Gasztro bűn

A tojásfőzés és a töltött tojás

|

Disszertáltam már Schmitt Pál módra egyszerű ételek elkészítéséből (én nem palagizáltam, ezen a lapon el lehet olvasni és meg is védtem)) mint a zsíros kenyér, vagy a zacskós puding.

Most beavatlak benneteket a húsvéti tojás főzés titkaiba. Nem, mintha a sima reggelire főzött tojás fortélyai más lenne, de ez mégis csak rituális. Alfától indulok és majd az omegával végzek. A kiindulási pont abszolút: a tojást nem a nyúl tojja. A befejezés relatív. És ez a relativitást sok tényező befolyásolja, de ha valaki ezekkel tisztában van, akkor a húsvéti főtt tojás elkészítése nem fog komoly szellemi erőfeszítést igényelni.

Tudni kell, a tojás nem gumiból van. Rugalmassága behatárolt. Kisebb ütésre már reped, fél méter magasságból a gravitáció hatása töréssel párosul.

Tételezzük fel, hogy a tojást nem ejtjük el. Fogunk egy kisebb-nagyobb fazekat-lábast, ennek nagyságát egzakt módon meghatározza a tojások száma. Elhelyezzük a tojásokat az edényben, még nyers állapotban. Felöntjük annyi sonkalével, hogy ellepje. Majd hőfokot adunk alája. Forrástól számított akárhány percen belül készen van. A húsvéti tojás nem lehet lágy, tehát legalább öt percig kell főzni. Azokat a tojásokat, melyekből a forró vízben kiscsibék szeretnének menekülni, dobjátok ki. Ne a kiscsibét, mert az még később tojást fog tojni. Ezzel eljutottunk az omegáig. A tojást a csirke tojja.

Miután megfőtt a tojás, a héja gyors és szakszerű lebontásához hideg vizet kell önteni rá.

Apró kis ütögetésekkel kell megtörni a tojás háját, majd finoman lehántani, legegyszerűbb műkörömmel.

És aki még ezt bonyolítani akarja, meg is töltheti a tojásokat. Pofon egyszerű és nagyon finom. A tölteléknek csak a fantázia szab határt, én most azt írom, ahogy én készítettem el.

A tojást hosszában kettévágom, a sárgáját kiszedem. Összekeverem apróra vágott medvehagymával és snidlinggel. Kevés tejföl, kevés mustár és még kevesebb wasabi. Só, bors. Ezután visszatöltöm a tojásokba, megszórom apró snidlinggel, egy pötty piros arany, vagy torma díszítésnek, és kész.

Persze, ahogy Balu mondaná, egy fél kiló főtt sonka sem árt mellé.

Mivel Kerényi Imre elrendelte a nemzeti lét minden formájában megjelenő nemzeti tudatosság kifejezését, most így díszítettem: fent piros arany, alatta torma, alul wasabi. Piros, fehér, zöld. Ez lett a Nemzet Tojása a Pilvaxban.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Okostojás

  Hatalmas házi tojás 35-ért? Ha, ha, ha! Falusi protekció? Bru, ha, ha! Simán lehúztad nagynénidet vagy esetleg egy strucctenyésztőtől szerezted be a tojásokat darabonként 35$-ért.

  ↑ LinkVálasz
 2. VOGI

  Doki a cikk átírása nekem olyan Shmitt Pálos. Sonkalé?

  ↑ LinkVálasz
 3. K. Tünde

  Jó tyúkszaros falusi tojás! Pfúj! Ez maga a szalmonellárium!

  ↑ LinkVálasz
 4. Doki

  Én is a sonkalében főzöm, ezt elfelejtettem hozzátenni. Egyébként mi 35 Ft-ért vettük a hatalmas házi tojásokat, igaz ehhez falusi protekció kell.

  ↑ LinkVálasz
 5. VOGI

  Doki ez nagyon jól néz ki. De a húsvéti tojást én a főtt sonka levében szoktam főzni, és akkor a héja is ehető mert beveszi a sonkalé ízét. Nincs pazérolás, válság van!! Most mondja az öcsém, hogy Németországban 10 eurocent egy tojás, azaz 27-28 forint. Nem szívesen tölteném ott a húsvétot ha ilyen olcsó szart esznek. A mi tojásunk 50-70 forint de legalább minőségi. Állítólag a német tojás belül üres, ezért 27 ft. És ezek a hülye németek még azzal az olcsó szar hordós Beck’s sörrel öblítik le amiből náluk 5 liter 5 euróba kerül. De bezzeg a mi hazai minőségi jó szalonunk! Ugyan nem olcsó de nem is iható, kicsit drágább de azzal leöblíteni a tojást meg a sonkát az valami mennyei.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE