Gasztro bűn

Csülök pékné módra

|

Elég volt a gyomor pihentetéséből, eltelt egy hét az ünnepek óta, ha pénztárcánk még bírja, jöhetnek újra a nehéz falatok. Balu barátom ugyan ezt a szabályt már január 2-án is betartotta, az ő gyomrát soha nem viseli meg holmi rántott hús, pörkölt, vagy kolbász, ne adj Isten töltött káposzta.

Érdekes, hogy a nemes húsok mellett (karaj, szűzpecsenye, bélszín stb.) az állatok legfinomabb része nem más, mint amivel a sárban tapsikolnak. A láb, csülök. A csirkelábat nagyon sokan szeretik leszopogatni a húslevesből, régi, öreg házmester asszonyunk nagyon finom palóc kocsonyát főzött belőle néhány más csirke alkatrésszel együtt. A borjú és marha lábszárból készül a legjobb pörkölt, és a csülök sem hiányozhat egy jó magyaros pörköltből.

A csülöknek nem csak a pörköltben és a kocsonyában lehet fontos szerepe, sok félek éppen el lehet készíteni. Mondjuk pékné módra. Na de mi az a csülök, pékné módra? Mi ennek a gasztronómiai története, honnan ered, ki találta ki? Próbáltam utána nézni. Nyomát nem találtam a neten. A németek, főleg Berlinben és Drezdában készítik az úgynevezett „Eisban-t”, de az főtt csülök. A bajorok sörben sült csülköt sütnek párolt káposztával, ami hasonló a csehek sült csülkéhez. Nos, rájöttem, hogy a „pékné” módra, egy örök rejtély marad, nem tudom kinyomozni a szellemi szülőanyját/apját. A francia krémes mellé már írtam egy sztorit, ezt most nem szeretném megismételni. Történetet, egy étel eredetére ki lehet találni, de minden csak mese, aminek valójában nincs múltja és történelme.

Magyar Elek még nem említi az „Ígyesmesterben”, tehát nem lehet régi találmány. Viszont tény, hogy elterjedt és imádni való étel. Ráadásul olyan egyszerű, mint az ék. Én most az egyszerűsített változatot írom, ami azért könnyű, mert kicsontozott csülökből készül. (utálom csontozni a csülköt, előfőzni pedig nem szeretem, pedig a csontot Kefír kutyánk nagy szeretettel fogadná)

A csülköt egy nappal korábban besózom, borsozom, fokhagymát vagdosok rá apró darabokra, kevés majoranna és kevés olaj. Egy napig áll. Néha megforgatom, egyszer éjjel egykor, egyszer pedig hajnali ötkor. Viccet félretéve, régebben én is előfőztem és utána sütöttem. Ma már nem. A bepácolt csülköt berakom egy tepsibe, amit kibélelek szalonnával és vastagra vágott hagymával. Fedő, vagy fólia alatt ezt így sütöm/párolom két órán keresztül. (Az sem rossz megoldás, ha előtte egy gyors sütéssel kérget vonok a csülökre) Közben a megpucolt krumplit hasábra vágom, a hagymát pedig vékonyabb csíkokra. Megjegyzem, ne használjatok póréhagymát, mert az sok mindenre jó de ilyen célra nem alkalmas. De sajnos nálunk a fiam csak a póréhagymát eszi meg, ezért ezzel készült. Jobb a vörös hagyma, vagy akár a lila. Amikor a csülök már szinte puha, a krumplit, amit előtte megszórok sóval, borssal, őrölt paprikával és összekeverem a hagymával, és egy kevés csülkös zsírt öntök rá, bele rakosgatom a tepsibe, a csülök mellé. Még 50 perc kell körülbelül, a krumplit, hogy ne törjön össze, legfeljebb egyszer kell megforgatni, és amikor már piros, kész. Ja, közben néha megöntözöm a csülköt sörrel, de ezt már el lehet kezdeni a hús sütésekor is. Praktikus tanács. A régi, még nem ilyen táppal etetett disznók csülkének a bőre puhára és ropogósra sült. A mai disznóknál vigyázni kell. Ha nagyon megpirul, ehetetlenül kemény lesz. Ezért én úgy csinálom, amikor már piros, megfordítom, és a bőrrel lefelé sütöm. Így a bőr ugyan nem lesz annyira ropogós, de ehetően puha marad. Szerintem a legjobb hozzá a káposztasaláta, de tulajdonképpen mindegy. Savanyú uborkával, paprikával is nagyon finom.

Ha valaki tudja, hogy ez miért „pékné” módra, írja meg, mert bután fogok meghalni. Sci-fi nem érdekel.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. nagyi

  Én úgy olvastam,hogy amikor a pék kisütötte a kenyeret,bement lefeküdni, de a szorgos felesége egy cserép edénybe belerakta a csülköt,burgonyát és a fűszereket rátette a edény fedelét és betette a még meleg kemencébe és szép lassan délre elkészült a csülök,és nem kellett külön a sparhelten sütögetni. ennyi !!

  ↑ LinkVálasz
 2. VOGI

  A férfit mindig a hasánál, a csapot fogva lehet ágyba vinni! Vagy nem?

  ↑ LinkVálasz
 3. takarító nő

  krumlit se, csak salátát! :)

  ↑ LinkVálasz
 4. VOGI

  Utálom az összes disznót! Méregdrágán megveszem a csülköt, karajt, nyakat meg combot, megsütöm megeszem. Utána meg csattoghatok a gyógyszertárba vérnyomás csökkentőért meg Lipidil Supráért. Az utóbbi vérzsír csökkentő. Hol itt az igazság? Dögöljön meg az összes disznó! Holnaptól csak krumplit meg salátát eszem!

  ↑ LinkVálasz
 5. VOGI

  Megpróbáljuk! Ha nem megy olcsóbban hamvasztunk.

  ↑ LinkVálasz
 6. Doki

  Ebben az évben kemencére pályázik az egyesület. De ki tud kemencében sütni?

  ↑ LinkVálasz
 7. VOGI

  Az éjjeliőr mondta meg a tutit. A mostani sütőkben soha nem lesz olyan mint egy kemencében. Egyszer ettem olyan csülköt amit egy pékségben sütöttek. Hát az valami isteni csoda volt. Átküldöm róla a képeket.

  ↑ LinkVálasz
 8. balu56

  Doki! Ez így ebéd előtt felér egy merénylettel!

  ↑ LinkVálasz
 9. Doki

  Na, ez jó gondolat. De az is lehet, hogy a kenyérrel együtt sütötte.

  ↑ LinkVálasz
 10. éjjeliőr

  Én úgy tudom, hogy a pékné mód jelző azért került hozzá, mert a pékné sütötte akkor a kemencében amikor a férje már végzett a kenyérsütéssel – így hasznosítva a hulladékhőt.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE