Ez-az-amaz

Szőke nők

|

Nők ezrei festik évszázadok óta szőkére a hajukat. A legtöbben a kelleténél többet foglalkoznak – hajszíntől függetlenül – az alakjukkal is. Pszichológusok azt állítják, a nők úgy akarnak kinézni, ahogy a Barbie babák. Ez a jelenség még ott is megfigyelhető, ahol nem is lehet ilyen babát kapni.

Ez a tendencia azért alakulhatott ki, mert a férfiak előszeretettel választanak ilyen nőket. Fiatal, szőke nőket, akiken van mit fogni. Erre pedig biológiai mentségük van.

Egy fiatal nő mellett a férfinak nagyobb esélye van az utódnemzésre, a szőke haj a fiatalság egyik olyan jele, amit nem tudatosan, de mindenki érzékel. Ahogy egy nő korosodik, úgy lesz egyre sötétebb és fakóbb a haja, így a fényes sörény egészségre utal. (Miller és Kanazawa tanulmánya)

A férfiak vékony derék iránti vonzalmát is könnyen meg lehet magyarázni: az ilyen alkatú nők kitűnően működő hormonháztartásuknak köszönhetően könnyebben és hamarabb esnek teherbe.

A kék szem utáni vágyódás pedig azzal függ össze, hogy a pupillánk kitágul, ha valami érdekes dolgot látunk. A kék, azaz világos szeműeknél ez különösen jól látszik. Ha felfogható jeleket kapunk arról, mit gondol rólunk a másik, bátrabban próbálkozunk, a férfiak tehát vonzóbbnak találják a nőket, ha látják a szemükben az érdeklődést.

A férfiak imádják a nagy melleket, mégpedig azért, mert ezek szintén a termékenységre utalnak, főként ha vékony derékkal párosulnak.

“A férfiak tudják, hogy nem minden nagymellű szőke nő 15 éves” – írja Miller és Kanazawa. “Mégis vonzónak találják őket, mert a modern módszerek, amik elődeink világában még nem is léteztek, megtévesztik pszichológiai mechanizmusaikat.”

Genetikai tévedés az elterjedésük. Egy Nagy-Britanniában folytatott génkutatás eredményeképp a szőke, kék szemű nő típusa Észak-Európában alakult ki a jégkorszak végén, mint egy evolúciós tévedés, amelynek célja a feltűnéskeltés volt a kevés férfiakért folytatott versenyben. 10-11 ezer évvel ezelőtt ugyanis kizárólag sötét hajú és szemű emberek rohangásztak a tundrákon. Az élelemért folytatott vadászatban sok férfi odaveszett, így a nők szinte vadásztak a nemzőképes férfiakra. A párharcban kifejezetten előnyt jelentett a szőke fejszőrzet, kutatók szerint így esett, hogy Észak-és Kelet Európát egyik pillanatról a másikra ellepték a szőkék.

http://indavideo.hu/video/Egy_igazi_szoke_NO

Hogy sikert, vagy szerencsétlenséget jelent-e a szőkeség, ezzel a kérdéssel még Darwin is foglalkozott. A tudós a Fajok eredete című művének megjelenése után tíz évvel próbálta megfejteni, hogy a hajszínnek van-e szerepe a partnerválasztásban. A Bristoli Királyi Kórházból kapott adatokkal végül Darwin nem igazán tudott mit kezdeni, a statisztika ugyanis elég ellentmondásosnak bizonyult: eszerint az akkoriban házasságban élő nők 52%-ának sötét volt a haja, és csak 15% volt szőke. Az egyedülállók közül viszont 39% volt sötét hajú, és 22% a szőke. Ennek hatására a tudós fel is adta azon elmélet bizonyítására tett kísérleteit, miszerint a szőke nők sikertelenségük miatt lassan eltűnnek a Föld színéről.
http://indavideo.hu/video/Szoke_no_10

A plasztikai sebészet, a hajfestés, a színes kontaktlencsék korában a férfiaknak résen kell lenniük, hogy fajfenntartó ösztöneiknek eleget téve jól válasszanak. Hiszen még az is előfordulhat, hogy a szőke bombázó, akibe alaposan belehabarodnak, két éve még férfi volt.

(Forrás: sueddeutsche.de)   (eletforma.hu)

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE