A rock örök

A rock örök 1. A rock hajnala

|

Négy óriást emleget a történelem: Bill Haley, Chuck Barry, Little Richard és Fats Domino. Ez utolsó nálunk nem nagyon vált ismertté. Little Richard már inkább, de végül is a két király, aki elkezdte: Bill Haley és Chuck Berry.

Ki volt előbb? Tyúk vagy tojás kérdése. Nem érdemes ezen gondolkodni.

Bill Haley 1925-ben született, 1981-ben halt meg. Chuck Berry 1926-ban született és még mai is él és aktív. Mindketten máshonnan indultak, de a végtelenben találkoztak. Chuck, Muddy Watersen nőtt fel, a rithm and blues-tól jutott el a a rockig. Bill Haley egyszerűen feltalálta a rockot.A kor, az ötvenes évek sok mindent meghatároztak. Amerikában dúl a Mcarthyzmus, az amerikai „boszorkány üldözés”. 1953-ban kivégzik a Rosenberg házaspárt. Tombol a hidegháború. És néhány fiatal csak zenélni akar. Fiatal? Haley és Berry is már több mint 25 éves, amikor a slágereik megjelennek. A „rock around the clock” 1954-ben. A „Maybelline” 1957-ben. Bill Haley a countryból és a swingből nő ki, Chuck Berry pedig a bluesból.

http://www.youtube.com/watch?v=F5fsqYctXgM

A krónikák végül a Haley „Rock az óra körül” című dalt tekinti a rock születésének. Ezt már Haley a Comets nevű zenekarával játsza.  De már 1951-ben kiadja a Rocket 88 című lemezt, majd egy évvel később a „The rock jointot”. Ezek még nem nagy sikert hoznak.

A rock az óra körül zenét Haley soha nem tudja meghaladni. „Mambó”, „Shattle”, „Rock and roll” még az ismertebb számai, de ennél többet nem csinált. Bár ne felejtsük el, hogy a hatvanas évek elején már ott van a Beatles és a Rolling Stones, meg az összes feltörekvő. Bill Haley dalai ekkor már mind egyformák.

De nem is ettől lett híres. Ő megszülte a rockot. Abban a szirupos Amerikában, amely Frank Sinatrat és Gene Kellyt favorizálta, (a maguk nemében és stílusában ők is nagyok voltak persze) és a négerek blues zenéje réteg zenének minősült. Ebbe robbant bele Bill Haley.

Chuck Berry tulajdonképpen egy kis börtöntöltelék. Érettségi előtt (1944) fegyveres rablásért kapott 10 évet, de jól viselkedett és hat év múlva szabadult. Akkor volt 21 éves. 1958-ban kiskorú megrontása miatt 3 évet kapott. Közte meg zenélt. Sajátos mozgását a színpadon (kacsatánc) Angus Joung/ACDC és Keith Richards is utánozta néha. Chuck, mint már írtam a rithm and bluesból nőtt ki rock énekessé. Moddy Waters fedezte fel, a „Maybelline” című számát ajánlotta több producernek és lemezkiadónak. Sajátos, virtuóz gitárjátéka új volt még akkor. Megtörte un. Gyors griffekkel” a zene harmóniáját. Ha valaki látta a „Vissza a jövőbe” című film első részét, akkor ott ezt nagyon meg lehet érteni, amikor Michael J. Fox (visszatérve 1955-be, a múltba) felmegy a színpadra – a mélytengeri varázs nevű középiskolai bálon-, a lagymatag néger zenekar közé és eljátszik egy Chuck Berry számot. (Johnny B.Good) Nos itt lehet érezni, micsoda új zene és hangzás volt az addig megszokott amerikai zenéhez képest a rock.

http://www.youtube.com/watch?v=6ofD9t_sULM

Chuck Barry a börtönből szabadulva már inkább csak magányos koncerteket ad, de még ma, 84 évesen is fellép.

Little Richard inkább arról ismert nálunk, hogy az Illés is megénekelte: „Little Richard énekel”. Fats Domino pedig lassan eltűnik és csak a vájt fülűek hallgatják.

Ne feledjük, a magyar rock születésekor még nagyon csak „táncdal” jellegű zenék szóltak a médiából, (már akinek akkor volt rádiója, mert tv műsor még nem volt) csak aki hallgatta a Szabad Európát, (Sokol nevű rádión) az tudott arról, milyen változások mentek végbe a zenében és hogy megszületett a rock’n roll.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. A Cenz Ura

  Egy még apróbb korrekció!
  A SZER mûködésének négy évtizede alatt az alkalmazott erõk, eszközök, technikák és módszerek figyelembe vételével két nagy idõszakot lehet megkülönböztetni. Az ötvenes években a “rádióvédelem” elsõsorban – amint erre a LB is utal – büntetõjogi-adminisztratív úton, részben pedig mûszaki-technikai (adás-zavaró) eszközökkel történt. Az ellenséges propagandaadások zavarásának helyzetérõl számolt be az az 1954-bõl származó jelentés [MOL M-KS-276. fond 54/350. õ. e.], amelyet az MDP Politikai Bizottság számára készített a munkában koordináló szerepet betöltõ 118-as számú speciális postahivatal vezetõje: “Az ellenséges adásokat hullámhosszanként részletezve – a külföldi segítséggel együtt – a következõ eredménnyel zavarjuk: Hosszúhullámon naponta két frekvencián hét alkalommal dolgozik az ellenség, amit 30-50 %-ban zavarunk jó eredménnyel. Segítés nélkül ilyen eredményt csak hazánk területének 1/3-án tudnánk elérni, mivel a hullámhossz zavarására csak egy darab 15 KW-os adó áll szabadidejében rendelkezésünkre. Középhullámon az ellenség 10 frekvencián 15 alkalommal dolgozik, amit hazánk területének 3/4 részén 75-80 %-ban zavarunk jó eredménnyel. Külföldi segítés nélkül ilyen eredményt csak hazánk területének 1/4-én tudnánk elérni, mivel kevés adóberendezéssel rendelkezünk. E hullámsáv zavarására két darab 15 KW-os, egy darab 8 KW-os és két darab 400 W-os adó áll rendelkezésünkre minden idõben. A mûsorszóró adókat csak szabadidejükben használhatjuk. Rövidhullámon 100-110 frekvencián 186 alkalommal dolgozik az ellenség és van olyan idõszak, amikor egy idõben, egyszerre 30-35 frekvencián. Zavarásra rendelkezésünkre áll 10 drb 15 KW-os és 7 drb kisteljesítményû adó. A 15 KW-os berendezéseket a hullámsávterjedés sajátossága miatt csak részben – fõképpen a 6-7 Mc/s-os sávban – használhatjuk hazai zavarásra, ezért a zavarásban elért eredmény döntõen a külföldi segítésbõl adódik. A rövidhullámot összesítve: 40-45 %-ban zavarjuk jó eredménnyel. Budapesten az eredmény jobb, mivel a zavarás tökéletesítésére a fent említett 7 drb kisteljesítményû adó a fõvárosba lett telepítve.”

  ↑ LinkVálasz
 2. bozsi 51

  A Meteornak volt egy slágere”gárdista”

  ↑ LinkVálasz
 3. Doki

  Lehet, hogy igazad van, én ezt csak az akkori kor ismertetésére írtam, a hullámokhoz nem nagyon értek. De köszi korrekciót.

  ↑ LinkVálasz
 4. longwang

  Csak egy pici korrekció: Sokol szovjet (télikabát)zsebrádión hosszú-, és középhullám szólt, a Szabad Európa viszont rövidhullámon adott…

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE