Patacsi Pilvax

100 ezer cigány söpri az utcákat

|

Orbán Viktor és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke aláírták azt a megállapodást, melyben a kormányfő 100 ezer munkahelyet ígér 2015-ig a cigányoknak. (nem tudom, miért változtatták „roma” önkormányzattá a nevüket, Baranyában még cigány a kisebbségi önkormányzatok neve a legtöbb helyen).

Ez jó hír, mert akkor már csak az egymillió ígért munkahelyből 900 ezret kell teremteni a nem cigány embereknek. Ennek viszont lesz egy kis akadálya. A trend ugyanis Európában az, hogy az olcsó munkaerő miatt a távol-keletre telepítik gyártó soraikat, helyezik át telephelyeiket. Magyarországon ugyanis drága a munkaerő. (Ezt nem én mondom, hanem a nyugat-európai tőkések, akik sokallják a 80 ezer forintos minimálbért).

A magyar gazdaság attól nem fog begerjedni, ha 100 ezer cigány söpri az utcát, nyírja a füvet és szedegeti a cigaretta csikket. A városok biztos szép tiszták lesznek, de mi lesz, ha elfogy a szemét és a fű már olyan kicsi, hogy nem éri el a fűnyíró kése? Mert egyéb munkahelyet nem tud teremteni a kormány, vagy ha tudna, ezek az emberek egyszerűek, mint az ék, képzettséggel nem rendelkeznek, így szűk az a keresztmetszet, ahol foglalkoztathatóak.

Nem vagyok közgazdász, de tanultam ifjabb éveimben kapitalista politikai gazdaságtant, sőt csak azt, mert Mach Péter egyetemi professzorunk 1982-ben már azt mondta, a szocpg. nem ér semmit. Szóval mi azt tanultuk, hogy értéket csak az a munka állít elő, mely a piacon eladható terméket állít elő, ezt a piacon a fizetésképes kereslet felvásárolja, hiány keletkezik, és megint gyártani kell, és közben persze fejleszteni is. Ezért nem volt szerencsés a Szaratov hűtőszekrény és az NDK robotgép, mert élettartama 20-30 év volt, így a kutya sem akart újat venni. (tudom, mert a miénk még működik, pedig 1974-ben hoztam az NDK-ból.) Szóval az a jó termék, amelyik néhány év alatt kikopik és újat, modernebbet kell venni. Persze ahhoz, hogy a terméket felvásárolják, olyan fizetések kellenek (és nem hitel lehetőségek 0 forinttól, mert az jó nagy átverés volt) hogy az emberek a megélhetésük mellett még vásároljanak is a termékekből. A rendszerváltás legelején magyar közgazdászok egy csoportja azt mondta, drasztikusan meg kell emelni a béreket, mert akkor a lakosság vásárolni fog, és ez gerjeszti a gazdaságot. Persze ez jelentősen visszafogta volna a bankok hitelkihelyezéseit, mert ha meg tudom venni készpénzért, nem veszek fel hitelt. Nem tudom, hogy ezért, vagy másért, de lényeg, hogy nem fogadták meg nem a tanácsot, a béreket etióp szinten sikerült tartani a mai napig (kivéve a képviselői tiszteletdíjakat és egyéb juttatásokat) megteremtve ezzel a bankok felvirágzását és több százezer magyar kilakoltatását a hitelek miatt.

Elkanyarodtam egy kicsit, vissza az elejére. Orbán és Farkas megállapodása arra lesz jó, mint a jelenlegi közfoglalkoztatás: alibi munkáért fizetés, mert addig sem segélyért mennek majd a romák. De nincs különbség a fizetés és a segély között, mert egyikért sem kell semmit csinálni. Persze 1 millió munkanélküli nemcsak Magyarországot, de az amerikai kontinenst felsöpri egy hónap alatt Los Angelestől New Yorkig.

(forrás: mti.)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Doki

  A cikket két éve írtam. A helyzet most sokkal súlyosabb. lehet, hogy jövendőmondó vagyok? Egy nagy fenéket. Az alfától az omegáig nem lehet így eljutni. Két év múlva még súlyosabb lesz a helyzet.

  ↑ LinkVálasz
 2. lényeglátó

  Anyaméhben szoláriumozott! 50 évesen is “fiatal! Hogy szólítják öltönyben? Vádlott, álljon fel!

  ↑ LinkVálasz
 3. lényeglátó

  Tessék ároktakarítást, utcaseprést venni! Felügyelet, teljesítmény követelmény nincs! Állami vállalatot, TSZt kötelezhettek 15% mindenre alkalmatlan foglalkoztatására! Magán munkáltatónál ez megszűnt, vele a foglalkoztatási kényszerük!

  ↑ LinkVálasz
 4. Janó

  Szijjártó Péter az válaszolta a rendvédelmi dolgozók kérdésére, hogy nem fogja hagyni a kormány, hogy erejük teljében lévő 40-es férfiak nyugdíjba vonuljanak. A Rendvédelmi Szakszervezet vezetőjének kérdésére, hogy a roma 20-30-40 éves fiataloknak miért nem kell dolgozni? Szijjártó elmondta, hogy a romák nagy többsége a börtönökben azon dolgozik a tökéletesen felszerelt konditermekben és sportpályákon, hogy mielőbb elérjék erejük teljét.

  ↑ LinkVálasz
 5. Csányi

  Nem szabad azt mondani, hogy cigány. Mondjuk azt, hogy familiárisan pigmentált!

  ↑ LinkVálasz
 6. Régimagyar nem rezsó

  Még a söprést sem lehetne rájuk bízni? Szóval azért tart itt az ország, mert söpörni sem tudnak. csak a padlást.

  ↑ LinkVálasz
 7. Ujmágyár

  Ná ne sértegess má, ámilyen “bálfékek”, ábból nem lenne köszönet!

  ↑ LinkVálasz
 8. NEm szavazó

  Sokkal jobban szeretném ha 100 ezer politikus söpörné az utcákat!! Több haszna lenne amit most csinálnak!!

  ↑ LinkVálasz
 9. Hozzáértő

  Van egy kis probléma az elképzeléssel. Először is a tervezett 100ezer fős létszám. Ez még mindig csak negyede a “hadra fogható” cigány lakosságnak! Aztán felmerül a kérdés, mi a helyzet a beígért egymillió munkahellyel?! Az odáig rendben van, hogy esetleg fellendül a cirokseprő gyártás Magyarországon, de ki a jó Istennek hiányzik az, hogy naponta tizenötször felseperjék az utcánkat?! Az meg aztán végképp nem hiányzik, hogy szóvivők hegyei lepjék el az életünket!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE