A rock örök

A rock örök és elpusztíthatatlan

|

Volt egy zene, ami van. Van egy zene, ami mindig lesz. A rock örök és elpusztíthatatlan.

A harmadik generáció éli már meg azt az örömöt, amit ez a zene okoz. Az élet olyan szegmense, melyben egyetért nagypapa és unoka. Van, aki megélhette ezt a korszakot, van, aki csak most éli meg. Mindenki másképp viszonyul hozzá. Mi nem lehettünk ott Woodstockban, a Man szigeten, Altamontban. De, ha feldübörög az AC/DC vagy a Led Zeppelin, mindenki ugyanarra gondol. Az emberi szabadság a zenén keresztül tör magának utat és fejezi ki legjobban azt az egymáshoz tartozást, melyet nem tudnak létrehozni a nemzetek.

http://www.youtube.com/watch?v=B5htjpbKcrU

A zene határok nélküli, a rock nemzettelen, a rock egy életérzés, a rock a világ, a rock az élet, a rock örök és elpusztíthatatlan.

Ebben a rovatban ne keressen senki discot, Baccarát és Dzsinkisz Khaánt, vagy Neoton famíliát.

De találhat Bill Haleytől a Rolling Stonesig, Rick Wakemantól a King Crimsonig, az Illéstől az Omegáig, a Uriah Heeptől a Nazarethig, Deep Purpletől a Pink Floydig, a Yestől Eric Claptonig, az Ossiántól Hobóig, a Colosseumtól Buddy Hollyig, a Kextől Zoránig, Radics Bélától a Taurusig, és a sor még végtelen, minden mást. Rock történet lenne ez, vagy inkább rock történelem. Mert ez már része a történelemnek, akárcsak Mozart, vagy Beethoven.

http://www.youtube.com/watch?v=iM1jcqrNpMs

Nem lesz Beatles. Mert az egy külön könyvet érdemel, de azt már megírta Ungvári Tamás: A Beatles biblia. A Beatles maga a zene, ők találták ki, róluk nem lehet írni. Hallgassuk.

Persze a többit is, én csak egy rövid kis alapot szeretnék adni, mert ezeket a zenéket, bár a mai napig szeretve hallgatja több generáció, nem tudunk már sokat arról a környezetről, azokról a zenészekről, akik ezt a kort létrehozták, sokan meg is haltak már, lassan az a generáció is kihal, mely létrehozta.

http://www.youtube.com/watch?v=y3jBYygDtOQ

Ez a rock lexikon szerűség nem a mai tizen és huszonéveseknek fog szólni, de ha közülük bárki szereti a rockot, akkor nekik is. A rockot nem lehet nem szeretni szerintem, valamennyien Bill Haley köpönyegéből nőttünk ki, ez a zene pedig sok száz – a hatvanas évek hippikorszakának – zenészeiből, akik még kottát sem biztos, hogy tudtak olvasni. Egy dolgot szerettek: a szabadságot, amit a rock adott és ad a mai napig. Mert ez a hegeli szabadság legteljesebb kibontakozása a zenében.

http://www.youtube.com/watch?v=d6n2vPcBn9I

A rock olyan megrendítő volt a maga korában, mint a Csendes éj. Mindkettő él a mai napig. És hallgatjuk „idétlen időkig”.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. doki

  Elvissel is úgy vagyok, mint a Beatlessel. Könyvek tucatjai jelentek meg róla, nekem túl nagy falat. De lehet, hogy majd valami rövidet összehozok. Nekem egyébként Buddy Holly a király, ha nem zuhan le egy viharos éjjelen, lehet, hogy más lenne a sorrend.

  ↑ LinkVálasz
 2. mrrack

  Milyen igaz! Napjaink csillogó televíziós “sztárcsináló gyáraiban” az agyon futtatott állítólagos tehetségek hol vannak a fentiekhez képest?
  Én mindig csak azt kérdezem: pl. Hobónak, Ossiánnak, Tankcsapdának stb. miért nem kellettek ezek a “felfuttatós” csillogó műsorok?
  Talán mert Ők valószínűleg inkább zenélnének egész életükben egy garázsban, és azt amit ők akarnak, mintsem mások műveit kelljen előadniuk, úgy, hogy az sok embernek tetszedjen.

  ↑ LinkVálasz
 3. VOGI

  Te Doki! A KIRÁLYT kihagytad! Nem Orbánt hanem Elvist!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE