Változó világ

Beszédes csönd Izland körül.

|

A médiák az utolsó részletekig tájékoztattak bennünket, az Egyiptomi és a Líbiai eseményekről. Mélyen hallgattak viszont a lázadásokról és a példaképes polgári forradalomról, amelyik két évvel ezelőtt zajlott le Izlandon, ahol a polgárok kikényszerítették a kormány távozását, és az alkotmányuk átírását.

Éppen azért volt az egész eset elhallgatva, mert az izlandi események a polgári forradalom modellje. Az izlandi forradalom cenzúrája a legjobb bizonyíték arra, hogy hogyan kezelik mindazon információkat, amelyek veszélyesek lehetnek a politikai és a gazdasági elitnek.

Néhány szó Izlandról.

Izland Skócia és Grönland között helyezkedik el. Apró sziget csupán, alig háromszázezer lakossal, fekvése révén azonban világhatalmi figyelmet élvez. Saját fegyveres ereje nincs, mégis az alapítók közt vált tagjává az ENSZ-nek és a NATO-nak. Itt található a bolygó legrégibb működő parlamentje. Ebben az országban választottak a világon először nőt miniszterelnöknek. Államformája elnöki köztársaság. Az életszínvonal magas.

Ennek ellenére 2008-ban csődbe ment. Az ország pénzneme elértéktelenedett. Mindez a lakosság lázadásához, és forradalomhoz vezetett. A kormánynak távoznia kellett, az alkotmányt módosították. Az Izlandi nép lemondott a régi kormány bármilyen formájáról, a nagy bankok államosítva lettek, és népük nem fizeti meg az adósságot, amelyet a politikusok alakítottak ki, mert ez az ő rossz gazdaság politikájuk kérdése, és nem a népé. E forradalom során nem folyt vér, a hibákat elkövető politikusoknak a karrierje ért véget, nem az élete. A képen látható akasztott ember csak figyelmeztető jelkép. A felelősöket jogi vizsgálat és ítélet várta: néhány politikust, bankárt és menedzsert bebörtönöztek, többeket kiutasítottak az országból. Az új alkotmányban rögzítették, hogy a politikának a főszereplője a polgár, és nem a politikus! Szavazást írtak ki az államadósság nép általi visszafizetéséről: a szavazók 93 százaléka elutasította a fizetést. Izland talpra állt, gazdaságilag megerősödött. Megtörtént. Ez nem regény vagy film, nem utópia, hanem a jelen valósága. Így is lehet. Erőszak nélkül, fenyegetettség nélkül, de valódi felelősségre vonással.

Az izlandi forradalom már két éve tabu a nemzetközi és a hazai médiákban. Miért is? Mert valószínű, hogy alapjaiban rengetné meg a jelenlegi korrupt, becstelen, kalmárlelkületű világunkat.

baluhir.hu


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. doki

  Bocs Gábor, de nem kívánom témává tenni senkinek semmilyen kapcsolatait. Az csak úgy hirtelen eszembe jutott. Akkor éppen jó ötletnek tűnt. lehet, hogy nem volt az. Viccet félretéve. A kommentek engem beszűkítenek, nem tudok a láthatatlannal beszélgetni. de egy sör mellett bármikor, bárkivel. Én nem forradalmat hirdetnék, hanem békességet. Oly nehéz ez?

  ↑ LinkVálasz
 2. T.Gábor

  Hát itt most az lett volna a téma a beszéletéshez, hogy bizonyos, magukat a nemzetközi érdekkörön kívülinek valló politikusok és tévécsatornák, akik néha még forradalmat is hirdetnek

  évek óta kussolnak a sikeres izlandi forradalomról

  ehelyett az én politikai és gazdasági kapcsolataimat próbálod témává tenni?
  Ejnye, Doki. Nem szép dolog ez.
  Ha a zsidókra gondoltál, ha nem.

  ↑ LinkVálasz
 3. doki

  Nem szoktam zsidózni. Legalábbis nem emlékszem rá, hogy valaha is ezt tettem volna. A párbeszéd, vagy nevezzük vitának, nálam a beszélgetés. Szeretek beszélgetni. És nem zavar, ha bárki is nem ért velem egyet. Sőt, örülök. Mert akkor lehet beszélgetni.

  ↑ LinkVálasz
 4. BRTH

  Én sem értem, miért NEM BESZÉL erről Vona Gábor!

  ↑ LinkVálasz
 5. JZ

  Kis adalék az eredeti Spanyol cikkből, melynek rövid összefoglalása ez a hír.

  “Az Izlandon történő események olyan politikusoknak volt a figyelmében,
  mint Merkel (német), Sárkozy (francia), Cameron (angol), Zapatero
  (spanyol), Berlusconi (olasz) és mások, akik gyorsan felismerték a
  veszélyt az ő korrupt rendszerükre.

  Az Izlandon történő események bojkottálását szigorúan betartották az
  összes korporációs sajtónak, rádiónak és televíziónak tudósítóinak
  ezrei. Némelyik állam kiegyezői állítólag a médiáknak cserébe a
  hallgatásért, adókedvezményeket ígértek.”

  A történet része még, hogy az új izlandi vezetés Nagy Britanniának és Hollandiának, akiknek összesen 3,4 milliárd €-val tartoztak felajánlotta, hogy kiadják a bűnös politikusokat. Hajtsák be rajtuk az adósságokat, mert a kölcsönök felvételéért és a fizetésképtelenségért ők a felelősek nem az izlandi nép.

  ↑ LinkVálasz
 6. T.Gábor

  Azért az jó, ha azzal vitatkozol, amit írtam, és nem zsidózol kvázi.

  (Persze sz.r érzés, ha elfogynak az érvek, na de büszke magyarok vagyunk, a kutyafáját..)

  ↑ LinkVálasz
 7. Doki

  Húszezrest már csak a képviselők látnak. Én egyszer lefényképeztem, elraktam. Néha előveszem. Fizetni nem tudok vele,De olyan jó nézegetni. Jön a karácsony.

  ↑ LinkVálasz
 8. Doki

  Néha nem tudom Gábor, melyik politikai, vag gazdasági elit tagja vagy.

  ↑ LinkVálasz
 9. T.Gábor

  “Az izlandi forradalom már két éve tabu a nemzetközi és a hazai médiákban”

  Hűha. Vona Gábor (és persze Orbán is) is a nemzetközi (zsidó?)média összeesküvés része?
  Meg az Echo és a Hír tv is?

  Mert ők a parlamentben minden héten elmondhatnák, a tv-k pedig naponta is.

  Vagy még ők se olyan bátrak(buták), mint balu56?

  ↑ LinkVálasz
 10. balu56

  Ne aggódj Doki! Én már ismerem a járást. A cikkeidet olvasva elég sokszor lesz, aki elkísér majd. Oszt’ még az is megeshet, hogy egy cellába kerülünk. Rá se “hederits”! A küldeményeket majd kérjük úgy csomagolni, hogy a sült csirke nehogy felrúgja a pálinkásüveget, mert akkor még utóbb elázik a húszezres köteg! Oszt’ elleszünk majd valahogy.

  ↑ LinkVálasz
 11. Doki

  A Selmeczivel közös cellát kérek, Öregecske már, de nekem még bejön.

  ↑ LinkVálasz
 12. Tanu

  Doki! Ne a Balu menjen. Hanem a Sintér Sándor belügyér, Matolcsy,Lázár, Szijjgyártó, Selmeczi. És hosszan sorolhatnám.

  ↑ LinkVálasz
 13. Doki

  Vigyázz Balu, megint mehetsz majd a tudodhova.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE