Firkászat

A gyermekek figyelnek bennünket

|

A szülők gyakran nem eléggé elővigyázatosak, ezért előfordulhat, hogy gyermekük nem alkalmas pillanatban toppan be a hálószobába, és olyasmivel szembesül, ami nem rá tartozik. Cikkünk azzal foglalkozik, hogy ezt a helyzetet hogyan kezelje a család.

Korábban évszázadokon keresztül egy szobában lakott a család több generációja, így a gyermekek akaratlanul is megtapasztalták, hogy szüleik szeretkeztek anélkül, hogy bárkinek is a helyzetet „kezelni” és magyarázni kellett volna. A jelenség akkor természetes volt, mára azonban sok minden megváltozott. Ismerősi körben mindenki hallott már olyan történetet, hogy a szeretkező párt véletlenül és hirtelen megjelenésével megzavarta a gyermek. A meglepett szülők reakciója – érettségük, tapasztalataik stb. függvényében – ilyenkor széles skálán mozoghat a riadalomtól, a gyermek kitessékelésén (és a történtek elhallgatásán) át a humoros felfogásig, és a látottak megbeszéléséig. A feldolgozás módja és mértéke azonban korántsem mindegy, hiszen ha nem megfelelő módon történik, akkor a gyermeket akár lelki megrázkódtatást is érheti.

http://www.pixter.hu/video?id=17333

A gyermek hirtelen betoppanásának kezelése attól is függ, hogy hány éves a csemete. Egy két évesnél idősebb gyermek már például félreértelmezheti a hallottakat: a sóhajokat, a nyögéseket, a mozgásokat. Mindez számára félelmetes látvány lehet, sőt azt is hiheti, hogy a szülei bántják egymást, így még agresszív fantáziák is születhetnek benne. Ebben az esetben érdemes odafigyelni arra, hogy ezután a gyermek milyen játékot játszik, és ha előjön, hogy a babái, mackói stb. összebújnak, akkor ezt – természetesen kezelve – játékosan tovább lehet vinni (például abba az irányba, hogy a játékok így ölelkezve fejezik ki, hogy szeretik egymást stb.).

Már az óvodás korú, később pedig a kisiskolás gyermekeket is élénken foglalkoztatják a nemek közötti eltérések, hogy hogyan születnek a gyermekek stb. Egy ilyen korú gyermek már valószínűleg tudja, hogy amit a hálószobában véletlenül látott az miről szólhat. Összességében a szülőnek az a feladata, hogy beszélgetés során megértesse a gyermekkel, hogy semmi baj nincsen, nem történt semmi olyan, amitől félni kellene, és minden rendben van. A lényeg tehát a helyzet higgadt kezelése: ha pl. a gyerek önmagától kimegy a szobából, akkor később érdemes utánamenni, és ha riadtnak tűnik, akkor megnyugtatni, beszélgetni vele. Azonban indulatosan, bosszúsan fellépni nem szabad, ahogy nem ajánlott eltúlzott magyarázkodásokba, „kiselőadásokba” kezdeni sem.

Ami mindenképpen fontos még: nem sokkal később megbeszélni a történteket. (Ehhez persze a megfelelő nyugodt körülmények megteremtése is hozzátartozik.) A gyerek érettségének megfelelően és az ő nyelvén érdemes a szülőknek elmondaniuk, hogy csemetéjük mit is látott, hogy a szeretkezés számukra mit is jelent, mit fejeztek ki egymás számára stb. Aztán rá lehet kérdezni arra is, hogy mit szeretett volna a gyerek, amikor a szüleit keresve betoppant.

Kisiskolás vagy tizenéves gyermekekkel már a nemi szervekről, és arról is lehet beszélgetni, hogy a kisgyermek hogyan fogan meg. Így az alkalmat kiválóan fel lehet használni arra, hogy a szülők elkezdjék a gyermekek szexuális nevelését, és elmondják, hogy a szexualitás és szeretkezés részben a fajfenntartásról, részben pedig az örömszerzésről, izgalomról, élvezetről szól. Ha a szülők és a gyermek között így kialakul egy természetes párbeszéd a témáról, akkor a szexualitás nem válik tabuvá és a gyermek később is nyíltan és őszintén fordul kérdéseivel a szüleihez.

(Forrás: www.pink.hu)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Fedőneve:Lábas

  Doki, Vogi, Antropológus. A Gyermekein úgyis többet tudnak az egészről. mint mi. Ha pedig minket látnak megszakadnak a röhögésről. talán még a fejlődésben is megállnak.

  ↑ LinkVálasz
 2. Antropológus

  Doki!
  Van egy népcsoport, ahol ez a mai napig tejesen természetes dolog. Amikor megkérdik az öreget “Dade, honnan a sok rajkó?” Mindig azt feleli, hogy “a nagyját én, az apraját a nagyja csinálta!”

  ↑ LinkVálasz
 3. Doki

  Remélem majd az unokám előtt is megbukok, na akkor lehetek Király.

  ↑ LinkVálasz
 4. VOGI

  Doki, ha így ötven felett megbuktál akkor te vagy a KIRÁLY!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE