Mindennapi tudomány

Lakóházra zuhant egy orosz műhold darabja

|

Oroszországban idén látványos külsőségek között ünnepelték, hogy Jurij Gagarin ötven évvel ezelőtt, 1961-ben jutott el az első emberként a világűrbe. Azóta sok víz lefolyt a Volga folyón is, és az elmúlt egy év nem volt az orosz űrkutatás sikeresztendeje. Január óta 33 indításból 5 végződött kudarccal.

Sajnos a kudarcok látványosak. Gondoljunk csak arra, hogy idén augusztusban a hordozórakéta meghibásodása miatt nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altáji terület egy lakatlan részén a Progressz M-12M orosz teherűrhajó. Amelynek a feladata az volt, hogy élelmiszert, oxigént, vizet, ruhaneműt vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra. A kudarc miatt közel három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani az űrállomásra.

November 8-án a bajkonuri űrrepülőtérről bocsájtották fel el a Fobosz-Grunt Mars szondát, amely azonban a Föld körüli pályáról nem volt képes megkezdeni az utazását a vörös bolygó felé, mivel nem válaszolt az irányító központ parancsaira. Ezért a hajtóművek beindítása nem sikerült. Az űrszonda várhatóan január elején zuhan vissza a Földre.

Ez súlyos presztízs veszteség, hiszen tizenöt év után ez a szonda lett volna Oroszország első bolygóközi missziója. Közben az amerikaiak látványos sikereket értek el. Jelentős volt az anyagi veszteség is, hiszen a költségek 5 milliárd rubelre, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintra rúgtak.

A Moszkvától 800 kilométerre-északra fekvő pleszecki űrrepülőtérről december 23-án péntek este startolt a Meridian műholdat szállító Szojuz típusú hordozórakéta.

Most is hiba lépett fel, mert a rakéta harmadik fokozatában megszakadt az áramellátás, és ez okozta a rakéta és a Meridian mesterséges hold katasztrófáját. A Meridian polgári és katonai célokra egyaránt használható lett volna.

A műszaki problémák miatt a rakéta Nyugat-Szibériában, Tyumen térségében, Tobolszk város közelében ért Földet. A műhold egyik darabja egy lakóházra zuhant. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A Roszkoszmosz űrügynökség egyelőre nem adott tájékoztatást az esetről.

“Ez ismét rávilágít arra, hogy az (orosz) űripar válságban van” nyilatkozta Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője.  Őt  áprilisban neveztek ki erre a posztra, hogy rendet teremtsen az iparágban. Popovkin kénytelen volt elismerni az újabb kudarc után, hogy nem kizárható a menesztése .

2012. januárjában, a balszerencsés Fobosz-Grunt fog visszazuhanni a Földre. Reméljük, hogy nem lakott területre.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE