Firkászat

A jó állam illúziója

|

Magyarország nem banán köztársaság lesz. A példa Kína. A totális, mindent ellenőrző és mindenről tudó, mindent látó és felhasználó állam. A FIDESZ ezt most a Magyary Zoltán nevével fémjelzett programba akarja csomagolni. Magyary Zoltánra azonban jellemző volt a komplex megközelítés, az emberközpontúság, s a változtatás segítését célzó eszközök keresése, illetve megteremtése. Ez nem a centralizálás jellemzője, márpedig jelenleg Magyarországon nem csak a közigazgatásban, de mindenhol a „jó állam” körítésében és köntösében a mindent látni és tudni akaró központosított állam jelenik meg.

Kormány-minisztériumok-kormányhivatalok-járási hivatalok. Önkormányzat eltűnik, mert nem kell Orbánnak demokratikus intézmény. Igaz, sok az önkormányzat és működésük diszfunkcionális. Megoldás lehetett volna a néhány éve felvetett gondolat: nem kell 3200 önkormányzat, csökkentsük a számukat. A polgármesteri lobbi azonban erősebb volt, csak harcuk most visszafelé sült el. Marad az összes önkormányzat. Szerep nélkül, dagonyázhatnak saját kis falvukban, kutya sem kíváncsi már rájuk. A helyi kocsmában betölthetik szerepüket, villoghatnak, de nem lesznek társadalmilag meghatározó tényezők. Mert jönnek a járások. Amik a kormányhivatalok élére kinevezett komisszárok kinevezett elvtársai lesznek, és mindent, amit eddig önkormányzatnál intézhetett helyben a paraszt, most majd ott mondják meg neki, hogy hány ezer forint illetékért mit nem tehet meg.

A jelenlegi kormánynak fogalma sincs az ember központú közigazgatásról, de csak azért nincs, mert nem is azt akarja megvalósítani.

Nézzük a jó államot. Ami nekem az olcsó államot is jelentené. Április 15-től elvették a jegyzőktől a szabálysértési eljárásokat, amit addig ők munkakörüknél fogva intéztek, benne volt a fizetésükben. A kormányhivatalokhoz került a szabálysértés, ahol gyorsan felvettek erre 8-10 embert megyénként. Vagyis kb. kétszáz új közszolga, ahogy Balu mondaná. Ez igazán olcsó megoldás. De ez is a jó állam része. Csak nem olcsó.

A járások majdani működéséről, a 22 éve jól működő körjegyzőségek helyére lépő „közös hivatalok” funkcióiról még fogalma sincs a jó államnak. Május 22. van. 2013. január 01-től ezeknek működniük kellene. Szerény, a közigazgatásban szerzett 25 éves tapasztalatom azt súgja, itt hatalmas káosz lesz. Szép az egyablakos kormányablak ámokfutás. Egy minisztériumi szakember mondta egy hete, több mint 60 ügyben tudnak már tanácsot adni, és néhány ügyet már intézni is lehet a kormányablaknál. Megkérdeztem: milyen ügyeket? Válasz csak a pingvinezés volt. Széttárta karjait. Nem tudta a konkrét ügyeket. Mert nincs is. Ne gondolja senki, hogy univerzális, mindenhez értő emberek lehetnek, mert a mai magyar jogalkotási dömping kizárja annak lehetőségét, hogy egy ember a jog sok-sok területéhez értsen. Öröm, ha egyhez értünk. De a FIDESZ polihisztorokat ültet a kormányablakokba. Diplomásokat és több nyelvet beszélőket. Vajon miért? Az ügyfelek 99 %-a magyar, és remélhetőleg beszéli is a magyar nyelvet. Londonból nem sokan jönnek kormányablakba ügyet intézni. Az átkos Kádár rendszerben az ügyintézőknek elég volt egy középiskolai végzettség, nem voltak túliskolázva, de megmondták, mit tegyél, ha valami gondod volt. Most tudod mit mondanak meg a kormányablakban üldögélő, agyoniskolázott, több nyelven beszélő okosak? Tulajdoni lap kell, menj a földhivatalba. Nyugdíjat akarsz intézni, menj a nyugdíjfolyósítóhoz. Családi pótlékot, menj a Kincstárhoz. A sok agyon diplomázott, több nyelvet beszélő kormányablakos azt tudja, amit te is tudhatsz. Hová kell menni. Szóval az agyonsztárolt kormányablak egy forgalomirányító. És ezt még bővíteni akarják, és közel hozni az ügyintézést az emberekhez.

Régen a járást azért nevezték így mert egy nap alatt (lóval) oda lehetett érni. Ma van olyan település, ahova a tömegközlekedéssel reggel elindulsz, és este hazaérsz. Vagyis gyakoroljátok a járást, mert szükség lesz rá. Le ne kopjon a lábatok, még két év és ezek az őrültek talán eltűnnek az életünkből. Két év alatt a FIDESZ és őrült emberei elvették a létbiztonságunkat, még két év és elveszik az élhetőségünket, a nagy testvér mindent látni fog, és mindent irányítani tud, mert addigra tehetetlen bábok leszünk az orbáni lekvárban, amit előre megfontolt, és aljas szándékkal, bűnszövetkezetben követnek el Magyary Zoltán oltárán, hazudva feláldozva az egyetlen esélyt is, hogy állampolgárnak, sőt magyarnak érezhessük magunkat. Jó lesz a járás. De mit csináljon a bicegő ember?

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE