Patacsi Pilvax

Polt kerül a Gyurcsány ügyre?

|

A parlament a rendszerváltás óta először adott ki a nyomozóhatóságnak egy korábbi miniszterelnököt. Igaz eddig ez irányú kérés sem volt a III. Magyar Köztársaság történetében. A képviselők 306 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyták jóvá a mentelmi bizottság indítványát. Igennel szavaztak a kormánypártok, a Jobbik és az LMP képviselői, nemmel a szocialisták. Gyurcsány Ferenc korábban mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a szavazáson azonban nem nyomott gombot. 306 darab igen szavazatban benne van mindhárom független képviselő, így Szili Katalin szavazata is.

A volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki a szocialista politikust a sukorói beruházással kapcsolatban. Rubovszky György, a mentelmi bizottság elnöke ismertette a legfőbb ügyésznek a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványát és a testület támogató döntését. Kiemelte, hogy az ügyben az igazságszolgáltatásnak kell döntést hoznia, a mentelmi bizottságnak csak azt kellett véleményeznie, hogy az indítvány a volt kormányfő képviselői munkájának zavarását célozza-e

A szavazás előtt elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc politikai leszámolásnak minősítette az ellene indult eljárást. Azt mondta: az ügyészség valótlant állít, hazudik, gyanúsításának egyetlen szava sem helytálló.

A sukorói beruházásról kifejtette: majdnem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és 2500 embernek adott volna munkát. Hozzátette, a befektetőkkel folytatott tárgyalásán jóindulatáról biztosította őket és ma is így járna el. “Ha bűn azt mondani a kormány tagjainak, a kormány irányítása alatt álló intézményeknek, hogy tegyék a dolgukat Magyarország boldogulására, akkor nem egyszer, hanem több tucatszor elkövettem ezt a bűnt”nyilatkozta az exminiszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, az ellene indult eljárás csak látszólag jogi kérdés, valójában politikai leszámolás. Véleménye szerint ezt támasztja alá az a Wikileaks portálon megjelent állítólagos amerikai diplomáciai távirat, amely alapján Orbán Viktor 2007-ben diplomatáknak azt mondta: “Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed”, majd hozzátette, hogy jobban szeretné “holtan látni” Gyurcsányt, mint sebesülten.

“Azt gondolom, ebben az ügyben a miniszterelnök és pártja nemcsak hogy megölni nem tud, de megsebezni sem” – fogalmazott a szocialista politikus. Megjegyezte: az eljárás megerősíti abban, hogy “alávaló hatalom” uralja az országot, és ezzel a hatalommal szemben minden tisztességes demokratának fel kell lépnie.

Hangsúlyozta azt is, jogi értelemben nem követett el bűnt, Orbán Viktor és a Fidesz szemében azonban politikai bűn, amit nem bocsátanak meg, hogy 2002-ben és 2006-ban a baloldal “meggyőző vereséget” mért rájuk. “Nem bocsátják meg azóta sem, hogy azok közé tartozom (…), akik fenyegetés, nyomásgyakorlás, tisztességtelen politikai praktikák után is kemény elvi ellenfelei Orbán autokratikus önkényuralmi rendszerének”. A heves és indulatos beszédében úgy fogalmazott, “vádlott helyett vádlója” lesz ennek a rendszernek. Polt Péter legfőbb ügyészt a miniszterelnök lojális kiszolgálójának nevezte.

A képviselőket lelkiismereti szavazásra buzdította, arra figyelmeztetve, hogy akik részt vettek “ebben a disznóságban”, szégyellni fogják egyszer.

Beszédét folyamatos közbekiabálások kísérték, a kiadásáról szóló döntést pedig taps fogadta a kormánypárti, Jobbikos és LMP-s képviselők padsoraikból.

A szocialista politikus ellen 2009 októberében Schiffer András az LMP frakcióvezetője tett feljelentést arra hivatkozva, hogy a sukorói King’s City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítésekor megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Ám Gyurcsány Ferenc szeptember elején azt mondta az MTI-nek, hogy ezek a szempontok nem szerepelnek az ügyészség érvei között.

Ez év áprilisban egyébként a volt kormányfő jelentette be, hogy a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Néhány nappal később tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy együttműködik az ügyészséggel, de “Orbán Viktor meghosszabbított karjaként” tekint az ügyben eljáró ügyészekre. A kaszinó építésének előkészítéséről úgy fogalmazott: a jogszabályokat betartva járt el, és ezt be is fogja bizonyítani.

Ha valamelyik politikusnak megszűnik a mentelmi joga, abban az ügyben, amelyben a jogát felfüggesztették,, ugyanúgy megindulhat és folyhat ellene a büntetőeljárás, mint bárki más ellen a Magyar Köztársaságban.

Egyébként a mentelmi jog diszkriminatív megkülönböztetés. Csak a képviselők szólásszabadságára vonatkozhatna, ha mégis felrúgnák a frakciófegyelmet. Polt került erre a felfüggesztésre. De nem az ország eladósítására, és az állami vagyon elkótyavetyélésére. Mert ha egyszer Gyurcsány is kinyitná a száját.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. balu56

    “Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed”
    Az lehet, hogy Viktor a fenti sorokat jól megtanulta de az is biztos, hogy azt az órát kihagyta melyen a “fagylalt néha vissza nyal” kérdéskört taglalták. Arra leszek kíváncsi, mit lép akkor Viktorunk, amikor Gyurcsány “átmegy” Komócsi bácsiba és elkezdi az elhíresült -“Ha én egyszer kinyitom a számat! Ha én egyszer elkezdek beszélni!”- mondást szajkózni? A legérdekesebb akkor lesz, ha valóban kinyitja a száját. Ez utóbbi esetben borul a szar! Csak az a baj, hogy ez is a mi nyakunkba fog landolni!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE