Filmek

Filmajánló. A Borgiák

|

Akik szeretik a történelmet, és a látványos filmeket azok nézzék június 28-án a HBO-t. A Borgiák című sorozatot kezdi vetíteni magyar szinkronnal az említett csatorna. A történet 1492. július 25-én kezdődik. E napon meghal VIII. Ince pápa. Halála után összehívják a konklávét, hogy megválasszák a következő egyházfőt. Számtalan eredménytelen szavazás következik. A hatalmas vagyont felhalmozó Rodrigo Borgia már a pápaválasztó konklávé előtt, vesztegetésekbe fogott. Sikerült is elérnie, hogy a huszonhárom fős kollégiumban mindössze nyolcan nem adták rá a voksukat. A kánonjog kimondta, hogy a választás csak akkor érvényes, ha a jelenlévő bíborosok kétharmada egy személyre voksol, ez éppen elegendő volt, hogy Rodrigo Borgiát pápává válasszák. VI. Sándor néven ő lesz a következő pápa. Borgia azonban nagyravágyó, ravasz és erkölcstelen volt.

Uralkodásra és dicsőségre vágyó ember, aki céljainak elérése érdekében nem riadt vissza semmilyen módszertől. Politikájának központi eleme volt, hogy hatalmát egész Itáliára kiterjessze. E célja elérése érdekében felhasználta saját gyermekeit is. VI. Sándor pápán kívül nagy hírnévre tett szert legidősebb fia, Cesare Borgia, és lánya, Lucrezia. A sorozat hűen mutatja be személyiségük fokozatos romlását. Cesare bármire képes apjáért, a családjáért, de legfőképp húgáért, Lucreziáért. A katonának nevelt Juan Borgia öntörvényű, és még a legkisebb fiú, Jofre sem vonhatja ki magát apja politikai manőverei, és játszmái alól.

A pápa gyermekeinek anyja, Vanozza,- anyához méltóan- szenvedélyesen és elszántan óvja gyermekeit. Természetesen ő sem tehet semmit Rodrigo rendelkezési ellen. Egyedüli befolyása a pápára, csak a szeretőjének, a fiatal Giulia Farnesenek volt. A szerető ugyancsak figyelemmel kísérni a „gyerekek” mindennapjait, és bárkivel szembeszáll, hogy megvédje őket.

Rodrigo Borgiát, azaz VI. Sándor pápát Jeremy Irons Oscar-díjas színész alakítja. Zseniálisan játssza a szerepét! Vannak pillanatok, amikor tényleg elhisszük, hogy csak Isten számít, és minden Ő érte van! A pápaság nem az uralkodásról, a hatalomról, az intrikákról szól.

François Arnaud alakítja Cesare-t, a nagyobbik fiút. Ő bíboros létére sem riad vissza az erőszaktól, és akárcsak az apja, ő sem veti meg a testi örömöket. Holliday Grainger játssza Lucrezia szerepét. Az erejére ráébredő nőt, aki női fegyvertárának minden egyes elemével szolgálja az apja, és a bátyja érdekeit.

Ajánlom a filmet azoknak, akik szeretik a történelmi filmeket, és a kosztümös produkciókat. Egy dolog, amit meg kell említeni. A fim forgatókönyvét az „átlag amerikai” szája ízéhez kellet igazítani. Ezért a történelmi hűség néha csorbát szenved.

A filmnek vannak magyar szálai is. Még a történelemből is. Mátyás király Borgia bíborosnak adományozta a péterváradi apát címet.

A másik kapcsolódás. A sorozatot többségében Magyarországon forgatták. Az HBO 1,1 milliós nézettséget számol. Ezért már meg is rendelte a második évadot, amelyet jó eséllyel ismét Magyarországon forgathatnak majd

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. doki

    Sajnos az amerikai szájíz ott dübörög. Mi lehetett volna egy ilyen történetből, ha Pasolini csinálja? ő tudta, hogy ebből nem szabad filmet csinálni. És nem azért, mert szerette a Borgiékat.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE