Gasztro bűn

Rácos sertés tarja

|

Az ír és a kínai ételek után a nemzetközi konyhát a rácokkal folytatom. A rácok a szerbek régebbi elnevezése, a szerbiai Rassza városból eredeztethető. Jelenleg a szerbek már nem használják, a magyarországi szerbek egy része sértőnek is érzi, de az egyszerűbb emberek, főleg a tanyákon élők még mai is rácnak hívják magukat.

magyar helységnevek között is több utal a rácokra: Rácalmás, Ráckeve, Ráckeresztúr például. És bár a rácok legjellegzetesebb étele a gyuvecs, a másik kedvencük a rácos csirke, amit én most a csirkét mellőzve, sertés tarjával készítettem el.

A tarjaszeleteket nem célszerű klopfolgatni, mert szétesnek, legfeljebb, ha túl vastagra szelte a gonosz hentes, akkor egy kicsit késlappal meg kell nyomkodni. A klopfolás már amúgy is vitatott konyhatechnikává vált, van, akik esküsznek arra, hogy a rántott szelethez sem szabad klopfolni a húst, van, aki őrzi nagymamáink tradícióját és klopfol. Az éttermekben főleg, mert ott fontos a vékonyság, de az nem a tradíciókkal függ össze, hanem a takarékossággal.

A tarját sózzuk, borsozzuk és vékonyan meg lehet kenni flekken mustárral, vagy dijonival. Én nyomattam rá fokhagymát is, mert abból sosem elég, és semmit nem ront el. A pácolt hús 2-3 órán keresztül pihentetem. Közben elő lehet készíteni a többi hozzávalót. Itt az újkrumpli szezonja, azzal a legfinomabb, még ha egy kicsit oda is ragad majd a tepsihez, de jó hozzá a régi krumpli is. Ha újat használtok, azt célszerűbb hasábokra vágni, a régit lehet karikára is. Sok-sok zöldpaprika (lehet néhány csípős is közte, ha nincs kisgyerek) és sok paradicsom. A paprikát kicsumázom és karikára vágom, a paradicsomot szintén. És sok hagyma, karikára vágva, nem kell nagyon vékonynak lennie, mert akkor pürévé sül. És néhány szelet bacon szalonna. Jó, abból is lehet sok.

Ehhez az ételhez lehetőleg nagy és mély tepsi kell, mert rétegekben rakjuk le a hozzávalókat.

Alulra a krumplit, erre a hagyma karikákat (ezt célszerű megsózni és a krumpli is átveszi majd az ízt), erre a szalonnát, majd mehetnek rá a tarja szeletek és a tetejére a sok paprika és paradicsom. A rétegek között én elhelyeztem néhány jól megtermett, késlappal megtört  fokhagymát, pucolatlan állapotban, persze megmosva, mert így jobban kiadja a fokhagyma az ízét A felső réteget is megsózom, sőt, ha valaki szereti, tehát rá őrölt pirospaprikát is, ez ugyan nem alkatrésze az eredeti rácos ételnek, de nem rontja el. A sütőben fólia alatt, 180 fokon egy óra alatt megsül, de azért érdemes néha megvizsgálni az állagát. Ha a hús már puha, le kell szedni a fóliát és a húst kell felülre tenni, mert a paprika, paradicsom nagyon megsülne, és 200 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük. Szoktak rá tenni tejfölt, vagy füstült reszelt sajtot, én ezeket az úri huncutságokat nem szeretem, szerintem nem illik egy rácos, nagyon hagymás és nagyon zöldséges ételhez.

A képem megint nem sikerült túl jól, mert a húsra is el kell helyezni a lecsószerű paprikát, hagymát és paradicsomot, de én jobban szeretem, amikor mindezek a krumplival keverednek. Így nem annyira mutatós az étel fényképe, de az íze az fenséges. nagy előnye, hogy nem kell vele sokat tökölni, és gyorsan elkészül.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE