A rock örök

Freddie Mercury

|

Ha élne, ma lenne 65 éves Freddie Mercury a legenda. Freddie Mercury eredeti nevén Farrokh Bulsara néven született a zanzibári Stone Townban. Szülei indiai származásúak voltak, Bomi és Jer Bulsara. Azon egyszerű oknál fogva vándoroltak ki Zanzibárba, hogy apja pénztáros maradhasson a Brit Gyarmati Hivatalban.

Freddie Mercury- születetési nevén- Farrokh Bulsara, 1946. szeptember 5.-én született. Iskolai tanulmányait a Bombay melletti panchgani (Satara) St. Peter’s boarding school-ban kezdte. Itt lépett először nyilvánosság elé a The Hectics nevű együttesben. Szintén a St. Peter’s-ben kapta a Freddie becenevet. Ezután 17 éves koráig a mazagoni (Bombay) St. Mary’s középiskolában tanult. Az 1964-es zanzibári forradalom elől családjával együtt Angliába menekült.

Angliában Wreckage nevű együttesben kezdett énekelni. 1970-ben megismerkedett az akkor a Smile-ban zenélő Roger Taylorral és Brian Mayjel. Mikor ők együttes nélkül maradtak, Freddie csatlakozott hozzájuk. Innentől számíthatjuk a Queen éráját, és sikersorozatát.

A ’80-as évek elején New Yorkban és Münchenben élt. Mindkét végéről és középről is égette a gyertyát, a Queen munkáinak szüneteiben féktelen mulatságok központi figurája volt. Legendás bulikat és partikat adott a legfelkapottabb bárokban: egy alkalommal a teljes baráti társaságának repülőt bérelt, és a frissen felfedezett playboy-szigetre, Ibizára utaztak. Ismert boltok és áruházak nem egyszer zárás után fogadták.

Nem sajnálta a pénzt, a legdrágább pezsgőt és kaviárt, a luxuslakosztályt, a kokaint, a Concorde jegyeket, a drága ajándékokat, a virágokat és bókokat azoktól, akik féktelen életviteléhez társulni vágytak. Ahogy lenni szokott barátságával és szerelmével sokan visszaéltek. Az ezekből szerzett tapasztalatait dalaiban örökítette meg. Első szólólemeze Mr. Bad Guy címmel, 1985-ben jelent meg. Amely egy túlfűtött, érzelmes világsztár önéletrajzának, egyúttal egy korszak lezárásának tekinthető.

1987-ben duettet énekelt Montserrat Caballéval. A Barcelona című daluk a spanyol nyári olimpia hivatalos dala lett. Hasonló című, a rockzene és az opera sajátosságait ötvöző lemezükön Freddie Mercury méltó partnere volt a világ egyik legünnepeltebb dívájának.

1988 után szinte alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. A lesifotósok képein egyre soványabb; a szakállas Freddie Mercury egészségi állapotával kapcsolatos találgatások szinte folyamatossá váltak. A háttérben folyamatosan és fantasztikus lendülettel dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában. A zenekar 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkezett. 1991 őszén, soványan és betegen már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai dalait, hogy azokat a közönség már csak a halála után fogja hallani.

Freddie Mercury szobra

1991. november 23-án rövid, és drámai közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS betegségben szenved. A háza előtt fotósok és operatőrök százai gyűltek össze. A hatalmas tömeget a rendőrség tartotta féken. Másnap, 1991. november 24-én hunyt el. Két nappal később, zártkörű zoroasztriánus temetésen vettek végső búcsút tőle. Fekete koporsóját egyetlen szál vörös rózsa díszítette. Utolsó földi útjára Aretha Franklin dala kísérte. Hamvait máig ismeretlen helyre szállították. A Genfi-tó partján álló szobra, és londoni háza egyaránt a rajongók zarándokhelye.

1986. július 27-én a Népstadionban adott nagy sikerű koncertet a Queen együttes. A zenekar hatnapos magyarországi vendégeskedését jelentős médiafigyelem kísérte. Egy stáb rögzítette a zenekar minden megjelenését. A rengeteg tévériport mellett elkészült a Magic – Queen in Budapest című mozifilm. Ennek világpremierjére 1986. december 12-én ismét Budapestre látogatott Brian May.

Freddie 20 éve halott, de a Queen még mindig él. A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Freddie Mercury az indiai származású brit énekes és zenész, a Queen rock együttes egykori énekese és dalszerzője volt. Munkássága jelentősen meghatározta az együttes stílusát, a legtöbb sikeres daluk ő munkája. Akik szerették és kedvelik a zenéjét, azok ma emlékeznek rá, és ma is gyakran hallgatják a Queen-t.

http://www.youtube.com/watch?v=Wixz_r7v51E

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Szappanért lehajoló

    Én már annak is tudok örülni, hogy nem tetszettem neki. Már én sem élnék. Egyébként tényleg az egyik legnagyobb! Kár,hogy elment. A zenei világ biztosan másképp alakult volna.

    ↑ LinkVálasz
  2. Justy

    Freddy az a fajta tehetség, akiből szerencsés évszázadokban születik egy-egy. Szerencsés vagyok, hogy kortársa lehettem.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE