Firkászat

Télen már a hideg és a hó sem normális

|

Szeretem a gondoskodó államot, aki nagy hidegben óvni akar bennünket. Nem szeretem viszont a hisztériát. Jelen állás szerint ugyanis apokaliptikus látomásokat vízionálnak néhányan az eljövendő jégkorszakról. Pár napja másról sem lehet hallani, olvasni, mint a szibériai hideg betöréséről Magyarországra. A Belügyminisztérium megkérte a közüzemi szolgáltatókat, ne szüntessék meg a szolgáltatást (áram, gáz, víz) még azoknál sem, akik nem fizetnek rendesen. (azokról nem volt szó, akiket már kizártak a fogyasztásból, tehát náluk nem kell visszakapcsolni, pedig sokan vannak már)

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó széleskörű összefogásra szólított fel. Pintér Sándor belügyminiszter utasította a rendőrséget, hogy fokozottan ellenőrizzék a veszélyeztetett helyzetben lévő idős, egyedül élő embereket, hajléktalanokat. A cél az ellátatlanok felkutatása, bevonása a szociális ellátórendszerbe, a fagyhalál megakadályozása. Kontrát Károly aláhúzta: a miniszter megköveteli az emberséges intézkedést.

Kontrát Károly felhívta mindenki figyelmét arra, hogy figyeljen jobban oda a szomszédaira, hozzátartozóira, és tegyen bejelentést, ha azok nem adnak életjelet. A Belügyminisztérium célja az, hogy Magyarországon mindenki biztonságosan átvészelje a telet – szögezte le.

Ma megérkeztek a katasztrófavédelem felhívásai és tanácsai arra vonatkozóan, mit kell tenni, és hogyan lehet védekezni, ha nagyon hideg van.

Én ezt nem értem. Mármint a hisztériát. Mert mi is történik? 2012. február elején, ami egyébként iskolai tanulmányaim szerint egy téli hónap, ha már az évszakokat is figyelembe vesszük, megérkezik a hideg. Sőt, talán sok hó fog esni. Akár 20 centiméter is. Gyorsan megnéztem a térképet, hátha közben átcsúsztunk Szibériába, vagy a skandináv területre, de nem. Persze az is igaz, nem az egyenlítő mentén fekszünk, a globális felmelegedés ott még nem tart.

Nemes egyszerűséggel kifejezve tél van. Ilyenkor szinte teljesen normális dolog a hideg és a hó. Tudom, a közútkezelő mindig augusztusra készül fel a télre, de akkor nincs mit letakarítani az utakról. Télen még soha nem készültek fel Baranyában, de ez nem ide tartozik.

Emlékszem gyermekkoromra, amikor röpködtek a mínusz 20-ak, és akkora hó esett, hogy amikor eldobáltuk a járdákról, olyan méteres labirintusokon keresztül közlekedtünk, mint Fellini csodás filmjében, az Amarcordban. Mi akkor ezt teljesen normálisnak tartottuk, a kormány nem rendelt el katasztrófahelyzetet (igaz nem is gyártott annyi hajléktalant, és fizetni tudta mindenki a gázszámlát, vagy a távfűtést), ha nem jött a busz, gyalogoltunk a frissen ropogó, csillogó hóban. Nem szeretek fázni, sőt nagyon is utálok, de a tél szépségeit nem tagadhatom. A hideg ugyan nem szép, a hóban nehezebb autózni, el is kell lapátolni, de a tél így felel meg az elvárásoknak. A tél így szép. A tél nem katasztrófa.

Az is szomorú, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét, figyeljenek oda a szomszédokra, a hozzátartozókra. Régen ezt nem kellett, mert ez teljesen normális dolog volt. Sőt, ha elcsúszott a jégen, nem belerúgtunk, hanem felsegítettük.

Nem marad más dolgom, én is felhívom a lakosság figyelmét, baromi hideg jön és a hó is lefelé fog esni, aki teheti, most utazzon a Karib tengerek felé, vagy legalább húzzon sapkát, sálat. És senki ne lepődjön meg, de ez a tél is elmúlik egyszer, de jövőre, újra visszatér, ha a föld még tovább forog.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE