Filmek

Amerikai filmstúdiók 9. DreamWorks, Orion Pictures, Tri-Star

|

A DreamWorks az egyik legfiatalabb stúdió, Steven Spielberg alapította. Gyártással és forgalmazással is foglalkoznak és persze garancia a nagy sikerekre maga Spielberg, a rendező. 1997-ben már dobnak három jó filmet, a „Peacemaker”, az „Amistad” és az „Egértanya”. 1998. „Ryan közlegény megmentése” és az „Amerikai szépség” mely öt Oscart nyer, közte Kevin Spacey, és Sam Mendes, a rendező. 2000-ben megint egy öt Oscaros, a „Gladiátor”, érdekes, hogy a rendező Ridley Scott viszont nem kap.

Aztán jöttek a Shrek filmek. De ezek után már csak viszonylag gyengébb a felhozatal, 2005-ben még Spielberg elkészíti a felettébb megosztó „München” filmet, bár szerintem jó.

A United Artistsból 1978-ban kiváló öt szakember alapította meg az Orion Picturest. Az Orion csillagképről kölcsönözték logójukat is. Mivel műtermeik nem voltak, és nem rendelkeztek saját gyártási kapacitással sem, elsősorban olcsó költségvetésű filmeket készítettek, de néhány nagy dobásuk volt. Hozzájuk szerződött a Monthy Pyton néhány tagja és Woody Allan, (ő a United Artistsnál készítette az Annie hall-t és a Manhattant is, tehát családtag) ők ugyan nagy kasszát nem hoztak, de olcsó és jó filmeket készítettek, melyeket a közönség is szeretett. És egy öt Oscar díjas film is itt készült: Jonathan Demme: „A bárányok hallgatnak”, Jodie Foster és Anthony Hopkins szereplésével. 1991-re felhalmoznak 500 millió dollár adósságot, csőd eljárást kezdenek maguk ellen, majd egy kis javulás után 1993-tól még készítenek néhány filmet, de 1996-ban fizetésképtelenné válnak és megszűnnek.

Jelentősebb filmjeik gyártóként: (mert forgalmaztak is, de az nem számít)

1981: Excalibur (John Boormann rendezésében, a Carmina Burana csodálatos zenéjével.)

1983: Zelig (Woody Allen filmje a kaméleon emberről) Kimondottan jó film

1985: Kairó bíbor rózsája (Woody Allen)

1986: Hannah és nővérei (szintén Woody Allen, kicsit komolyabb a megszokottól)

Trükkös halál (egész jó thriller)

1988: Johnny Be Good

Lángoló Mississippi

1989: Keresztűzben (Gene Hackman és Tommy Lee Jones)

1990: Forró nyomon (Dennis Hopper)

1991: A bárányok hallgatnak

1991. és 1993: Addams Family 1 és 2. bár nekem ez már nem tetszik, viszonylag sikeres volt.

Szóval nem túl sok, de szegényebbek lettünk volna néhány jó filmmel.

A Tri-Star Picturest a CBS televízió. Az HBO és a Columbia Pictures hozta létre 1982-ben. 1991-től hivatalosan már Sony Pictures Entertaitment az elnevezése, de megtartották a Columbia Tri-Star logót.  Legnagyobb dobásuk Alan Parker „Madárka” című filmje, és a „Halászkirály legendája” (Terry Gilliam). Néhány jó akció és sci-fi: „Emlékmás”, „Függő játszma”, „Elemi ösztön”, „A bosszú börtönében”, „Hudson Hawk”.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE