés feszültséget szül , ezért más fogalommal kell ugyanazt a tartalmat kifejezni. Tehát nem a bűnözés szül feszültséget, csak annak cigány jelzője. „mindennapos bűnözés” vagy „mindennapokat megkeserítő bűnözés” szerinte átvehetné a szerepét a csúnya cigány bűnözésnek.

Kazinczyék is próbálkoztak nyelv újítással, volt, ami meg is maradt a köznyelvben, így használjuk ma a burgonya, kamat, idom, hullám, bútor szavakat többek között, vagy idegen nyelvből átvetteket, mint a fotel, vagy a bálna. De ezek az új szavak azt mutatták, amik a tárgyak, fogalmak mögött voltak és kifejezték azokat mástól összetéveszthetetlenül.

A cigánybűnözés szóösszetétel eltüntetése és más szóval történő helyettesítése megfosztaná annak lényegét, és bármivé is csupaszítaná le a magyar nyelv, egyetlen más szó sem fejezné ki pontosan azt, amire ezzel kapcsolatban jelenleg gondolunk. Természetesen fehér színű, magyar emberek is bűnöznek, ők egyszerűen csak bűnözők. A megélhetési bűnözés sem fejezi ki pontosan a lényeget, mert a bankrabló, aki 15 milliót visz el, szintén megélhetési bűnöző, csak ő magasabb életszínvonalon kíván megélni, mint aki kirámolja a szomszéd füstölőjéből a kolbászokat és sonkákat. Vagy ellop kétszáz frissen ültetett tuját egy temető mellől.

Leszámítva, hogy vannak kifejezetten csak cigányok által elkövetett bűncselekmények, úgy gondolom, maga a kifejezés nem véletlenül alakult ki a magyar köznyelvben. 1980 és 1983 között az egyetemen három disszertációt készítettem ezzel a címmel: „A fiatalkorú bűnözés Magyarországon”. Akkor még ez a szó teljesen elfogadott volt, több tanulmány is jelent meg ilyen címen. Kriminológusok is használták. Több alkalommal jártam börtönben, fogházban, fiatalkorúak nevelő intézetében anyagot gyűjteni, és higgyék el, az ott tartott fiatalok 95 %-a cigány származású volt. Gondolom ez is nagyban közrejátszott a fogalom elterjedéséhez, és ismereteim szerint ez az arány mára sem nagyon változott. (a disszertációm sajnos az albérletből albérletbe történő költözések során valahova eltűnt, pedig érdekes lehetne ma is.)

Úgy gondolom tehát, ne akarjuk elkendőzni egy meglévő és ismét terjedőben lévő elkövetői kör tartalmi lényegét. Mert attól, hogy másképp nevezzük, még szembe kell vele nézni, és ha a homokba dugjuk is a fejünket, attól még nem a busmanok bűnözése fog Magyarországon növekedni. Nevezzük nevén a dolgokat és úgy próbálja meg a társadalom, a törvényhozók, a rendőrség, nyomozó hatóságok, bíróságok, önkormányzatok és a különböző jót akaró szervezetek ezt a kérdést kezelni.

A minden napos bűnözés, vagy a mindennapokat megkeserítő bűnözés semmit mondó és nem lényegre törő. Minden nap van bűnözés, mely megkeseríti mindennapjainkat. Morvai Krisztina ezért – kihangsúlyozottan brüsszeli fizetéséből – tanulmányt kíván készíteni, ennek első lépcsője, hogy Gyöngyöspatán készít interjúkat az áldozatokkal. Mármint azokkal, akiket mindennapos bűnözők, röviden cigányok károsítottak meg, vagy fenyegettek, zsaroltak, vertek, erőszakoltak meg. Hagyjuk ezt, Kedves Európai Parlamenti Képviselő Asszony. Bizony, most népszerű ezzel villogni, de talán tetszettek volna az elmúlt 20 év 100 milliárdjait valóban a cigányok felemelkedésére fordítani-, mert tervezve voltak-, és nem egy feneketlen szakadékba rejteni, mely szakadékban egyetlen cigány sem volt.

És főleg ne abból az Európából kívánjon észt osztani, melynek jelentős tagállamai egyetlen megoldást láttak a cigánykérdés megoldására: vagonokban vissza a feladóhoz. Nem egy nagy ívű stratégia ez az Európai Unió részéről. Viszont rövidtávon célra vezető. Csak Magyarországról nincs hova visszaküldeni őket. Évszázadok óta mellettünk élnek.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE