Pécsi hírek

Az állam nem is olyan rossz gazda?

|

Január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona. Állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is. Ezzel egy időben az állam átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Az állam ugyanakkor átvállalja a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

Az Országgyűlés a tegnapi napon 251 igen szavazattal, 102 nem ellenében fogadta el Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erről szóló javaslatának minősített többséget igénylő rendelkezéseit.

A döntés értelmében az állam átveszi a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési intézményeket és gazdasági társaságokat, alapítványokat, azok adósságállományával együtt, ahogyan a Fővárosi Önkormányzat adósságállományának azt a részét is, amelyet az államhoz kerülő budapesti egészségügyi intézményekkel kapcsolatosan vett fel.

Az eredetileg tervezett megyei intézményfenntartó központ helyett a parlament – az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító javaslatát elfogadva – úgy döntött, hogy az egészségügyi intézmények kivételével az átvett intézmények fenntartását a kormány által rendeletben kijelölt szerv látja el. Ennek előkészítésére a kormánymegbízott intézményi biztost nevezhet ki.

A záróvitában felszólaló ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy a kormány a 180 milliárdos adósságállomány átvállalásával egyidejűleg a megyei önkormányzatok ezermilliárdos vagyonát is államosítja. Jobbikos és LMP-s politikusok egyaránt azt szorgalmazták, hogy a törvényben rögzítsék: az átadott vagyon kizárólag törvényi engedéllyel idegeníthető el. A kormánypártok ezt nem támogatták, a fideszes Kósa Lajos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akarják privatizálni az állami tulajdonba kerülő vagyont és intézményeket.

Orbán Viktor miniszterelnök még október 3-án írt alá megállapodást 19 megyei közgyűlési elnökkel arról, hogy 2012. január 1-jével az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozódott mintegy 180 milliárd forintnyi adóssággal együtt, amelynek rendezéséről, esetleges átütemezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel. A kormányfő szerint a megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vételéről szóló döntéssel a rendszerváltáskor elkövetett hibát javítottak ki, és minden remény megvan arra, hogy a központi gazdálkodással a kincstár az adósság újratermelődését megakadályozza.

Az intézményátvétel érdekében az Országgyűlés november 7-én módosította az alkotmányt is, rögzítve: törvény rendelkezhet arról, hogy a helyi önkormányzat tulajdona az államnak vagy más helyi önkormányzatnak ingyenesen átadható. Navracsics Tibor javaslata indoklásában azt írta: a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő megyei önkormányzatok helyzetét, adósságállományuk ugyanis a gazdasági növekedés egyik korlátja.

Baranya Megyei Önkormányzat intézményei :

Kórházak: Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Kht.

Gyermekvédelem: Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ

Szociális intézmények: Baranya Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek Otthona Bóly, Baranya Megyei Önkormányzat Kastélypark Időskorúak Otthona Görcsöny, Baranya Megyei Önkormányzat Boróka Otthona Helesfa, Baranya Megyei Önkormányzat Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális Intézménye

Egyéb: Baranya Megyei Önkormányzat Gazdasági Igazgatósága

Közoktatási intézmények: Meixner Ildikó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium (Mohács), Baranya Megyei Önkormányzat Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiuma (Komló), Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja Pécs

Középiskolák: Baranya Megyei Önkormányzat Radnóti Miklós Szakközép- és Szakiskolája, Kollégiuma Mohács, Baranya Megyei Önkormányzat II. Béla Középiskolája, Élelmiszeripari Szakiskolája, Alapfokú Művészetoktatási Intézménye és Kollégiuma (Pécsvárad), Kökönyösi Oktatási Központ Óvodája, Általános Iskolája, Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája, Kollégiuma Alapfokú Művészetoktatási Intézménye, Egységes Pedagógiai Szakszolgálata (Komló)

Kulturális intézmények: Baranya Megyei Levéltár, Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE