Filmek

Meghalt Ken Russel

|

2011. november 27-én meghalt a flimművészet legnagyobb botrány rendezője. Ken Russel szinte minden filmje vihart kavart. 84 éves volt.  Magyarországon két-három filmjét játszották nagy nyilvánosság előtt, a többit jellemzően csak filmklubokban, zártkörű vetítéseken lehet látni. Néhány csatorna többször is műsorra tűzte a Tommy-t és a Lisztomániát. Néha a Twiggyt is.

Lisztről, Mahlerről, Valentinóról készült „életrajzi” művei meglepő módon mutatták be ezeket a hírességeket.

Russel 1927. július 3-án született Angliában. Kezdetekben amatőr rövid filmeket készített, majd harmadik nagy játék filje hozta meg a világhírt és a sikert: „Szerelmes asszonyok” (1969). Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték.

A produkció egyfajta mérföldkőnek számít a meztelenség filmes ábrázolásának történetében is: a két férfi főszereplő, Oliver Reed és Alan Bates meztelen birkózási jelenete egyike a filmművészet leghíresebb képsorainak, Glenda Jackson pedig az első színésznő volt, aki Oscar-díjat  kapott egy olyan szerep eljátszásáért, amelyhez meztelen jelenetek is tartoztak.

Ken Russell számos alkotásában egyáltalán nem riadt vissza a nézők (és a cenzorok) provokálásától, mindezt azonban soha nem öncélúan tette, még ha ezt nem is mindig hitték el neki a kritikusai. A Twiggy-ben olyan klasszikusokat idéz meg, mint az „Óz a csodák csodája”, vagy az „Ének az esőben”. A legmeggyőzőbb filmje a Who rockoperája: Tommy. Dőzsöl a sztárokban. Roger Daltrey, Eric Clapton, Elton John, Tina Turner, Jack Nicholson, Ann-Margret.

http://www.youtube.com/watch?v=ZfZQLXs72Lo

Csajkovszkij után Russell két másik zeneszerzőről is rendhagyó életrajzi filmet forgatott: „Mahler” (1974) és a „Lisztomána”(1975). Főleg ez utóbbi váltott ki heves vitákat, Roger Daltrey egy ugráló bohócként mutatta be Lisztet. Ringo Starr a pápa, Rick Wakeman Thor szerepében. 1977-ben Rudolf Valentino életét dolgozta fel, de akárcsak a Lisztmánia, ez is kereskedelmi kudarc lett. A 80-as évekre Russel kifulladt, visszatér Angliába és elsősorban a televízióknak dolgozik. 1996-ban feldolgozza Uri Geller életét. (A mágus)

1956-tól több mint 50 rövid-és tévéfilmet készített, és 25 nagy játékfilmet. A múlt és a jelen már eldöntötte helyét a filmművészetben, botrányai ellenére is jelentős alkotó volt, és a nem mindegy, maradandókat is alkotott.

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE