Magyar Közélet

Lázár nem takarékoskodik az adófizetők pénzével

|

Ha péntek este, akkor adjon be törvényjavaslatot. Benyújtotta a parlamentnek péntek este az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslatot a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János indítványa szerint a képviselők a helyettes államtitkárok illetményével azonos tiszteletdíjra lesznek jogosultak 2012. szeptember 1-jétől. (Bruttó 750 ezer forint.) Az ülésszakonként ötnél több bizottsági ülést kihagyó képviselők tiszteletdíját csökkentenék.

A törvényjavaslat szerint, a parlamenti frakciók vezetői legfeljebb miniszteri, a frakcióvezető-helyettesek pedig maximum államtitkári fizetést kaphassanak. E tiszteletdíjra egyébként 25 képviselőként egy-egy helyettes lenne jogosult.

Az Országgyűlés alelnökei annyi lenne a jövedelmük, mint a minisztereknek. A bizottsági elnökök és a jegyzők pedig annyit, mint az államtitkárok. Ha egy politikus az eddigiekben említett tisztségek közül egyidejűleg több megbízatással is rendelkezik, akkor a magasabb összegű tiszteletdíjat vehetné fel.

A képviselők állami szervtől egyéb jogcímen nem részesülhetnének díjazásban. Ez alól kivétel a miniszterelnök, valamint a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a kormánymegbízott, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy a miniszteri biztos országgyűlési képviselők, akik kizárólag a képviselői tiszteletdíj 30 százalékára lennének jogosultak.

A képviselők tiszteletdíjának összege arányosan csökkenne, ha igazolatlanul nem vesznek részt a Ház üléseinek az adott hónap – napirendben előre feltüntetett – szavazásainak több mint negyedén. Ez vonatkozna arra az esetre is, ha a bizottsági tag a testület ülésein ülésszakonként öt tanácskozásnál többen nem, vagy csak helyettes útján venne részt. ( A bizottsági tagnak is helyettes?)

A juttatások közül – a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a Ház alelnökei, valamint a frakcióvezetők kivételével – a képviselők névre, valamint az általuk megjelölt autó forgalmi rendszámára szóló, másra át nem ruházható, készpénzre nem átváltható üzemanyagkártya használatára lennének jogosultak. A kártyát évente töltenék fel az adóhatóság által közzétett, az üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható árak figyelembe vételével. A felhasználható összeg kiszámításakor a legfeljebb kétezer köbcentiméteres személygépkocsi üzemanyag-fogyasztási normája lenne irányadó. A felhasználható összeg a szerint változna, hogy hol van az adott képviselő választókerületének székhelye. A megyei területi listán megválasztott képviselő esetében a területi listának megfelelő megyeszékhelyet, fővárosi területi listán és országos listán megválasztott képviselő esetében pedig Budapestet kellene figyelembe venni. A legkevesebb – havi kétezer kilométerre elegendő – üzemanyag értéke a fővárosi képviselőknek járna, a legtöbb (ötezer kilométerre elég) azoknak, akik olyan választókerületben nyertek mandátumot, amelynek székhelye több mint 300 kilométerre van Budapesttől.

Az a képviselő, aki megyei, fővárosi közgyűlés tisztségviselőjeként, tagjaként, továbbá önkormányzati tisztségviselőként, illetve képviselőként költségtérítést kap, vagy e tisztségével összefüggésben jogosult személygépkocsi-használatra, nem kaphatna üzemanyagkártyát. A törvényjavaslat szerint a parlamenti képviselők a közösségi közlekedési eszközöket ingyenesen vehetik igénybe.

Az Országgyűlés alelnökei és a frakcióvezetők – személyi, illetve hivatali célra – személygépkocsi-használatra jogosultak.

A törvényjavaslat szerint a képviselőknek az Országgyűlés Hivatala legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres alapterületű budapesti lakóház vagy lakás használatát biztosíthatná. Feltéve, hogy a politikusnak vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs ingatlana a fővárosban. Kivételt képeznének azok is, akik közjogi tisztségviselőként lakáshasználatra vagy támogatásra, illetve egyéb juttatásra jogosultak. Ha a képviselő a lakást nem veszi igénybe, budapesti tartózkodásának idejére szállodai szoba biztosítását kérhetné.

Az országgyűlési képviselők a választókerületük székhelyén tevékenységük ellátására alkalmas iroda használatára jogosultak, amelyet az adott önkormányzatnak kell biztosítania. A politikusok mobiltelefon-költségét is megtérítené az Országgyűlés Hivatala havonta, a minimálbér 30 százalékáig.

A frakciók a működésükkel járó kiadásokra havonta a képviselői tiszteletdíj tízszeresének, valamint képviselőnként a tiszteletdíj 20, ellenzéki párt esetében 30 százalékának megfelelő összegre lennének jogosultak.

Ha a képviselő megbízatása a parlamentével együtt szűnik meg, a volt képviselő további három hónapon keresztül a tiszteletdíja előző háromhavi átlagának megfelelő összegű ellátásra lenne jogosult. De nem kapna ilyen ellátást az, aki a megbízatása megszűnését közvetlenül megelőző általános országgyűlési választáson újból mandátumot szerzett.

– MTI alapján-

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Patacsi

    Ezek a fülkeforradalmárok úgy osztogatják egymás közt a lóvét, mintha frutti lenne. Apropó, jut eszembe! Én napi rendszerességgel látogatom a toi-toi wc-t és annak rendje-módja szerint le is rakom a voksomat. Ezek szerint én is fülkeforradalmár vagyok nem de? Tehát nekem is jár egy kis lóvé a közösből!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE