Filmek

Egy tiszta nő

|

Párizs, Texas

Egy tiszta nő

Ha úgy kezdem, hogy Anastasiya Nakszynskí most ötven éves, sokan nem tudják őt hova helyezni. De ha azt mondom, hogy Klaus Kinski lánya, akkor már biztos beugrik, hogy ő nem más, mint Nastassja Kinski. Igaz, születési dátumaként említik még az 1959-et és 1960-at is, de a legvalószínűbb, hogy apja, Klaus tudja helyesen: 1961. január 24. Igaz apjától már gyermekkorában elhidegült, de mint ismert, az öreg sem volt könnyű művész. (mit lehet várni olyan embertől, aki Rimbaud, Villon és Nietzsche idézeteket szaval egyszemélyes műsoraiban?)
Nastassja már 13 évesen szerepelt Wim Wenders „The Wrong Move” című filmjében, később is kedvenc színésznője maradt.
Iskoláit kamaszkorában abbahagyta és modellnek állt. Megismerkedett a nála 28 éves, és gyakran pedofíliával vádolt Roman Polanskival (hiába, a lengyelek összetartanak) akivel összeköltözött, és segítségével Elian Kazan Actor’Studiójában folytatta színművészeti tanulmányait.
1979-ben vált ismertté, a főleg erotikus jelenetekkel fűszerezett és Polanski által rendezett „Egy tiszta nő” című filmben. A film egy angol klasszikus, Thomas Hardy szép regényéből készült és a film is szép lett.
Sokáig csak mind szexszimbólumot alkalmazták a rendezők Nastassjat. 1983-ban készült a „Holdfény a csatorna felett” című francia film,  ahol Depardieu a pertnere. Ebben már kibontakozik színészi tehetsége is, hogy egy évvel később, 1984-ben feltegye erre a koronát.
Wim Wenders: „Párizs, Texas”. Egy igazi road-movie az otthonkeresésről, vándorlásról, családról. Kinski csak a film utolsó jeleneteiben szerepel, de hosszú monológját ma már sok mozirajongó kívülről tudja.
Ezt követően dolgozik Konchalovskyval, „Mária szerelmei”, Al Pacinoval és Sutherland-el: „Amerika fegyverben”, a Taviani fivérekkel: „Éjszakai nap”, majd ismét Wenders: „Távol és mégis közel”.
Szerepelt magyar filmben is, a Gárdos Éva rendezte „Amerikai rapszódiában”. 1981-ben Golden Glob díjat kapott.
Mostanában keveset foglalkoztatják, pedig sokoldalú színésznő.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE