Mindennapi tudomány

Egymillió év a tábortűz mellett.

|

Egymillió évvel ezelőtt, a feltételezettnél háromszázezer évvel korábban jöttek rá távoli őseink a tűz használatára – derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában tette közzé eredményeit.

Michael Chazan, a Torontói Egyetem és Liora Koszka, a jeruzsálemi Héber Egyetem tudósa által irányított kutatócsoport faszénhamu mikroszkopikus nyomait fedezte fel állati csontokkal és kőeszközökkel együtt a dél-afrikai Wonderwerk-barlang egymillió éves üledékrétegében. Ez a tűz használatának legkorábbi nyomai – olvasható az eredményekről beszámoló EurekAlert (http://www.eurekalert.org) tudományos hírportálon.
A Wonderwerk egy hatalmas barlang a Kalahári-sivatag szélén. Peter Baeumont, a dél-afrikai McGregor Múzeum kutatója irányításával végzett korábbi feltárások során bebizonyosodott, hogy a barlang hosszú időn át lakott volt. A legújabb kutatási program keretében a nemzetközi tudóscsoport részletesen elemezte a korábbi leletanyagot, illetve folytatta a feltárásokat a Wonderwerk-barlangban. Az üledékvizsgálat, amelyet Francesco Berna és Paul Goldberg, a Bostoni Egyetem tudósai irányított, kimutatta az elhamvasztott növényi maradványokat és az elszenesedett csonttöredékeket. A bizonyítékok fényében sokkal valószínűbb, hogy mind a növényi, mind az állati maradványok helyben váltak a tűz martalékává, mintsem a szél vagy víz sodorta volna be őket a barlangba. A kutatók kiterjedt felszíni elszíneződés nyomait is megtalálták, ami szintén a tűzrakás bizonyítéka.
“A vizsgálatok háromszázezer évvel korábbra tolták a tűz használatát. Ez azt jelzi, hogy a Homo erectus (felegyenesedett ember) már +életvitelszerűen+ használta a tüzet” – hangsúlyozta Michael Chazan antropológus, a projekt társvezetője.
Mint kifejtette, a tűzhasználat fordulópontot jelentett az emberi evolúcióban.
“Jól dokumentált, hogy milyen hatást gyakorolt távoli őseinkre a főtt ételre való áttérés, de a tűzgyújtás a közösség életét is befolyásolta. A tábortűz körüli szocializálódás lényeges szerepet játszott az emberré válást történetében” – vélekedett Chazan.(MTI.)

Fantasztikus! Mondjuk, lehettek volna egy kicsit precízebbek a tudósok, mert amióta tudomásomra jutott, hogy az eset nem hétszázezer, hanem egy millió évvel ezelőtt történt, nem hagy békén egy-két gondolat. Arra is fényt deríthettek volna tudósaink, hogy délelőtt, délután, esetleg éjszaka történt az emberiség első tűzgyújtása! Mert ugye nem mindegy, hogy egy vasárnapi leves megfőzése vagy füstjelekkel történő üzenet továbbítása, esetleg éjszakai lehűlés elleni védekezés volt a cél. Továbbá furdal a kíváncsiság, hogy tudatosan egy felnőtt férfi vagy nő teremtett hagyományt tűzgyújtásilag vagy csak egy pajkos gyerekcsíny volt az egész. Aztán az sem mindegy, hogy a Homo erectus saját maga jött rá, hogyan kell tüzet gyújtani vagy csak – ahogy az napjainkban is minden területen szokás,- nemes egyszerűséggel ellopta a természettől. Majd arra is fényt deríthettek volna a tudósok, hogy a neandervölgyi ősember vagy a Homo sapiens plagizálta el elsőként a tűzgyújtás technológiáját a Homo erectustól? Tehát van még mit kutakodni!

 

baluhir.hu

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE