Pécsi hírek

Önkormányzatok hitelállománya. Pécs, Hódmezővásárhely

|

Baranyában a megyei önkormányzat és Pécs városa is tárgyal bankokkal adósságállománya kezeléséről – tudta meg az MTI az illetékesektől.

    A Baranya Megyei Önkormányzat adósságállománya az idei költségvetés szerint meghaladja a 7 milliárd forintot. Ebből 1,3 milliárd forint hitel, 5,7 milliárd forint pedig kötvény. Az összegből közel 3,5 milliárd forintot költ az önkormányzat felújításra és beruházásra, emellett a működési kiadás (amely teljes egészében Baranya Megyei Kórház megszüntetéséhez kapcsolód fizetési kötelezettség) meghaladja a 3,6 milliárdot – közölte az önkormányzat az MTI-vel.
    Tájékoztatásuk szerint a hitelállomány aránya a megyei önkormányzat teljes bevételéhez képest 64,3 százalék. Az adósságszolgálat aránya a teljes bevételhez képest pedig 4,2 százalék.
    Az, hogy lesznek-e törlesztési problémái az önkormányzatnak a már folyamatban lévő banki tárgyalások eredményétől, illetve az árfolyam változásától függ – tette hozzá a megyei önkormányzat.
    Az adósságállományon belül 4,3 milliárd forint svájci frank alapú hitelállomány. Az önkormányzat még 2007 december 20-án bocsátott ki 20 évre szóló 20 millió svájci frank névértékű kötvényt. A törlesztést két évvel később kellett megkezdeni, a törlesztőrészlet mértéke idén 22,1 millió forinttal nőtt.
A pécsi önkormányzatnál nem kívántak válaszolni az MTI körkérdésére. Páva Zsolt polgármester májusban elmondta, hogy az önkormányzat nem veszi fel a tervezett 2,76 milliárd forint hitelt, a költségvetés hiányát rossz konstrukciójú hitelek kedvezőbbre
váltásával kívánja pótolni. Ennek érdekében biztató tárgyalásokat folytatnak egy pénzintézettel.
    Ugyancsak korábbi tájékoztatás szerint Pécs adósságállománya jelenleg mintegy 34 milliárd forint, a 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére évi 3 milliárd forintot fordít. A város 2008-ban 6 milliárd forint értékben svájci frank alapú, húsz éves lejáratú kötvényt bocsátott ki, amelynek 2011-ig csak a kamatait kellett fizetni.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat teljes éves adósságszolgálata – hitelekkel, kötvénnyel, szállítói állománnyal együtt – a város teljes éves bevételének (21,8 milliárd forint) 32,46 százaléka, ennek ellenére az önkormányzat nem tervez átütemezést – tájékoztatta Végh Ibolya aljegyző az MTI-t.

    Az önkormányzat 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben kötvényt bocsátott ki, amelynek tőketörlesztése idén kezdődik el. Az idén – a hatályos szerződési feltételeknek megfelelően – csaknem félmilliárd forintot költenek a kötvény tőketörlesztésére.
    A kötvénykibocsátásból befolyt összeget a város fejlesztések finanszírozására, uniós és hazai fejlesztési célú pályázatok önerejének biztosítására használta föl. A kötvény lejegyzését és felhasználását az Állami Számvevőszék 2009-ben ellenőrizte, és mindent törvényesnek, szabályosnak talált – mondta az aljegyző.
    Az önkormányzat jelenlegi hosszú lejáratú hiteltartozása 2,6 milliárd forint – tette hozzá Végh Ibolya.

(forrás: MTI)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE