Gasztro bűn

Két kínai kaja

|

Elmaradtam a beígért kínai gyorskajával, de nem gond, mert agyamat annyira megszállta a kínai köd, hogy még egy ételt készítettem közben, így most mind a kettőt közreadom. Két választásod lehet. A szószokat magad készíted (ez sem bonyolult) vagy megveszed a készet. A kínai étel lényege a gyorsaság és az egyszerűségében rejlő változatosság.

Csirkefalatok wok mártással. Na, ez készült nálunk kész alapanyagból. Legjobb hozzá a csirke mell, de ha csak pulyka van otthon, az sem gond. A lényeg az apróra vágott hús, lehet ez kocka, vagy csík. Én most csíkokra vágtam, nagyon vékonyra és közepesen hosszúra. Hogy ez mit jelent? Mindenki úgy csinálja, ahogy neki tetszik. Ez benne a fantázia. A húst ezután megöntözöm bőségesen halszósszal. Ez helyettesíti a sót. Hagyom 3-4 órán keresztül vagy lefedett edényben, de még jobb, ha fóliában légmentesen lezárom.

 A wok edényt nagyon fel kell forrósítani, és nagyon kevés olaj kell hozzá. Persze az igazi az olívia, de ha nincs, akkor…

A forró wokba szórom a húst, és nagyon gyorsan átsütöm. Elméletileg az apróra vágott hús 4-5 perc alatt már puha, omlós, de ropogós is. És most jön a legnehezebb művelet. A készen vásárolt, bármilyen ízű szószt hozzá öntöm, két percig még forralom és készen van.

Köret? Wok tészta. Ennek lényege is egyszerű, mint az ék. A tésztát néhány percig forró vízben áztatom, közben kitörlöm a wok edényt. (kimosni nem szabad) Kevés forró olajra rádobálom a tésztát, és 3 perc alatt átpirítom. Ez az étel, nem számolva az előkészületekkel 10 perc alatt készen van, előkészületekkel is legfeljebb 20 perc. (pácolási időt nem számolva)

Miután az egyik multi áruházban távol-keleti fűszer és szósz akció volt, bőségesen bevásároltam ezekből. Ezért pár nappal később ismét kínait főztem. (figyeljetek oda, mert ugyanaz a fűszer, szósz bizonyos helyeken a duplájába kerül, és úgy már nagyon drága mulatság)

Szezámmagos csirke édes-savanyú mártással. Ez alap étel a kínai konyhában, olyan, mint nálunk a pörkölt, vagy a rántott hús. Kicsit macerásabb, mint az előbbi, de ez is gyors. Lehet kapni készen édes-savanyú mártást, az is jó, de ezt otthon is gyorsan el lehet készíteni, én mindig magam főzöm.

Az alap ismét a csirkemell. Célszerű kétszer két centiméteres kockára vágni. Ezt is jó pácolni, de a halszósz mellé még egy kis szója mártást is tettem, és megint 3-4 óra pihentetés a pácban.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Közben elkészítem a bundát. 1 tojás, liszt, kevés olaj, étkezési keményítő, víz, só, és nagyon sok szezámmag. Azért nem írok mennyiséget, mert úgy kell elkészíteni, hogy nagyon sűrű legyen, és a bunda mennyisége attól függ, hogy mennyi húst csinálsz. Ezért sem szeretem azokat a recepteket, ahol leírják, hogy ebből 10 dkg, ebből két evőkanál, mert ezt nem lehet meghatározni, csak akkor, amikor készíted. De, hogy ellent mondjak magamnak, az édes-savanyú mártás elkészítése már precíz mértékegységeket kíván. 3 evőkanál ketchup, 3 evőkanál borecet, 3 evőkanál szója szósz, egy 1 evőkanál méz, 1 dl csirkehúslé, 2 evőkanál étkezési keményítő. Ha nem elég híg, a húslével lehet még hígítani. Összekeverni és pár percig összeforralni.

A pácolt húst étkezési keményítőben forgatom meg, majd bele a sűrű bundába, és óvatosan a forró wokba, nehogy összeragadjanak. 2 perc az egyik oldal, 2 perc a másik, és készen van.

Szerintem ehhez egy erősen hagymázott, fokhagymázott rizs passzol, és vagy meglocsolja mindenki az édes-savanyú mártással, vagy csak tunkolja.

A képek olyanok, amilyenek, nem tudok szép étel fotót készíteni, de az ízek valóban tökéletesek. Kína nálam megszállta a konyhát. Rosszul mondom, mert a távol-keleti konyha szállta meg, ezért a jövőben kipróbálom a thai, a vietnami és a koreai recepteket is. Ha sikerült, megírom. Ha nem, akkor is.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE