Mindennapi tudomány

Reméljük jól számoltak!

|

Egy aszteroida száguld a Föld felé. A csillagászok szerint az égi lövedék 2011. november 8-án fog elhaladni mellettünk, jobban megközelítve minket, mint a Hold. Ha becsapódna bolygónkba, 65 ezer atombomba erejének megfelelő pusztítást okozna.

A YU55 nevű aszteroida csupán 325 700 kilométerre halad majd el a bolygónk mellett, ez év november 8-án. Ez azt jelenti, hogy közelebb lesz, mint a Hold, melynek átlagos keringési távolsága a Földtől 384 ezer kilométer. Szélessége kb. 400 méter, és mintegy 55 millió tonnát nyom. A YU55 lesz a legnagyobb objektum, mely valaha is megközelítette a Földet. Don Yeomans, a NASA szóvivője szerint a YU55 az eddigi legnagyobb égitest, amelyet 2028-ig sikerült beazonosítani, mely ilyen távolságban halad el a Föld mellett.

Hozzátette, az objektum gravitációs hatása elhanyagolható lesz a Földre nézve, és nem hat ki sem az árapályváltozásra, sem semmi másra. Ennek ellenére hivatalosan is a “potenciálisan veszélyes tárgy” megnevezést kapta, ha ugyanis összeütközne a Földdel, a robbanás ereje 65 000 atombombáéval érne fel, és hat mérföld hosszú, 2000 láb mély krátert okozna a földön. Yeomans szerint a YU55 nem jelent veszélyt a Földre, legalábbis az elkövetkezendő száz évben. A mellékelt linken a NASA lapján láthatjuk, hogy fog lezajlani a nevezetes jelenség.

A második linkre kattintva a spaceweather. com honlapra jutunk. Itt a Near Earth Asteroids táblázatban láthatunk a földközeli aszteroidákról. Láthatjuk, hogy a 2009BD jelű kisbolygó ez év június 2-án közelebb halad el a Földtől, mint a Föld- Hold távolság. Igaz ennek a „kozmikus kavicsnak a mérete csak 10 méter.

http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/asteroid20110502.html

http://spaceweather.com

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Fedőneve:Lábas

  Csacsa a tető az jó hely! Tegnap az ágyban fekve néztem a csillagokat. Akkor vágott belém a felismerés: Hol tető? Vagy az Ufók, vagy a kisbolygók, vagy a rezsók?

  ↑ LinkVálasz
 2. Csacsa

  Egy biztos. Én a tetőről fogom figyelni a fejleményeket.

  ↑ LinkVálasz
 3. VOGI

  Lehet,hogy jól számoltak. De nem mindegy? Akkor sem lehet úgy elmenni innét, hogy nincs utána valami más! Egy biztos pontunk azért van. Az alkatrészeink itt maradnak a földön.

  ↑ LinkVálasz
 4. Justy

  Ilyen pontosan számoltak a Mayák?? Remélem nem ezért van vége a maya naptárnak 2012-vel…

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE