Firkászat

Nem lehet 20 %-al béreket emelni

|

Vértes András a GKI Gazdaságkutató vezetője anélkül, hogy közgazdászkodott volna, az ATV műsorában, mindenki számára érthetően, világosan kifejtette véleményét a magyar kormány gazdaságpolitikájáról. Annyira logikusan, és egyszerűen érvelt, hogy ezt csak Matolcsy és Orbán nem értheti, mert nekik ez túl triviális. Mert nekik az élet a szép hazugságok láncolata. Vértesnek és nekünk nekem, neked, és  a rothadó valóság.

Vértes nem sokat okoskodott, és ebből a kevésből is okosat mondott.

  1. A jelenlegi romló gazdasági helyzetben nincs az a vállalkozás, amely végre tudna hajtani 20 %-os béremelést ahhoz, hogy a foglalkoztatottaknak ne csökkenjen a bérük. Ha az állam ezt kompenzálni akarja a 202 ezer fölött keresők béréből, amit most átmeneti hozzájárulásnak neveznek, abból valami visszajön, bár pontos számokat jelenleg senki nem ismer.
  2. A gazdasági fellendülést elősegítő fogyasztás növekedést több tényező is gátolja. Egyfelől, ha nem lesznek kompenzálva az alacsony jövedelműek, akkor a kevesebb fizetésből kisebb fogyasztás valósítanak meg. A végtörlesztők (már akinek erre lesz lehetősége) a megtakarított pénzüket használják fel, tehát nekik sem marad fogyasztásra lóvéjuk, vagy legalábbis kevesebb marad, tehát kevesebbet fogyasztanak. Összegezve, jelentősen csökken a fogyasztás, és semmi nem fogja ösztönözni a gazdaság növekedését.

És ez ilyen egyszerű, bár én Vértes mondandóját leegyszerűsítettem, de a lényeg körülbelül ez. Én úgy emlékszem, javítson ki, aki mást tud, hogy már a 90-es évek elején néhány közgazdász azt javasolta, hogy meg kell emelni a fizetéseket, az emberek költekezzenek, vásároljanak, mindegy mit, mert az segíti a gazdaság növekedését. A boltokból elfogyott termékeket újra kell gyártani, az üzem működik, a dolgozók dolgoznak, nem kell elbocsátani senkit. Ja, és mindezt magyar termelőkkel. Magyar kereskedelmi cégekkel. A Pécsi Tejüzem is tudott kefirt és joghurtot készíteni, nem kellett ehhez a Danone. (bár a Mizo még magyar cég, csak nem tudom, miért kellett beengedni hozzánk a Danonet) Biztos fóbiám már, a horvátoknál tapasztaltak, de alig találtok METRO áruházat, Tescot szinte semennyit, nincs Spar és Interspar, van helyettük Konzum és Studenta, és még más,  de az a mind horvát. Megvédték saját kereskedelmüket. Higgyétek el, minden kapható. A horvátok nem adták el gagyiért Horvátországot.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE