Patacsi Pilvax

Vissza a munka világába 2011-ben

|

Pontosan fél év telt el az év elején bevezetett és a FIDESZ által sikeresen megújított, a munka világába visszavezető úton. Már írtam korábban arról a hazugságról, hogy, 96 %-al nőtt Magyarországon a statisztika szerint a foglalkoztatottság 2011-ben az előző évhez képest. (ismeritek balu barátom mondását a statisztikáról? Többször idéztük már, de nem árt ismételni. Így szól: ha egy ország lakosságának a fele szorulásban szenved, a másik felének hasmenése van, akkora lakosság emésztése tökéletes.)

Hasonlítsuk össze a 2010. év „Út a munkához” programot a 2011. évi Közmunka programmal.

2010-ben az önkormányzatoknak kellett készíteni egy közmunka tervet, ezt benyújtották a Munkaügyi Központokhoz, és ha ott jóváhagyták, a Magyar Államkincstárnál lehetett igényelni a közcélú foglalkoztatáshoz a munkaerőt és a 95 %-os állami támogatást. Szinte korlátlan számban, egész évre, teljes munkaidőben lehetett foglalkoztatni közcélú munkásokat. A foglalkoztatás összefüggésben állt az Akkor RÁT-nak nevezett (rendelkezésre állási támogatás) szociális ellátással. Amenyiben az aktív korúak ellátására jogosult nem vállalta a munkát és erről nyilatkozott, nem volt jogosult a 28.500,-Ft összegű RÁT-ra. Amennyiben jogellenesen megszüntette a munkaviszonyát, ugyanígy járt. Ha a munkáltató élt rendkívüli felmondással, (vagy azért, mert ittas volt, vagy mert rendszeresen kimaradt a munkavégzésből) szintén nem kapott RÁT-ot.

Ez nagyon jó volt a munkában résztvevőknek, mert nem mindegy, hogy kis munkáért a minimálbért kapta, vagy a semmittevésért a 28.500-at. Mert olyan sokat azért nem kellett ám dolgozni egy kis faluban, ahol voltak néha 30-40-en is. Mert mi volt a munka? Szemétszedés, fűnyírás, gallyazás, árok pucolás, télen hóban a lapátolás. Vagyis a kevés munkavégzés ösztönözte őket arra, hogy ne a jóval kevesebb segélyt igényeljék, hanem dolgozzanak. A munka produktivitását felejtsük el, de a falu valóban tiszta volt.

Lássuk akkor a 2011-es évet. Megszűnt a közfoglalkoztatási terv, nem az önkormányzatok döntik el, mennyi munkaerőre van szükségük. Pályázatot írtak ki, fölösleges bürokratikus elvekkel és óriási papírmunkával. Miközben kiderült, hogy ez nem is pályázat, mert előre el volt döntve, hogy a pályázati rendszerben egy település mennyi pénzt fordíthat közmunkára. Ma sem értem még, fél évvel később, hogy ezt miért hívták pályázatnak, mikor az „eleve elrendeltetés elve” működött. Gondolom azért, mert ezt nem az MSZP találta ki, hanem a FIDESZ. Dobálóznak a pártok emberek sorsával. Megszűnt a korlátlan foglalkoztatás (ez nem biztos, hogy rossz az államnak, de rossz a munkanélküli embereknek) és rövid távú, valamint hosszútávú közfoglalkoztatás lett meghirdetve. Rövid távon 2-4 hónap időtartamra, maximum 4 órában dolgozhatnak alig több pénzért, mint a BPJ (bérpótló juttatás), ami felváltotta a RÁT-ot. Hosszú távú pályázat keretében 2-12 hónapra lehet alkalmazni közmunkást, 6-8 órás munkaidőben. Az elvek annyiban változtak, hogy új szabály érvényesül: aki ebben az évben nem szerez legalább 30 nap munkaviszonyt, az 2012-ben nem lesz jogosult a BPJ-re.

Menyire ösztönzi ez a munkanélkülieket arra, hogy visszavezessék őket a munka világába?

Megint csak a tapasztalatot írom: ledolgozzák a kötelező 30 napot, és utána már ebben az évben is jogosultak a BPJ-re, és a következő teljes évben is. Miért dolgozzanak többet? Ismétlem: 28.500,-Ft a segély és a 4 órás minimálbér kb. nettó 34 ezer. A különbség nincs 6 ezer forint, a különbség csak annyi, hogy egyik esetben dolgozni kell, a másikban nem. Ezt nevezhetjük-e ösztönzőnek? Nevezhetjük-e ezt a -munkába való visszavezetés -munkanélkülieknél felmerülő kényszerének?

Mi vindikálna ebben az rendszerben bárkinek olyan gondolatot, hogy dolgozni kell?

Ezen a lapon már tucatszor írom le: a munka világába akkor lehet visszavezetni az embereket, ha munkahelyeket, produktív munkahelyeket teremt valaki. Az állam ilyet soha nem teremt, mert nincsenek állami vállalatok. Közmunkák vannak, a falvak, városok szép tiszták, ez már eredmény, de nem fog gazdasági fellendülést hozni.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE