Magyar Közélet

Kanada nem kér a bűnözőinkből

|

A teljesen hiteles roma vezetők

 

Bűnösnek vallotta magát Kolompár Gizella embercsempészetben és bűnszervezetben, való részvételben Kanada legnagyobb embercsempészi ügyében. A 43 éves asszonyt a bíróság két éves börtönbüntetésre ítélte az eddigi 8 hónapos előzetes letartóztatáson felül. Az együttműködésért cserében a hatóság ejtette az ellene emelt további vádakat, köztük a csalást. A bíróság ezen felül úgy ítélte, hogy az illegálisan felvett szociális juttatásokat vissza kell fizetnie mintegy 14.000 kanadai dollár értékben. A szintén 43 éves élettársát, Domotor Lajost januárban ítélte a bíróság tíz és fél hónapos börtönbüntetésre. A kiterjedt roma család által alkotott bűnszervezet többi tagja ellen is indult eljárás.

Kolompár Gizella első áldozatát Párizsba csábította egy romantikus vakáció ígéretével, majd arra kényszerítette, hogy Kanadába menjen vele, ahol rabszolgaként tartotta fogva pincéjében. A következő három áldozatot mások csábították a Hamilton nevű kanadai városba, de ott már Kolompár és élettársa, Domotor tartotta őket fogva. Az áldozatok moslékot kaptak enni, irataikat elkobozták és arra kényszerítették őket, hogy menedékjogot és szociális juttatásokat igényeljenek, melyeket elkoboztak tőlük.

Mind Kolompár, mind Domotor szerepel a magyar bűnügyi nyilvántartásban és körözést is adtak ki rájuk, mégis a határátlépéseik során nem szerepeltek a rendszerben, és a magyarországi szervek csak a múlt hónapban szolgáltattak adatot a kanadai hatóságnak a Kanadai Bevándorlási Hivatal jelentése szerint. Kolompárt korábban már elítélték lopásért Magyarországon, uzsora és csalás miatt pedig körözés van ellene érvényben. A lebuktatott bűnszervezet több tagját is körözik Magyarországon.

Kolompár 2008 novemberében érkezett a Toronto közeli városba, élettársa májusban követte. A pár kereste fel az áldozatokat, ígért nekik menedéket, gondoskodott az utazásukról, majd tartották őket embertelen körülmények között fogva. A házaspár büntetését lerövidíthetik, de szabadon bocsátásuk után azonnal hazatoloncolják őket.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Kanadában, sokan követelik a kormánytól, hogy szigorítson a menekültjog megadásának folyamatán. Tony Skarca kanadai ügyész szerint „még, ha a világ legkisebb része is határozza csak el, hogy Kanadában kér menekült-státuszt, akkor is tönkremenne az országunk”.

A bűnszövetkezet ellen folytatott vizsgálat során derült fény arra is, hogy Nemes Viktória, egy 45 éves nő is illetéktelenül vett fel támogatást. Nemes 2008 decemberében érkezett Hamiltonba, és hamarosan félrevezette a hatóságokat, amikor azt állította, hogy elvált férjétől és egyedül neveli gyermekét, ezzel mintegy 50.000 dollár támogatást vett fel összesen az elmúlt években. Skarca az ügy nyomán felelősségre vonta a magyar igazságszolgáltatást. Ugyanis lehetővé tették Nemesnek, hogy miután elítélték öt bűncselekmény miatt, hazaengedték és Nemes ezt kihasználva megszökött, menekültjogot kért roma származása miatt és amikor a kanadai határszolgálat leellenőrizte személyét, semmilyen elfogatóparancs nem jelent meg a rendszerben. Csak Kanadába érkezése után mintegy 18 hónappal értesítette Magyarország a kanadai hatóságokat. Az üggyel kapcsolatban az ügyész azt mondta: „Undorító, megdöbbentő és megrázó! Nincs szó, amivel le lehetne írni” majd azt üzente Magyarországnak: „Nem kérünk a bűnözőikből!”.

Hol van ilyenkor farkas Flórián, Kolompár Orbán, Horváth Aladár, Mohácsi Viktória? A cigányság árulói. A megélhetési cigányok, akik azért meggazdagodtak a sorstársaik nyomorán. Hol szerenádozó Kuncze Gábor szerenádozó ex belügyminiszter, aki bevezette megélhetési bűnözés fogalmát. Akik felvállalták a cigányság képviseletét, azok nyomták a legmélyebbre az elmúlt húsz évben! Mit is mondott a kanadai ügyész: Undorító, megdöbbentő, és megrázó! Igaza van. Az egész kijelentés vonatkozik a magyar politikai elitre is.

A magyarországi roma lakosság több mint fele joggal érezheti szülőföldjén közvetlen veszélyben magát – jelentette ki Horváth Aladár roma polgárjogi politikus a Torontói Munk Center és York Egyetem meghívására az Emberi Jogok Világnapja alkalmából tartott előadásában, 2011 decemberében. Úgy látszik a félelemből felszabadulva a szabadság földjén meg bűnözni kezdenek.

Horváth arra kérte Kanadát, hogy hiteles információk alapján tervezze meg bevándorlási politikáját, valamint, hogy gazdasági és diplomáciai eszközeivel segítsen megerősíteni a magyarországi civil társadalmat, a “szabadság kis köreit”, és hasson a magyar kormányra annak érdekében, hogy felelősen és szakszerűen döntsön a magyarországi romák sorsáról. Valamint több menekültet fogadjanak be.

Ezek után biztosan.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE