Firkászat

Kis magyar államigazgatás 3. Honvédelmi Minisztérium

|

Jó, én is tudom, hogy a következő minisztériumról nem lehet fergetegesen izgalmas kalandregényt írni, de azért sem hagyom ki. Pedig az én fiatalkoromban még lehettek volna jó kis poénokat írni róluk. Mer én még voltam sorkatona, oké, nem sokáig, csak 11 hónap, „előfelvett” tápos (így hívták azokat a sorkatonákat, akiket egyetem és főiskola előtt hívtak be). Lehetek finom? A Magyar Népköztársaság Néphadseregében nem sok Einstein szolgált tiszthelyettesként. De nem is az IQ-val kellett nekik büszkélkedniük, hanem inkább a szivatással. Abban azért jeleskedtek. Nem mesélek katonatörténeteket, mert azzal mindenkinek tele van  a padlása, főleg, akik még két évig raboskodtak. Végeredményben nem volt haszontalan a katonaság, utólag már szép emlékké is halványult a közös marhaságok miatt, de egy dolog biztos: az a néphadsereg még a bantu négerekkel szemben sem tudta volna megvédeni a hazát, nemhogy az olasz határvadászokkal szemben. A legnagyobb technikai megoldás a soha nem induló PSZH járműveken kívül az atomvillanás balról, vagy jobbról kivédése volt. Most figyelj Haver, mert ha nem ülsz, akkor most lefekszel. Tudod, mivel lehet kivédeni az atomtámadást? Hasra vágódni háttal a gombafelhőnek. Na, ezt majd később jusson eszedbe, mi ezt még tanultuk Pálinkás és Tuza őrmesterektől. Csak ezért élünk még, mert mindig hasra estünk, addig sem kellett menetelni. Mert abba lehetett volna belehalni.

Ez a mai Honvédelmi Minisztérium azért már más. Nincs sorkatona, csak zsoldos van. Ja, mint a Chuck Norrisban. A védelmi képességünk most sem sokat javult, mert szerintem a Magyar Gárda hatékonyabb fegyver lenne, mint a magyar honvédség, de bízzunk benne, senki nem akar bennünket megtámadni. Ja, meg ott van a NATO, aki majd megvéd. A magyar történelem mindig arról volt híres, hogy valaki megvédett bennünket. Magunktól.

Na komolyabban. A Honvédelmi Minisztérium a legszerényebb állami szerv. Mindössze hat államtitkársága van és még miniszteri biztosa sincs. A miniszter dr. Hende Csaba. Ő biztos volt katona, (1960-as születésű, 1978-ban érettségizhetett, a jog öt éves, ha egy évet ő is lehúzott, akkor nem végezhetett a jogon 1983-ban szerintem, de ennek nincs is jelentősége ) nem úgy, mint az a Szekeres legény.

  • Közigazgatási Államtitkárság (Államtitkár: Fodor Lajos, helyettes államtitkár: Siklósi Péter, Márki Gábor)
  • Parlamenti Államtitkárság (dr Simicskó István államtitkár)
  • Honvéd Vezérkar (nincs államtitkár értelem szerűen, vezérkari főnök: dr. Benkő Tibor vezérezredes. Felelősségi terület:  magyar honvédség, honvéd vezérkar, NATO szerepvállalás, külföldi katonai missziók) )
  • Védelempolitikáért és Védelmi Tervezésért Felelős Helyettes Államtitkárság (helyettes államtitkár: Siklósi Péter, felelősségi terület: nemes egyszerűséggel a honvédelem)
  • Védelemgazdaságért Felelős Helyettes Államtitkárság (helyettes államtitkár: Márki Gábor. Felelősségi terület: védelemgazdaság. Ez egy érdekes katonai szakszó lehet, mert nekem a gazdaságvédelem az értelmes.
  • Jogi és Igazgatási Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság (helyettes államtitkár: dr. Dankó István, felelősségi terület: honvédelemmel kapcsolatos jogi és igazgatási ügyek)

Háttérintézmények: 19 van, én most csak a legizgalmasabbakat sorolom fel.

–         HM Protestáns Tábori Püspökség(dr. Lackner Pál tábori püspük)

–         HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság

–         HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ága (Bíró László tábori püspök)

–         HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati ág Tábori Rabbinátus (nincs megadva rabbi)

Ezek után döntsd el, hogy katona leszel, vagy inkább vadakat terelő juhász. A távolságot, mint üveggolyót mindenképpen megkapod.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE