Gasztro bűn

Citromos habcsóktorta

|

Ennek a süteménynek csak erős idegzetűek álljanak neki, és főleg türelmes emberek. Nagyon finom, ha már csak enni kell, de azt hiszem mi is először és utoljára sütöttük. Pontosabb ezt most a felségem gyártotta, én csak a kukta voltam. Nem szoktam soha méricskélni, de ennél a süteménynél valóban fontos, hogy miből menyi kerül bele, tehát leírom.

A tésztához: 17 dkg finom liszt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 tojás sárgája, kevés só.

A citromkrémhez: 3 tojás sárgája, 8 dkg vaj, 1 egész tojás, 2 citrom, 1 narancs, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál keményítő.

A tojáshabhoz: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 2 csapott evőkanál keményítő.

Minden arányt betartani, mert különben nem fog sikerülni!

Gyúrjuk össze a tésztához valókat, fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe. Reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A tojássárgákat és az egész tojást verjük fel cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citromlevet és a reszelt héjat. Legalább két deci lé kell, ha kevesebb, öntsünk hozzá vizet. Kezdjük el melegíteni és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Ekkor elkeverjük benne a vajat. A tésztát kerek tortaformába nyújtsuk úgy ki, hogy legyen kb. 3-4 centis pereme. Villával megszurkáljuk és 180 fokon süssük 20 percig. Töltsük bele a citromkrémet.

 A fehérjéket verjük habosra, de ne keményre, majd kezdjük el kanalanként hozzákeverni a porcukrot. A habverőt a legkisebb fordulaton használjuk, sokáig fog tartani, de addig kell verni, amíg a krém egészen fényes lesz és most már kemény is. A végén belekeverjük a keményítőt, majd kanállal formázzunk csúcsokat a krémre, és süssük 160 fokon még 25-30 percig. A sütőben hagyjuk kihűlni, és majd egy napra a hűtőbe tettem, mert a tésztája kemény lett, de a hűtőben a krémtől visszaeresztett. Ez nem szerepelt az eredeti receptben, lehet, hogy valamit nem jól csináltuk, de a végeredmény finom lett.

Szóval ennek a süteménynek csak türelmes emberek álljanak neki, de higgyétek el, egyszer érdemes megsütni, nagyon pikáns, érdekes torta. és látványnak sem utolsó. Persze lehetett volna ennél szebb képeket is készíteni, de én ebben is amatőr vagyok, akárcsak a sütésben és főzésben.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE