Magyar Közélet

Sikeres közmunka-kényszermunka program

|

Az idén eddig több, mint negyedmillió ember jutott foglalkozási lehetőséghez a közmunkaprogramokban – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken Napkoron, ahol a tűzifagyűjtésben elért eredményeket ismertette.

Az önkormányzatok és a különböző cégek közreműködésével 68 ezren kaptak 8 órás munkát, míg 180 ezren rövidebb idejű, 4 órás alkalmazáshoz jutottak, továbbá ötezer embert vállalkozások alkalmaztak a regionális foglalkoztatási programokban – mondta az államtitkár.     Kiemelte: az év elején 220 ezer ember álláshoz juttatása volt a terv a közmunkaprogramoknál, s ez jelentősen túlteljesül, hiszen az eddig alkalmazott 253 ezres létszám december végéig tovább növekszik.     Az államtitkár kitért arra is, hogy a szeptemberben indított foglalkoztatási Start programban plusz 15.578-an vesznek részt. (MTI)

Azért egy kicsit fessük ezt feketébbre, mert túl van fényezve. Ezek az emberek jellemzően az úgy nevezett rövid távú közmunkaprogramban vettek részt, amely 2 és 4 hónap között lehetett. Ezek gyakorlatilag kényszermunkák voltak, ha ugyanis nem dolgozik 30 napot egy évben, akkor a következő évtől nem jár neki a bérpótló juttatás. (jövő évtől foglalkoztatást helyettesítő támogatás). Tehát ledolgozza a kötelező két hónapját (4 órás munkaviszonynál ennyit kell) és jövőre inkább a segélyt választja majd. Vagyis ezeket az embereket 2-3-4 hónapra vezették vissza a munka világába, utána ismét segélyből élnek. Ezt én nem tekinteném olyan nagy sikernek, persze el lehet adni úgy is, kérdés milyen a tálalás.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE