Filmek

A halál fotósa

|

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Robert Capa bölcsessége a mai napig inspirálja a fotósokat. A Magyarországon Cápa becenévre hallgató világhírű fotós 1913-ban született Budapesten, Friedmann Endreként.

A becenévből merítette későbbi híres nevét. A 30-as évek elején hobbiból fotózott, amikor rájött, ebből pénz is lehet, esetleg még több is, de legalábbis megélhetés.

A milicista halála

1934-ben megkapta első megbízását, a VU magazintól, és mehetett haditudósítónak. 1936-ban a spanyol polgárháborúban készítette a mai napig leghíresebb, de egyben legvitatottabb képét is: A milicista halála. A konkurencia azt próbálta bizonyítani, hogy a kép beállított, megrendezett, nem a valóságot tükrözi. A mai napig nem tudjuk az igazságot, de a kép, bárhogy is készült, megrendítő. Capa azonnal világhírű lett, de ennek ellenére a II. világháború kitörése után sokáig nem kapott megbízást. 1944. június 6-án azonban már ő volt az első fotós (sőt, az egyetlen), aki a partraszállók első hullámával Normandiában kattintgatta gépét. Az Omaha Beachon készült képeiből egy túlbuzgó asszisztens sokat megsemmisített a laborban. A LIFE magazin ennek ellenére leközölt 10 képet, „enyhén életlen” aláírással, ami felbosszantotta Capát. Ezek a fotók, bármilyen homályosak voltak is, mint az egyetlen hiteles dokumentációk felkeltették

Omaha Beach

később Spielberg figyelmét, és a Ryan közlegény megmentése című filmjének nyitó képsoraiban felhasználta.

Capa 1954-ben Japánba utazott egy fotó kiállítás megszervezésére, és ha már „közel” volt, átugrott Indokínába, egy kis haditudósításra.

Május 25-én egy dobra kapaszkodott fel, hogy látványképet készítsen, amikor egy taposó aknára lépett és azonnal meghalt.

Capa, amikor nem fotózott, szeretett élni, nagy bohém volt. Halála után derült csak ki, Ingrid Bergman életrajzi könyvéből, hogy még a gyönyörű színésznővel való kapcsolatáról is hallgatott, mint egy úriember.

„Ha nem elég jók a képeid, akkor nem voltál elég közel.” 1954. május 25-én Capa olyan közel ment a halálhoz, hogy az már nem tudta kihagyni, és elvitte magával.

Utolsó fotó, Indokínából

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE