Ez-az-amaz

Szőröstül-bőröstül…

|

Napjainkban inkább a nők részesítik előnyben a szőrtelenítés különböző fortélyait. Bár, a férfiak zöme is él a lehetőséggel. 21. században úgy gondolom, hogy nincs is semmi gond ezzel. Na de mi a helyzet a régi időkkel? Amikor a szőr nem okozott kellemetlen problémát? Nem is foglalkoztak vele az emberek, hogy szőrösek-e vagy sem?! A szőrtelenítési terror legkorábbi áldozatai a nők. Szőrös nő nem létezhet, csak egy perverz férfi álmaiban. Na de akkor uraim, itt az ideje, hogy megtudjátok milyen is nekünk, nőknek, ezzel a „szőrözős problémával” együtt élni nap, mint nap. Kezdeném az általános módszerrel: borotválkozás;

A legegyszerűbb, leggyorsabb és leg fájdalom mentesebb módszer, főleg ha villanyborotvát használsz. Erős, sötét szőrszálak esetén 1-2 naponta, egyébként hetente egyszer, kétszer is elég borotválkoznod. Legjobb, ha fürdés, vagy zuhanyzás előtt használod. Borotválás előtt a bőrt nedvesítsd be, szappan-, vagy borotvahabbal puhítsd fel, majd húzd végig a borotvát a bőrön, a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban.

Minden testrészen használhatod, bár leginkább a lábon célszerű. A hónaljra egyébként sokkal inkább ajánlatos a gyantázás, vagy a krémmel történő szőrtelenítés. Manapság kaphatóak a kifejezett nők számára, a női test sajátosságaira tervezett borotvák. Ezek csúszásmentesek, gumibordás nyéllel ellátott borotvakészülékek. Biztonságos fogást és könnyű kezelhetőséget biztosítanak, s nem okoznak sérüléseket.

Ajánlatos szintén speciálisan nők számára kifejlesztett borotvazselét (zseléhabot) használni, amely hidratáló és bőrkondicionáló anyagokat tartalmaz, s lehetővé teszi, hogy a borotva kímélje a bőrt. Sőt vannak olyan borotvák, amelyek azonnal ápolják a frissen szőrtelenített testfelületet. A borotválás után okvetlenül használj borotválás utáni testápolót, amely védi a bőrt a kiszáradástól, frissíti, és bársonyossá, simává teszi. Mindenképpen legyen saját borotvád, és kizárólag azt használd, ha borotválsz! Lássuk néhány  módszert.

Szőrtelenítés, szőrtelenítő krém:

Mielőtt elkezdenéd, mindenképpen végezni kell allergia tesztet, hiszen, nem lehet tudni, hogy a bőr hogyan reagál majd a krém összetevőire, ezt legegyszerűbben úgy kell csinálni, hogy egy kevés krémet fel kell vinni a bőr felületére, majd ha beszívódott le kell törölni, amennyiben egy napon belül nincs irritáció, akkor használható a krém. Csakis lábszáron használd! Úgy működik, hogy a krémben lévő anyag feloldja a szőrszálakat. Viszont ez az anyag a bőrt sem kíméli, de a lábszáron a bőr ellenállóbb, ezért használjuk itt, mert máshol a bőr begyulladhat. Első használat előtt tegyél egy kis krémet a kéz hajlatába, töröld le, és ha másnapig nem lesz piros, használhatod. Végig a használati utasításban leírtak szerint cselekedj, tehát ne hagyd 5 percnél tovább a bőrön. A végén óvatosan, benedvesített mosdókesztyű, vagy vízsugár segítségével távolítsd el a krémet, aztán a bőrt csak alkoholmentes készítménnyel kend be. Mivel a szőrtelenítőkrém a borotvához hasonlóan csak a szőrszál bőr felett elhelyezkedő részét távolítja el, az eredmény nem lesz tartós. A krém hatása általában 1-2 hétig tart.

Elektrolízises szőrtelenítés:

Ez már egy olyan módszer, amelynek segítségével tartósan megszabadulhatunk a szőrszálaktól. Lényege: gyenge árammal “töltött” tűvel elpusztítják a szőrhagymákat (a tűt levezetik a szőrtüsző feltételezett helyéig). Minden egyes szőrszálat sorra vesznek, nem csoda, hogy a kezelés sokáig tart, és meglehetősen fájdalmas is. Aki mégis rászánja magát, tapasztalt, ügyes bőrgyógyászt vagy kozmetikust válasszon: a legjobb esetben is 75% a “találatok” száma – a makacs maradékot a következő alkalommal bökdösik ki. Ez az eljárás az arc szőrszálainak eltávolítására szolgál – a hónalj bőre ilyen fájdalmat nem visel el, a lábszáron pedig túl hosszadalmas és költséges is lenne. Mellészúráskor apró sebek, majd hegek keletkezhetnek. Egy alkalommal legfeljebb 25 szőrszálat lehet eltávolítani. Ez az eljárás jóval fájdalmasabb, mint a villanófényes eljárás!

Gyantázás: hideg-meleg viasz:

A gyantázás a leggyakrabban alkalmazott, és legkedveltebb szőrtelenítési módja. Gyantázás előtt feltétlenül meg kell tisztítani a bőrfelületet. A szőrszál kitépésének hatására a szőrhagymák elhalnak. Az évek során kikopik a szőr. A gyantázásnak 4-5 hét a tartóssága. Gyantázás után bőrnyugtató balzsammal, krémmel, zselével szükséges kezelni a szőrtelenített felületet, ez egyben fertőtleníti is. A legközelebbi gyantázást akkor érdemes végeztetni vagy végezni, ha legalább 4-5 milliméterre újra megnőttek a szőrszálak. Felvitele a gyanta típusától függően a felvitel módja is változhat. A hagyományos, régi gyanták tégelyben kaphatók, s egy spatula segítségével vékony csíkban felvihető a bőrre, ezután következhet a lehúzó csík. A modernebb meleg gyanták már olyan patronban kaphatók, melynek segítségével a gyanta könnyen felvihető a bőrre. Hideggyanta-csíkok használata során a gyanta már a lehúzó csíkon található, így elegendő ezt a bőrre simítani. A gyantázás egyik legkritikusabb fázisa a gyanta melegítése. Ha túl melegre sikerül, akár égési sérülést is okozhat, ha viszont nem elég meleg, veszít hatékonyságából. A sérülések elkerülése, és a maximális hatékonyság elérése érdekében mindig be kell tartani a használati útmutatót. Legjobb, ha a patronhoz tartozó melegítőkészüléket használjuk erre a célra. Meleg gyanta használata során mielőtt egy teljes csíkot kennél bőrödre, egy kisebb felületen teszteld le a gyanta melegségét. Amennyiben félsz a meleg gyantától, válassz inkább hideggyanta csíkokat, ezek használata egyszerű, s melegítést sem igényelnek. Elegendő egy apró dörzsölés, és a gyantacsíkok azonnal használatra készen állnak. A meleg gyanták mellé sokszor nem csomagolnak eltávolító-oldatot, s a hideggyanta csíkok dobozában található törlőkendő is általában hamarabb elfogy, mint a gyantacsíkok. Nem egyszer állunk ragacsosan-kétségbeesetten azon gondolkodva, vajon mivel távolíthatnánk el a maradék gyantát. A gyantaeltávolító oldatot többsége olaj alapú, így a babaolaj, ennek hiányában az olívaolaj a legtöbb gyantamaradékot könnyen eltávolítja. Cukorgyanta használata esetén pedig a langyos víz is elegendő. A hideg viasz nagyjából ugyanúgy működik, mint a meleg viasz, csak nem kell hevíteni. Boltban készen lehet kapni. A csomagolásban mellékelnek hozzá textil-, vagy celofáncsíkokat, ezekkel belenyomod a bőrbe, majd egy hirtelen mozdulattal letéped. Ennek használata is inkább csak a lábra ajánlott, és hátránya, hogy csak akkor lehet alkalmazni, mikor a szőrszálak már hosszúak.

Epilálás:

Manapság rengeteg fajtából választhatunk. A gyantához hasonlóan tövestül tépi ki a szőrszálakat. Főleg a lábszárra ajánlott, de manapság már kifejlesztettek olyan típusokat, melyeket a bikini vonalra, illetve hónaljra is használhatsz. Elég fájdalmas módszer, de a fájdalom csökkentése érdekében egyes epilátorokba görgőket, vagy hűsítőket helyeznek el. Hatása 3-4 hétig tart. Egyetlen hátránya az alkalmazással járó kellemetlenség. Takarékos, hiszen elég, ha a készüléket egyszer megveszed, utána addig használhatod, ameddig csak szükséged van rá. Az eredmény elég tartós, ráadásul a szőrszálak idővel ritkulnak, majd el is tűnhetnek.

Még sorolhatnám, mennyi módszer van arra, hogyan szabaduljunk meg a szőrtől, de most a férfiakon van a sor!

Nézzük csak a szakállat! A szakáll, illetve annak formája valaha a férfi arckifejezésének markáns vonását volt hivatva kihangsúlyozni. Az elmúlt századokban az erő, a szabadság, a bölcsesség, de főként a férfiasság jelének tartották. A szakáll nyírása a történelem folyamán többször megszégyenítő büntetés is volt; a férfiak a szakállukra esküdtek, s gyászból vagy fájdalomból nyíratták le vagy növesztették meg.

A 19. századig egyben konszenzus volt: aki beretválkozik az olyan, mint a lombtalan fa vagy a nyírott birka. A testet borító mintegy 2 millió szőrszál viselete és formálása manapság sem könnyű. A 19-20. század európai férfijai megkurtították tincseiket, s csak a huszadik század közepén kezdetben tiltakozásul – szerettek volna újból hajzuhatagokat növeszteni, de a közízlés ekkorra már nem tolerálta. Az ellen-divat azonban győzedelmeskedett, a hosszú haj mára elfogadottá és viseletté vált – ha nem is széles körben. És mi a helyzet a többi szőrféleséggel?

Az arcon manapság a csupasz bőr, a pár napos borosta, vagy a kevés, ápolt és rafináltan alakított szőrzet az elfogadott és elvárt. Nagy szakálla csak egy-egy táltosnak vagy csodabogárnak lehet, punktum.

A divat lejjebb is diktál, a szőr-pánik a normális területeken sem tűri a szőrzetet. Nagyon sokan a hónaljszőrzetükön kívül némileg a pornófilmek igéző hatása alatt – a fanszőrzetüket is eltávolítják. Higiéniára hivatkoznak ilyenkor.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. VOGI

  Előnye is van ha az ember szőrös!

  A FUE hajbeültetés teljes kopaszság esetén.Ha az általában használt tarkó tájék is kopasz, akkor egyéb donor területet kell keresnünk.

  Erre alkalmas lehet a test szőrzet és a szakállszőrzet. A kopasz fejbőr fedésére a szakáll mellett a bajusz, testszőrzet, a mellkas szőrzet, nemi szőrzet is szóba jöhet.

  A testszőrzet adóhelyként jól alkalmazható, de tudni kell, hogy a testszőrzet élettani tulajdonságai, növekedése életciklusa jelentősen eltér a hajtól.

  ↑ LinkVálasz
 2. VOGI

  Garatingerenciám van! Nem kell a szőrös!

  ↑ LinkVálasz
 3. Doki

  Tudod Mafi, én régimódi ember vagyok és ha nincs egy kevés szőr a muffokon (persze azért ne lógjon ki a bikiniből) akkor az nekem mindig a pedofíliát idézi. Mint egy 3-4 éves kislány. Szóval legyen egy kevés, függetlenül a divattól. Higiénia szempontból egyszerű a kérdés: minden pénteken fürdeni kell.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE