Gasztro bűn

A kék sajt

|

A híres kék sajt, a nemes penésszel erezett roquefort legendája közismert, egy véletlennek köszönhető, hogy ma ehetjük, ehetnénk, ha meg tudnánk fizetni. Mert az igazi roquefort a világ egyik legdrágább sajtja. Származási helye egy pici dél-francia falu, Roqeufort-sur-Soulzon.

Egy pásztorfiú a falu közelében terelgette a nyáját, melege lett a tűző napon, és egy hűvös barlangba helyezte magát és a tarisznyájában tartogatott kis sajtját. Vihar kerekedett, ezért gyorsan hazaterelte a birkákat, de a tarisznyát ott felejtette. Néhány héttel később, (ahogy feleségem mondaná, olyan volt, mint én ma, mindent elfelejtek) eszébe jutott, és elment a barlangba, ahol meglepődött. A hófehér sajton kékszínű penész ereket vett észre, ami nem volt nagyon gusztusos, de éhes volt, megkóstolta. És felfedezte a sajtok ízének ízét, amit korábban még senki nem érzett. A sajt finomabb volt, mint friss korában, de nem a pásztor fiú szedte meg magát ebből a felismerésből, hanem egy arra járó szerzetes kóstolgatása következtében a szerzetes rend. A szerzetesek már akkor is finom sajtokat készítettek, sajtmesterük eljátszotta ugyanezt a játékot egy jól szellőzött barlangba. És láss csodát, néhány héten belül abból is márványos lett. A hegyi barlang sajtja egyre híresebb lett, II. Henrik 1550-ben rendeletben tiltotta meg, hogy bármilyen másutt készített sajtot rokfort néven áruljanak.

A rokfort juhtejből készül a mai napig, penészgombát kevernek hozzá, és egy titkos kék port, amitől a sajt elnyeri jellegzetes ízét.

Megpróbálták új pincékben is előállítani a rokfortot, de ezek a kísérletek kudarcot vallottak, azóta is a kis francia falu környéki barlangok mélyeiben készül az eredeti, igazi, és méregdrága rokforti sajt.

Nálunk viszont kitalálták a márványsajtot, ami tehéntejből készül és bár távoli, de rokona a rokfortnak. Higgyétek el, az is finom és megfizethető. Főleg egy volt pécsi tejüzemről elnevezett és gazdag magyar bankár által felvásárolt és elrabolt márkanévvel. (M betűvel kezdődik a márkanév és a női kosárcsapat is használta sokáig) A pécsi Metróban mindig kapható.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Netuddki Béla

    Minimálbér felett könnyű véleményt formálni a sajtokról.Ha a tisztelt cikkírót emlékeztetném arra,amikor kannával küldte le az édesanyja fél liter tejért,amíg kimerték neki volt ideje körbenézni a sajtpulton.Sajt hegyek voltak,ilyen-olyan penészes.Még mindig a legjobb sajt a Parenyica: Szerénység,mint Én.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE