Magyar Közélet

Kéri László, a látnok

|

Abban az időben az egyetemeken divat volt szakkollégiumokat szervezni. Ezeket elsősorban azért szervezték, hogy kivonják a hallgatókat a mértéktelen ivászat, a kollégiumi szobákba zárkózás, vagy a folytonos hazajárás monotóniájából, és helyette olyan szakmai programokat szervezzenek, amivel kiegészíthetik az egyetemi oktatást. Az első ilyen programot 1977-ben Kéri László indította el még a Budaörsi úton lévő óriás kollégiumban mintegy 20-40 fő részvételével. Ezek közzé került Orbán is.

1983 tavaszán aztán a Ménesi út 12. szám alá költözött a szakkollégium, amelyik korábban apácazárda volt. Nekik sikerült belőle kuplerájt csinálni. Ez a villa sokkal nagyobb kényelmet biztosított a lakóinak. Ennek a kollégiumnak Stumpf István MSZMP-s tag volt az első igazgatója. A Jogász Szakkollégium alakuló ülésére meghívta Kéri Lászlót is, aki azonban kezdetben szabadkozott, de végül mégis elment oda.

Az ülés vége felé az elnöklő Stumpf hátraszólt az utolsó sorba:

– Kéri Laci még nem szólt hozzá!

– Mert nem is akarok! – húzta el a száját Kéri.

– Ugyan már, Laci, micsoda dolog ez, miért nem akarsz? – erősködött Stumpf.

– Mert ha én itt hozzászólok, akkor életem eddigi legnépszerűtlenebb beszédét fogom előadni!

– Mondjad csak! Rajta! Tessék! Halljuk! – kiabáltak be többen.

– Az a helyzet, hogy nekem ebben a szakkollégiumban, abban, hogy ebből egyáltalán lett valami, az életemből benne van jó három- négy év. De ebből a szakkollégiumból – ha itt laknék – én holnap kiköltöznék. Ez szörnyű, ami itt folyik, tiszta hülyék vagytok! – Dermedt csönd ülte meg a termet. Mindenki elhallgatott.

– Miért? – kérdezte Orbán.

– Hát, elnéztem itt ezt a három fiatalembert – felelt Kéri, Orbánra, Simicskára és Vargára mutatva –, és mindegyiküket kizárólag felszólító módban hallottam megszólalni. Ilyennek meg olyannak kell lenni! – szólnak –, demokratának kell lenni, műveltnek kell lenni, toleránsnak kell lenni! Nem veszitek észre, hogy ezek csak parancsolni tudnak? Agresszívak, kirekesztők és ellenségkeresők! Azért költöznék ki innen holnap, mert nekem ne írja elő senki, milyen legyek.

Ez nemigen illett bele a már- már pátoszos hangulatba, többeknek nagyon rosszul esett, s csak annyit értettek meg belőle, hogy Kéri most bántja őket. Olyan rumli lett, hogy majdnem fölbomlott az egész alakuló ülés. Többen arról suttogtak: Kéri már korábban is összeütközött az Orbán–Simicska kettőssel, s Orbán közölte vele: nem bízik meg benne, mert a hatalmat képviseli. Nos, Orbán most odapattant Kéri elé, és tizenkilenc éve minden lendületével üvöltve nekirontott: – Öreg, most boldog vagy, hogy öt perc alatt tönkre kúrtad három hónap összes munkáját, az egész megalakulást? – Ha három hónap munkája annyit ér, hogy öt perc alatt tönkre lehet tenni, akkor az olyan is! – válaszolt a szakkollégium-alapító.

De mondok én neked valamit, Viktor. Ahogy itt elnézlek titeket, rosszabbak vagytok ti a Kun Béla- féle Lenin- fiúknál. És tudod, mit? Ha egyszer hatalomra jutsz – mert látom, az Isten sem menti meg az országot attól, hogy egyszer majd te dirigálj itt –, a Stumpfot, meg engem akasztass föl elsőként, mert mi még tudjuk, te ki voltál egykoron! – azzal sarkon fordult, és faképnél hagyta nemcsak az együtt álldogáló kis csoportot, Orbánt, Stumpfot, Fodort, Kövért, Schmidt Pétert, de az egész szakkollégiumot is

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. VERITAS

  Kéri Lászlónak ajánlom, hagyja ott az egyetemi katedrát, többet keresne, ha jóslással foglalkozna, mert amit mondott egykoron, az mind bejött. Sőt! Még annál is több, amire nem is számítottunk! De már nagyon rezeg az a bizonyos léc, és legjobb védekezés a támadás! Támad a”baráti társaság”- féltve a húsos fazekát, rögtön a víz alá nyomja még a szövetségesének sejtett-vélt növekvő jobbikosokat is. Épp tegnap olvastam:Bálint Natáliára kattintva, hogy mit művelnek a már jócskán kiöregedett fiúcskák Keszthelyen.A Goldmark-év kapcsán Natália egy ingyenes koncerttel járulna hozzá az év sikeréhez. A múzeum-igazgató hölgy-Csengei Ágota- gúnyos válasszal utasította vissza, alapos megfontoltsággal, kellő műveltségének hiányával a felajánlott szereplést.Sőt még a polgimester sem méltányolta, nem küldte el a francba a nőszemélyt! —A keszthelyi kiművelt zeneiséggel rendelkező Csengei Ágotát!Bálint Natália jobbikos. Na itt van a baj! Nehogy már olyan dalokat is szólaltasson meg, ami bántja a Fidesz fiúk önkényét! Ráadásul Natália keszthelyi születésű, himnuszt írt Keszthelynek, szülővárosát imádja, a maga módján akart az ünnephez hozzájárulni. Bizonyos alul művelt :Rudolf József annyira alázta Natáliát, hogy sem hangját , sem szereplését, tudását nem méltányolta. Sőt! Nem tudom, a fickó milyen művészi szemlélettel bír, lehet, hogy még a kottaolvasáshoz sem ért, de megmondja a véleményét, mert a hatalom karjaiban tartja. Még.Na itt van az a bizonyos posványos . Keszthelyen. Van még lehetőség , hogy a politikát a művészet feldarabolásával élvezzék a kivénhedt fiúk?A Balaton fővárosa levizsgázott. Vele együtt a vezérkara is. Ne add fel Natália! Sokan szeretünk, külföldön is maradj igazi magyar, a hangod vigye hírünket a világba, a gáncsolók meg előbb, vagy utóbb kardjukba dőlnek!

  ↑ LinkVálasz
 2. orfeusz.

  Ezeknek a trógereknek a birodalmává lettünk—ilyenkor a nyilasok
  jutnak az eszembe, de ezek se semmik. Ám ha megszoritják a töküket
  ki fog bújni belőlük a nyilas. Vagy a lenin fiú, mindegy. A magyar társadalom se sokkal különb..pontosabban tekintélyes része is ilyen és erre van igénye…nem véletlen a zsidóirtás sem nálunk, mondhatnám elég könnyen lehetett manipulálni a lakosság nagy részét…hát ezek se tétlenkednek.

  ↑ LinkVálasz
 3. Nőgyógyász

  Kigyász! Ez gyász. Kéri maestro pedig örüljön. Mert a tanuk mindig veszélyesek!

  ↑ LinkVálasz
 4. kígyász

  Kéri László – eddig szerettelek.
  Minden műsor – amiben szerepeltél – fantasztikusan tetszett.
  Elvonó helyett viszont inkább itattad volna ezeket a kollégistákat, nem lett volna ekkora baj belőle. Nem mindegy, hogy milyen kígyót melenget a zember a mellén. Nem is kell melengetni mindegyiket. Egy mostanra felcseperedett.
  A legbiztonságosabb, ha méregfog nélküliek közlekednek csak a világban.
  Szervezz újra kollégiumot – van rá igény.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE