A rock örök

10 éve halt meg a “Csendes Beatle”

|

10 éve, 2001. november 29-án halt meg a „Csendes Beatle”, ahogy Georg Harrisont nevezték. Ő volt a legfiatalabb a Beatlesből. És a harmadik, aki meghalt. Stuart Sutcliff 1961-ben,  John Lennon 1980-bqn távozott.

Harrison az anyakönyvi kivonat szerint 1943. február 24-én született, de Georg mindig február 25-én tartotta születésnapját. Stue mutatta be Paul McCartney-nek, akivel egy iskolába jártak. Az ötvenes évek végén járunk, 1958-ban megalakul a Quarrymen, már csak Pest Best, majd a későbbi dobos, Ringo Starr hiányzik a klasszikus felálláshoz. Stuart javaslatára nevet váltanak: először Silver Beatles, majd The Beatles lett a világhírű név.

Harrison rendkívül kreatív gitáros volt, a Rolling Stones Magazin minden idők 100 legjobb gitárosai között volt 21. helyen is.

A Beatlesben a zene és a szöveg elsősorban Lennon és McCartney feladata volt, Georg néhány számot jegyzett csak: „Taxman”, While My Guitar Gently Webs”, „Here Comes the Sun”, Something” többek között.

http://www.youtube.com/watch?v=kk3Sez9TC9E

1965-ben David Crosby, a Byrds egyik tagja vezette be a klasszikus indiai zene világába, majd bemutatta Ravi Shankar szitárművésznek. Elkezdődött ismerkedése a hinduizmussal, mely majd a Beatles felbomlása után, szóló karrierjében válik jelentőssé.

1970-ben a Beatles megszűnt létezni. Harrison már 1971-ben aktív, megszervezi az első nagy jótékonysági koncertet a Madison Square Gardenben: Koncert Bangladesért. A színpadon nagy nevek: Ravi Shankar, Eric Clapton, Billy Preston, Bob Dylan és a híres dal: Bangladesh. Majd jönnek a többiek: „My sweet Lord” (ez feldolgozás), „Give me Love” és Lennon halálára: „All dose Years ago”.

http://www.youtube.com/watch?v=85Smw33PKJA

1979-ben filmstúdiót alapít Handmade Hands néven, többek között a „Brian életét” is ők készítik.

1988-ban létrehozzák a Traveling Wilburys zenekart Ray Orbisonnal, Bon Dylannel, Tom Pettyvel és kiadják két hét alatt a „Handle With Care” című albumot, melyet beválasztották minden idők 100 legjobb albuma közé.

A 90-es évek elején Gary Moorral készít lemezt,  majd Eric Claptonnal koncertezik.

A 90-es években már küzd a rákkal, többször megoperálják. 1999. december 30-án egy őrült rajongó gyilkosságot kísérel meg ellene, megszúrja és kilyukasztotta a tüdejét.

2001. november 29-én Los Angelesben halt meg, a halál oka tüdőrák.

Utolsó albumát, a „Brainwashedot” Dhany Harrison és Jeff Lynne fejezte be.

2004. március 15-én beválasztották a Rock and Roll Halle of Fame-be.

http://www.youtube.com/watch?v=jZZ96J_PVbk

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE