Ez-az-amaz

A higiénikus száj

|

Fogkefe és fogkrém. Napjaink egyik leg alapértelmezett folyamata a fogmosás!!! A fogak rendszeres tisztán tartása nagyon fontos, hiszen segíthet elkerülni az esetleges problémákat, mint például a szuvasodást, valamint a lyukas fogakat! Mindenhol megtalálhatóak a különféle fogkefék, illetve fogkrémek, egyéni szükség és ízlés szerint is.

A fogkefe a fogak mechanikus tisztítására használt eszköz. Minden fogkefének van feje és nyele. A fejen található sörték segítségével történik az ételmaradékok és lerakódások eltávolítása a fogak felszínéről. A fogkefék osztályozása általában a sörték anyaga és keménysége alapján történik. A sörték régebben állati eredetűek voltak, manapság kizárólag műanyagból készülnek. Három különböző keménységű fogkefét különböztetünk meg: lágy (soft), félkemény (medium) és kemény (hard).

A lágy sörtéjű fogkefét az ínygyulladásos egyéneknek szokták ajánlani, míg a kemény sörtéjűt csak nagyon ritkán ajánlják. A klasszikus fogkefén kívül más típusok is forgalomban vannak. Ilyen a cserélhető fejű fogkefe. Ennél a fajtánál a fej kb. 8 hetente cserélődik, a nyél nem, így kevesebb műanyag hulladék keletkezik. A legtöbb embernek a közepes keménységű fogkefe a megfelelő, de ezt ajánlatos fogorvossal megbeszélni. A sörték a végükön lekerekítettek kell hogy legyenek. Ezen kívül jó, ha a fogak szélességének megfelelő távolságban hosszabb szálakat találunk. Ezek behatolnak a fogak közé is. A kisebb fej előnyösebb, mivel így a nehezen megközelíthető helyek jobban elérhetőek. Az első sörtés fogkeféket Kínában kezdték el gyártani, majd később az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. A szabadalmat H. N. Wadsworth 1857-ben kapta meg.

A fogkrém vagy fogpaszta a fogak mechanikai tisztítását elősegítő anyagból áll. Elősegíti az ételmaradékok eltávolítását a fogak felszínéről, eltünteti vagy elfedi a rossz szájszagot. Már az ősember tudta, hogy az apró szemcséjű anyagoknak dörzsölő hatásuk van. Így kezdetben különböző növények nedveit használhatta tisztításra. A XIX. század elejéig a fogkeféket általában csak vízzel használták. Az első ma ismert fogpasztát Ottmar Heinsius von Mayenburg drezdai gyógyszerész állította össze 1907-ben.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE