Magyar Közélet

Óra és felhő, a Nemzeti Kiválóság Program

|

Bemutatták a Nemzeti Kiválóság Programot. Jó lenne azonban takarékoskodni most már a „nemzeti” jelzővel, mert lassan kiürül, és amikor már a nemzet kloákájáról is dönt a kormány, eltűnik mögüle a pátosz, a tartalom. A FIDESZ, amióta hatalmon van, csak „nemzeti” elméletben, tárgyban, programban tud gondolkodni.

Sajnos rögtön a legelső „nemzeti” találmányukról, a Nemzeti Együttműködés Kormányáról már kiderült, hogy hazug cukormázba csomagolt, olcsó mézeskalács. A kormány csak egymással működik együtt, a nemzettel még véletlenül sem, ami azt sugallja, a nemzet ők, és nem mi, magyarok milliói, akik ezt összerakjuk, akiknek ezt meg kellene testesíteni. A nemzet tagja csak sakkfigurák egy orbáni kockás táblán, az első sorban álló gyalogok, vagy ahogy ezt lassan a kormány gondolja: parasztok.

„Ez a program hozzájárul ahhoz a célhoz, hogy a tudomány területén Európa vezető nemzete legyünk – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, a Nemzeti Kiválóság Program bemutató ünnepségén.

Szerkezeti értelemben is ablakot nyit a program – folytatta Navracsics Tibor. Reményeink szerint át tudjuk törni azokat a generációs falakat, amelyek az elmúlt tíz, tizenöt évben keletkeztek. Ma a felsőoktatás anyagi nehézségei miatt, nehéz olyan tanársegédeket, kutatókat találni, akik teljes kapacitással a kutatás-fejlesztésnek élnek. A Nemzeti Kiválóság Program anyagi segítséget nyújt számukra is – húzta alá a politikus.

Cél egy versenyképes Magyarország, azonban nemcsak szűk gazdasági értelemben, hanem tágabb értelemben, ami jelenti a társadalmi jólétet, a nemzet boldogságát, és a gazdaság versenyképességét – mondta Navracsics Tibor. Ez a három tényező magával hozza a tudomány virágzását, a nemzet erősségét.

A miniszter kiemelte: egy ország gazdasági ereje szempontjából kulcsfontosságú a tudás, amely mérhetetlen, a mértékegységet sem tudjuk, a tudás mindig új összetételben jelentkezik. Óra és felhő – Karl Popper ezzel a két fogalommal írja le azt a kétfajta tudást, amivel rendelkezünk. Az órát szétszedhetjük, lemérhetjük, megfigyelhetjük, majd az újra működik – mondta Navracsics Tibor.

A felhőt nem tudjuk a kezünkbe venni, lemérni, szétszedni, hanem valamilyen analógia segítségével képeket keresünk, gyorsan változó összetételt próbáljuk megismerni – részletezte a miniszter.

A kedden bemutatott Nemzeti Kiválóság Program A1 része a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, egymilliárd forinttal járul hozzá a hazai felsőoktatás fejlesztéséhez, a kimagasló oktatási, kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzéséhez.

A hamarosan induló A2 program a konvergencia régiókban, összesen öt és fél milliárd forintos ösztöndíjat nyújt.”

A teljes programot itt olvashatjátok:

http://www.kormany.hu/download/8/91/90000/Nemzeti%20Kiv%C3%A1l%C3%B3s%C3%A1g%20Program.pdf

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE