Gasztro bűn

Ír gulyás

|

A négyes ünnepek (már akinek nem kell dolgoznia) jó alkalmat kínálnak a gourmanoknak változatos menü összeállítására. Én nemzetközi konyhával próbálkoztam. Szombaton ír gulyás, vasárnap görögös rostonsültek faszénen, hétfőn kínai gyorskaja. A faszénen sütésről már írtam.

Merüljünk el az írek és a kínaiak ízvilágában. Az ír gulyásnak nagyon változatos receptjei vannak, és biztos, hogy egyik finomabb, mint a másik. És most olyan változatát készítettem el, amit az általam ismert legjobb és legkreatívabb ínyenctől tanultam, aki Írországból hozta a receptet, és főzni is nagyon tudott, de ami még fontosabb, szeretett is. Mert minden főzésnél ez a legfontosabb, kedv, szeretet nélkül, pusztán nyűgből és kényszerből, nem lehet finom ételeket előállítani. Sajnos barátunk ma már nem főzhet velünk, betegsége erősebb volt élet-és főzés szereteténél. De talán lentről felnéz néha ránk, mert mint tudjuk, a pokol ugyan nagyon meleg, de ott vannak a haverok.

Szóval ír gulyás. Szent Patrick hazájában persze ürühúsból készül, nekem most megtette a marhahús, sertés csülök vegyes keveréke, ennek előnye, hogy a két fajta hús egyszerre puhul meg, amennyiben a marha még nem túl koros. Az ír gulyás szerintem akkor jó, ha sűrűbb és szaftosabb, mint a magyar gulyás, de mégsem pörkölt, szóval valahol a kettő között.

Ja, és jó cserépedényben, sütőben elkészítve, de most a szép idő miatt a bográcsot találtam meg. Felkockázott szalonnát kevés zsíron elkezdek olvasztani, és közben rádobok 3 fej apróra vágott vöröshagymát. Ha a hagyma üveges, mehet rá mindkét hús, (egy kiló marha, és egy hátsó csülök) de nem kell nagyon kis kockákra vagdosni. Kardinális kérdés az őrölt paprika elhagyása, ugyanis az nem kell ebbe a gulyásba. Viszont mehet rá őrölt bors és fokhagyma, akár zúzva, bár én jobban szeretem apró darabokra vágva. Egyelőre itt véget ér a fűszerek világa, leszámítva persze a sót, mert az kell. A lényeg most jön. A nagyon rossz minőségű magyar húsok nagyon sok levet eresztenek, ezért azt először főzzétek el, majd a húsokat pirítsátok zsírjára. És az ír gulyás domináns ízét a fekete sör (vagy ha az túl drága, akkor barna) adja ki. Fekete sör nélkül nincs ír gulyás. Kezdetben két üveggel nyugodtan öntsetek rá, ekkor már bele lehet dobálni öt-hat szép nagy krumplit, akár kockára, akár hasábra vágva. Sárgarépa, zöldség, karikázva zeller, ha valaki nem szereti, akkor nagyobb darabokba, de lehet apróra vágva is, tetszés szerint, a mennyiség is szabadon választható. Én szoktam bele még egy rövid szál rozmaring ágat is dobni. Ahogy elfő a sörlé, folyamatosan kell felönteni, még két üveggel, hogy valóban sűrű szaftot kapjunk. Ezek után már csak vízzel pótlom a levet, a sör íz el fog tűnni, senki ne ijedjen meg tőle, még a gyerekek is szeretni fogják, fiam már 6 évesen falta. Jó, autóba nem biztos be kell ülni utána, szondát még nem fújtam, nem tudom, mit mutatna.

Az utolsó tíz percben kakukkfűvel (ha van friss, azzal, ha nincs, akkor szárítottal) ízesítem.

Ezt már csak újításként vezettem be, nem fontos, de nem is rontja el, ha két marok zöldbabot is elhelyeztek benne. Családom friss, ropogós gőzgombóccal szereti, amit nálunk héviknélnek hívnak. De kenyérre is tökéletes. Ja, ami még fontos! Ez nem magyaros gulyás, tehát nem véletlenül nem írtam csípős cseresznye, chili, vagy macskacsöcs paprikát. Nem kell csípnie. De ha valakinek mégis hiányzik, a végén nyomjon hozzá. Az igazán ínyencek, a tálaláskor szórnak rá frissen reszelt citrom héját. Na, azzal a legtökéletesebb.

Bocs, de ez olyan hosszú lett, hogy a kínai gyorsételt ma elhagyom, majd máskor.

Fényképet elfelejtettem készíteni, ezért most lopok egyet valahonnan, ez csak illusztráció, de szintén jól néz ki.

Köszönöm:  http://www.irishfeet.hu/receptek/h_irish_stew.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE