Ez-az-amaz

Wikileaks és a romániai magyarok

|

Az RMDSZ-szel és a romániai magyarokkal foglalkozó amerikai diplomáciai távirat került nyilvánosságra a Wikileaks jóvoltából. Erről tudósított ma a Krónika című romániai lap.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának készített, összesen 43 oldalas táviratokban beszámolnak szövetség viselt dolgairól, vezéralakjairól, illetve a romániai magyarság RMDSZ-en kívüli befolyásos alakjairól – írta a táviratról a Transindex.

A Wikileaks-en keresztül nyilvánosságra került táviratokban az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének munkatársai két csoportba osztották a romániai magyar politikai osztályt: a mérsékeltekre, akik fokozatosan kérnek több jogot és autonómiát, valamint a radikálisokra, akik gyorsabb reformokat szeretnének – írta a Krónika.

Az egyik távirat szerint az RMDSZ-t 1993 óta a Markó Béla által vezetett mérsékeltek uralják, akik a céljaikat a román politikai pártokkal és vezetőkkel együttműködésre alapozó párbeszéd révén érték el – írta a Transindex. Ez a hozzáállás azonban elégedetlenséget szült a radikálisok körében.

A radikális csoportok között az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, a Magyar Polgári Szövetséget és a Székely Nemzeti Tanácsot említik a táviratok – közölte a Krónika. A távirat szerint a radikálisok szinte teljes körű autonómia kivívásáért küzdenek a Románia központi részében lakó székelyek számára, és az oktatási rendszert is függetlenítenék a romániai rendszertől – írta a Transindex.

Aranyos ez amerikaiaktól. Nagy szerepük volt abban, hogy Trianon után, ma romániai magyarokról kell beszélnünk.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE